Book Creator

Upravljanje pogledom

by Marko Keča

Cover

Loading...
Loading...
Digitalne tehnologije za osobe s posebnim potrebama
Loading...
Tehnologija za upravljanje pogledom
Loading...
Loading...
Tehnologija za upravljanje pogledom
Tehnologija za upravljanje pogledom
Ellipse;
Ellipse;
Triangle;
Triangle;
Za koga je namijenjena
Ova tehnologija namijenjena je za osobe s motoričkim poteškoćama. Najviše koristi od uređaja imaju osobe ograničenih motoričkih sposobnosti oboljeli od amiotrofične lateralne skleroze - ALS-a, s ozljedama leđne moždine i drugim poteškoćama.
Način rada
Tobii PCEye Go je uređaj za praćenje oka koji olakšava pristup računalu. Pomoću njega može se upravljati računalom služeći se samo očima. Zamjena je za standardnog miša i spaja se na računalo putem USB porta, stoji na službenim stranicama www.eglas.hr.PCEye Go radi na računalima i tabletima s operativnim sustavom Windows pa se mogu koristiti sve aplikacije koje su već instalirane na njima. Može se surfati internetom, povezivati s prijateljima online, igrati igrice, razgovarati preko Skype-a. Pomoću očiju mogu se čak izrađivati dokumenti i tablični proračuni.Tobii PCEye Go može se montirati ispod ekrana laptopa ili stolnog računala, a uz pomoć posebnog stalka. Prati softver Tobii Gaze Interaction, koji korisniku omogućuje korištenje računala bez miša, prekidača ili tipkovnice. Međutim, mogu se koristiti i u kombinaciji s uređajem PCEye Go.
Uređaj je s najvećim 'vidokrugom. Zamišljeni prostor ovog uređaja unutar kojega se može pokretati glava, a da se ne izgubi točnost ili prekine kontakt očiju s računalom, među najvećima je na tržištu. Upravo njegova veličina omogućava da se sjedi ili leži, a da se ne izgubi na kvaliteti praćenja oka.
Za razliku od drugih sličnih sustava, više od 95 posto korisnika dobiva vrhunske rezultate praćenja uz Tobii PCEye Go, bez obzira na svjetlosne uvjete, boju očiju ili nošenje leća ili naočala.
Kod uređaja za praćenje oka postoji neutraliziranje pokreta glave. Slobodno je kretanje unutar dohvata praćenja uređaja uz istu vrhunsku razinu preciznosti. Ako se napusti taj prostor, PCEye brzo će ponovno pronaći oči i nastaviti ih pratiti.
Postoji mogućnost nadogradnje i dodavanja softvera za augmentativnu i alternativnu komunikaciju. Tobii PCEye Go omogućuje pristup računalu bez potrebe za korištenjem ruku. No, ako postoje problemi s komunikacijom i postoji želja za pretvaranjem računala u komunikator, onda se predlaže isprobavanje Tobii Communicatora, softvera za augmentativnu i alternativnu komunikaciju. Ovaj softverski paket nudi mnoge mogućnosti još kvalitetnije komunikacije i pristupa računalu. Uređaje se počelo koristiti i u bolnicama, tako da Klinički bolnički centar Rijeka ima prvi Tobii komunikator u Hrvatskoj za komunikaciju očima za pacijente u jedinicama intenzivnog liječenja koji ne mogu govoriti. Komunikatori podižu kvalitetu skrbi o pacijentima uz pomoć asistivne tehnologije.

Kako boravci u bolničkom okruženju, pogotovo u jedinicama intenzivnog liječenja, često izazivaju stres kod pacijenata, zbog čega postaju prestrašeni, napeti, zbunjeni, komunikatori mogu neizmjerno pomoći kad su onemogućeni u normalnoj komunikaciji – zbog bolesti, slabosti, zahvata, lijekova, boli. Ujedno pomaže se i osoblju koje brine o pacijentima.
Kako pomaže osobama s motoričkim poteškoćama
Uloga alata augmentativne i alternativne komunikacije je ponovno podizanje mosta komunikacije između onih koji su u potrebi i onih koji im mogu najbolje pomoći. Oni znatno poboljšavaju kvalitetu života i rada u bolnici te pridonose bržem i lakšem svladavanju poteškoća, a u konačnici i oporavku.
Ovi uređaji augmentativne i alternativne komunikacijenamijenjeni su pacijentima s različitim dijagnozama i različitom težinom komunikacijskih poteškoća.

Veća samostalnost pacijenata:
·        samostalno upravljanje svjetlima
·        televizorom
·        bolničkim krevetom
·        pozivanje sestre
·        samostalnost pristupa računalu, internetu, društvenim medijima i telekomunikacijskim uslugamaBolja komunikacija pacijentima omogućuje i bolju njegu te poboljšanje emotivnog stanja, jer osoblju bolnice i obiteljima mogu izraziti svoje želje i potrebe, emocije, intenzitet i mjesto boli, kao i još mnogo toga.
Dodatne su koristi, bilo da se radi o kratkoročnom ili dugoročnom boravku u bolnici,
PrevNext