Book Creator

Eritreansk Ortodox Jul

by Kidane Kalab Fasshaye

Cover

Loading...
Eritreansk ortodox Jul
Loading...
Loading...
HERRENS ark utanför kyrkan
När firar man jul i Eritrea
Eritreas ortodoxa firar juldagen den 7 januari, 14 dagar efter svenska juldagen, eftersom ortodoxa kyrkan har egen kalender som heter geez . Fast 70 % av Eritreanska invånare vet inte hur man räknar med den. För att vi använder den bara i kyrkan. Annars använder vi som Sverige. Mellan svenska kalendern och geez finns 8 dagars skillnad och vi tror att Jesus föddes den 29 december.
Eritrea och Ethiopiska kyrkan använder geez kalender
Varför firar man jul i Eritrea
Att man firar jul det är helt religion, det kopplar inget med kultur och sånt. Vi som tror på Kristendom firar jul på grund av påminnelsen av Jesus födelsedag. Lukas kapital 2: 4-7

4) "Så gjorde ock Josef; och eftersom han var av Davids hus och släkt, for han från staden Nasaret i Galileen upp till Davids stad, som heter Betlehem, i Judeen,
5) för att låta skattskriva sig jämte Maria, sin trolovade, som var havande.
6) Medan de voro där, hände sig att tiden var inne, då hon skulle föda.
7) Och hon födde sin förstfödde son och lindade honom och lade honom i en krubba"
Därför firar vi jul.

Hur förbereder man jul i Eritrea

Det var klockan 07:00 fast det var mörkt och kallt fortfarande. Vägen var fullt av människor och djur som går till stan för att säljer djuren och några också vill köpa djuren. Att man köpa kött i affären det är inte vanligt i Eritrea. Istället köper man ett djur. Där finns olika djuraffärer tillexempel för kor, får, getter, höns och så vidare. Det betyder att det finns djuraffärer som H&M, Stadium, XXL och sånt.

Som ni ser på bilden staden är helt full av människor. Några vill köpa kläder till sina barn och några vill handla mat till julen och sånt. Det finns också en sak som är lite annorlunda. Om jag vill köpa kläder kan jag inte gå till affären. Istället går en person i familjen och köper kläder till hela familjen typ till åtta barn. Det är lite spännande att man vänta hela dagen på personen som har varit i staden. Oj vilka kläder ska jag ha ikväll.
Hur firar man Juldagen
https://www.facebook.com/yosief.neber?fref=ts#
https://youtu.be/dX647yWPYX0
Såhär firar man juldagen i Eritrea. Som ni ser på bilden klär alla vita kläder på sig. På morgonen går alla människor till kyrkan. Sjunger i körer och spelar trummor. Det är jättespännande att man går till kyrkan den tiden.
Eritreanska gröt
Direkt efter kyrkan går man hem och klockan bli ungefär 09:00-10:00. En av familjen var hem för att förbereda frukost till dom som var i kyrkan. Ofta det blir gröt, ofta är det den äldsta tjej av familjen som kvar hemma.
PrevNext