Book Creator

Tânărul și munca

by botiz andreea cristina

Cover

Loading...
TÂNĂRUL ȘI MUNCA
Loading...
Loading...
02.11.2022
Cuprins:
- cum îți poți deschide o afacere proprie;
- ce este un contract de muncă;
- cum se intră în şomaj;
- ce presupune activitatea de zilier;
- la ce te ajuta internship-ul şi voluntariatul;
- care sunt activitățile lucrative ce pot implica minori.
Pentru a-și procura cele necesare traiului zilnic oamenii au nevoie de un venit pe care îl obțin prin muncă. Fie muncesc pentru ei înșiși, adică au o afacere proprie (sunt antreprenori), fie muncesc pentru alții și sunt remunerați în baza unui contract de muncă (sunt salariați).

Contractul de muncă este un document foarte important care prevede drepturile și obligațiile voastre pentru activitatea desfășurată: câte ore munciți, în ce domeniu, ce salariu veți avea (brut – suma negociată, net – suma cu care rămâneți după plata taxelor și impozitelor), când îl veți primi, care e perioada de concediu etc. În baza lui se reține un impozit care se virează la bugetul de stat. Majorii care lucrează vor primi imediat card de sănătate.

În ceea ce îi privește pe minori, legea spune că niciun copil nu poate fi constrâns să muncească. Copilul poate câștiga singur bani din activități sportive sau artistice – pentru aceasta are nevoie de acordul părinților, însă banii vor fi ai lui. Copiii peste 15 ani au dreptul să muncească ca salariați numai cu acordul părinților și doar în domenii care nu le afectează sănătatea și dezvoltarea. După împlinirea vârstei de 16 ani acest acord nu mai este necesar, ceea ce înseamnă că ei pot încheia singuri un contract de muncă cu un angajator.
Webografie:
https://educatiejuridica.ro/wp-content/uploads/2021/09/Elevul-si-legea-manual-2021.pdf
Imagine: https://timetv.ro/2013/07/10/productie-de-grau-buna-preturi-mici/
PrevNext