Book Creator

Γιορτή της μητέρας_11η επανάληψη με κλειστά τα σχολεία

by Παπασυμεών Ελισάβετ ΠΕ70

Cover

Loading...
Loading...
Η μητέρα γιορτάζει στις 10 Μαΐου.Εκείνη δεν μας ξεχνά ποτέ.Κι εμείς μπορούμε να της πούμε "χρόνια πολλά" μ'ένα δωράκι,με λίγα λουλούδια ή και μόνο μ' ένα χαμόγελο.Αυτό μπορούμε να το δώσουμε και στην γιαγιά μας.Και η γιαγιά είναι μητέρα.
Loading...
Έως την Κυριακή 10 Μαΐου
Η μητέρα σε διαφορετικά κείμενα..
Star;
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-B106/721/4769,21542/
Στο παραπάνω κείμενο από το ανθολόγιο της Β΄τάξης ,υπάρχει ένας λαϊκός μύθος για την αγάπη της μάνας.Αφού το διαβάσεις,να απαντήσεις στις ερωτήσεις ,που είναι πάνω στο κείμενο.(ομαδικά)Στην 2η άσκηση το κείμενο που πρέπει να διαβάσεις (για την λέξη δελφίνι)είναι στον παρακάτω σύνδεσμο:http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-B106/721/4769,21546/
Αφού τα διαβάσετε να κάνετε σύγκριση για την μητρική αγάπη.
Μια άλλη μαμά είναι στο θεατρικό κείμενο :"Κεραμιδοτρέχαλος" .Πώς θα χαρακτηρίζατε εκείνη τη μητέρα.(ομαδικά)
Star;
Γίνεστε ρεπόρτερ! Πάρτε συνέντευξη από τη μητέρα σας(ή και από τη γιαγιά) και γράψτε ένα σύντομο βιογραφικό της. Ρωτήστε την για την παιδική της ηλικία, τα παιχνίδια που έπαιζε, για το σχολείο, για τα συναισθήματά της. Μπορείτε να εμπλουτίσετε την εργασία σας με φωτογραφίες της. (τετράδιο γραπτού λόγου)
Το περίφημο Νανούρισμα.Το έχω πάρει από το βιβλίο θρησκευτικών της Δ΄τάξης
Προσπάθησε να γυρίσεις τις εικόνες,με θέμα την Πρωτομαγιά .Ο δικός μου χρόνος είναι 6' ,για όλες τις κάρτες.
Ακόμα,θα διαβάσετε πολύ καλά τα άρθρα των συμμαθητών/τριών σας για την αδικία.(e me τοίχος)
Και θα κάνετε την άσκηση: Αιτίες και αφορμή του πολέμου (e me τοίχος)
Εδώ βλέπεις μερικούς πίνακες ζωγραφικής αφιερωμένους στη μητέρα.Από εσάς θα ζητήσω να ζωγραφίσετε την οικογένειά σας ή την μητέρα σας ή την γιαγιά σας.
Η ιστορία του Μακεδονικού βασιλείου
Οι Μακεδνοί ή Μακεδόνες, το όνομα των οποίων παράγεται, όπως και το επίθετο μακρύς, από τη ρίζα μακ- και σημαίνει ‘ψηλός’ ή πιο ελεύθερα ‘αυτός που έρχεται από ψηλά’ ήταν, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ένα φύλο ταυτόσημο με τους Δωριείς, το οποίο αρχικά κατοικούσε στην Πίνδο.
Στις αρχές της τελευταίας προχριστιανικής χιλιετίας οι Μακεδόνες που ήταν κατ’ εξοχήν κτηνοτρόφοι βρίσκονται εγκατεστημένοι στην βόρεια πλευρά του Ολύμπου και στις πλαγιές και τις κοιλάδες του Μακεδονικού όρος (σημερινά Πιέρια).
Στα νότια του Αλιάκμονα, στην «Μακεδονίδα γη» του Ηρόδοτου, στους πρόποδες του «Μακεδονικού όρους» βρίσκονται «αι Αιγεαί», ο «τόπος με τα πολλά κατσίκια», η πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Χτισμένες στην αφετηρία του δρόμου που διασχίζοντας τα βουνά, οδηγούσε από την μακεδονική λεκάνη προς τον νότο, οι Αιγές ήταν ένα σημαντικότατο κέντρο με κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή ήδη από τον 10ο-8ο αι. π.Χ.
Απομονωμένοι στην αυτάρκεια που τους εξασφάλιζαν τα άφθονα κοπάδια, τα δασωμένα βουνά και οι εύφορες κοιλάδες, χωρίς λιμάνια και νησιά, χωρίς να αναγκαστούν να στραφούν στο εμπόριο, χωρίς να χρειαστεί να ανοιχτούν στον κόσμο ιδρύοντας αποικίες, οι Μακεδόνες, όπως και τα άλλα ακριτικά βόρεια και βορειοδυτικά ελληνικά φύλα, έμειναν έξω από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις του νότου που οδήγησαν στην δημοκρατία και διατήρησαν ως τον 4ο προχριστιανικό αιώνα θεσμούς, ήθη και παραδόσεις που χαρακτηρίζουν την κοινωνία του Ομήρου, μια κοινωνία στηριγμένη στην αριστοκρατική δομή των γενών και της πατροπαράδοτης βασιλείας.
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα μέσα του 7ου αι. π.Χ., ενώ στη νότια Ελλάδα η παλιά ιεραρχία κατέρρεε, ο Περδίκκας, ένας Δωριέας από το Άργος, γίνεται βασιλιάς των Μακεδόνων και εγκαθιδρύει την δυναστεία των Τημενιδών που θα κυβερνήσει για τρεισήμισι αιώνες και θα δώσει στην παγκόσμια ιστορία δύο από τους πιο συναρπαστικούς ήρωες της, τον Φίλιππο Β΄ και τον Μεγαλέξανδρο.
PrevNext