Book Creator

Svjetski dan zaštite okoliša

by Darija-Marija Jelić

Cover

Loading...
Svjetski dan zaštite okoliša
Loading...
Loading...
Autori: učenici 2.E razreda Elektrotehničke škole Split
Loading...
Split, lipanj 2022.
Uvod
#ocuvajmookolis
Učenici 2.E razreda Elektrotehničke škole Split različitim aktivnostima obilježili su Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja. Svoj doprinos jačanju svijesti ljudi prema prirodnom okolišu dali su i učenici 2.E razreda na način da su fotoaparatom zabilježili prirodne ljepote mjesta u kojem žive ili kojeg su posjetili te fotografiju uz opis postavili u kolekciju Svjetski dan zaštite okoliša 2022.
Zajednički su tijekom blok sata vježbi Digitalne logike od prikupljenih materijala kreirali ovu e-knjigu sa željom da se ujedinimo u očuvanju našeg okoliša.
O prirodi...
Zagledaj se duboko, duboko u prirodu, i tada ćeš sve bolje razumjeti.

Albert Einstein
#ocuvajmookolis
Sv. Jure - Perun
Filip Čović, 2.E
Na brdu Perun pokraj Žrnovnice nalazi se crkvica Sv. Jure (ujedino i zaštitnik poljica) za koju se smatra da je podignuta prije 14. stoljeća.
Nalazi se na vrhu Perunskom (441m visine) te je podignuta na mjestu pretkršćanskog svetišta u kojemu se štovao praslavenski Perun, a koje se nalazilo unutar opsega mnogo starije, prapovijesne gradine, tzv. "Duge gomile."
Do crkve vode tri puta obilježena planinarskim oznakama i putokazima: iz Strožanca, iz smjera Gornje Podstrane te iz Vilara na sjevernoj strani brda.
Osim crkkvice i njezinih zanimljivosti sa vrha nam se pruža predivan pogled na more i na cijeli grad Split, te pogotovo u noćno doba kada možemo vidjeti i svakojake vrste zvijezda jer je to mjesto gdje nema nekakve tehnologije te je sve čisto i prirodno.
Zbog ovoga mislim da je potrebno da održajemo našu zemlju i njezine ljepote jer to je ona prava stvar koja krasi zemlju, a ne svakakvi uređaji i tehnologije stoga očuvajmo našu zemlju i pobrinimo se da bude što bolja.
Planinarska kuća Lugarnica
#ocuvajmookolis
Uoči Dana očuvanja okoliša, sa svojom obitelji sam odlučio posjetiti Planinarsku kuću Lugarnicu koja se nalazi na nadmorskoj visini od 831 metar. Planinarska kuća Lugarnica nalazi se u teško pristupačnom kršu na zapadnom dijelu Mosora, na Užinskoj kosi. Sagrađena je 1903. godine i služila je kao šumarska lugarnica. Stara lugarnica je 1994. godine stradala od udara groma, ali je nakon toga obnovljena. Kuća sada ima kuhinju sa štednjakom na drva i blagovaonicu, dnevni boravak, sobu sa skupnim ležajem na dvije etaže, pitku vodu i struju. Sa Lugarnice imamo lijep pogled na grad Split te njegovu okolicu, otoke Brač, Vis i Hvar. U daljini vidimo čak djelić Italije. Do Lugarnice se može doći od Žrnovnice i Sitnog Gornjeg planinarskim stazama na kojima su ucrtani vodiči na stijenama. Put nije zahtjevan te razni uzrasti mogu doći do Lugarnice.
Ivan Miličević, 2.E
Tičja luka, otok Brač
Većinu ovih praznika sam proveo u Povljima na otoku Braču gdje sam u slobodno vrijeme šetao po prirodi, u mjestu gdje je pronađena i Povaljska listina. Ima 300 stanovnika, a najljepše je ljeti kad sve vrvi životom za razliku od zime kad je sve tužno i tmurno. Posjetio sam mnogo toga, a istaknut ću plažu Tičja luka koja me se najviše dojmila i gdje se kupam ljeti. Plaža pruža pogled na obalu sve od Splita pa do Makarske. Izvrsan je mamac za turiste, ističe se izvrsnom kakvoćom mora tijekom cijele godine.
PrevNext