Book Creator

Instructiefilmpjes

by OK&I Lucas Onderwijs

Cover

Loading...
Loading...
Instructiefilmpjes
maken en inzetten in de klas
Loading...
Inleiding
Bij het lesgeven op afstand, maar ook wanneer de leerlingen gewoon op school aanwezig zijn, kunnen instructievideo's een waardevolle toevoeging zijn aan het onderwijs. Een groot voordeel is dat leerlingen de video op elk moment terug kunnen kijken en tussendoor kunnen pauzeren. Dit biedt leerlingen de mogelijkheid om de lesstof in hun eigen tempo tot zich te nemen, maar ook om extra instructie of juist uitdaging per video te bekijken.

Bovendien kunnen de instructievideo's ook thuis bekeken worden. Handig als de leerlingen wat extra hulp nodig hebben bij hun huiswerk of als je gebruik wilt maken van flipping the classroom.

Het is niet gemakkelijk om een kwalitatief goede instructievideo te maken, maar wanneer je hier wat tijd in investeert, kun je er nog jaren van profiteren. In dit e-book wordt daarom uitgelegd waar je rekening mee moet houden en hoe je aan de slag kunt gaan met het maken van je eigen instructievideo's.

Dit e-book is in ontwikkeling en wordt steeds verder aangevuld. Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit boek nog suggesties hebben voor de inhoud dan kun je een mail sturen naar mkouwenhoven@lucasonderwijs.nl

Afdeling OK&I | Lucas Onderwijs
Inhoudsopgave
In dit e-book staan onderstaande onderwerpen beschreven. Door op de titel van het hoofdstuk te klikken word je meteen doorgeleid naar de betreffende pagina.

- Hoe begin je?
- Waar moet je op letten?
- Handige tools voor het opnemen
- Publiceren en delen van filmpjes
- Instructievideo's inzetten in je les
- Bestaande instructievideo's zoeken
Dit is een korte video voor als je meer wilt weten over flipping the classroom
Hoe begin je?
Als je een les geeft voor de klas zorg je voor een goede voorbereiding. Dat is bij het maken van een instructiefilmpje niet anders. Allereerst is het belangrijk om na te denken over het doel van je video. Wil je een nieuw onderwerp bij je leerlingen introduceren? Of geef je juist een extra instructie als herhaling op een eerdere les? Aan de hand van het doel bepaal je hoe je je video vorm gaat geven.

Je kunt eerst kijken of er al een geschikte video over jouw onderwerp te vinden is op het internet. Hier lees je meer over in het hoofdstuk 'Bestaande instructievideo's zoeken'. Kun je niets vinden wat passend is? Dan zou je zelf een instructiefilmpje kunnen maken.

Een goed filmpje gaat jarenlang mee. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat je gaat vertellen. Het werkt het fijnst om vooraf een script te maken waarbij je per gedeelte van je video precies opschrijft wat je gaat zeggen en hoe je deze tekst visueel gaat ondersteunen. Pas als je alles hebt uitgedacht, kun je beginnen met het maken van het filmpje.
Waar moet je op letten?
Ga je zelf een instructiefilmpje maken? Houd dan rekening met het volgende:

Goed geluid is heel belangrijk. Maak bijvoorbeeld gebruik van een externe microfoon of de microfoon in je telefoonoortjes om te zorgen dat je goed te verstaan bent.

Houd het kort. Een goed instructiefilmpje duurt niet langer dan 10 minuten, maar is vaak zelfs een stuk korter.

Denk aan de privacy. Controleer of er geen gegevens van leerlingen in beeld zijn of andere privacygevoelige informatie. Check ook even of je gebruik maakt van beeldmateriaal waaraan bepaalde restricties zijn verbonden, zoals bijvoorbeeld materiaal van lesmethodes. Wanneer je hier gebruik van maakt, moet je extra goed opletten met het verspreiden van je video's.

Zorg voor goede visuele ondersteuning in je video. Hiermee maak je je verhaal duidelijker.

Leer je leerlingen hoe ze met de video's om moeten gaan. Laat ze vooraf weten wat het doel is van de video en wat er van ze verwacht wordt.
Handige tools voor het opnemen
Er zijn heel veel verschillende tools beschikbaar voor het opnemen van instructiefilmpjes. Hieronder wordt een aantal tools uitgelicht. Als je net begint is het slim om één tool uit te kiezen en je hier verder in te verdiepen.
Loom
Loom is een prettig programma voor het opnemen van je scherm als filmpje. Je kunt je leerlingen hiermee laten zien wat jij op je scherm doet (bijvoorbeeld door het delen van methodesoftware) en tegelijk kun je hier een tekst bij inspreken. Loom werkt met een gratis account en je kunt de extensie installeren op je computer. Vervolgens kun je kiezen of je alleen je scherm opneemt of daarnaast ook jezelf in beeld wilt hebben. Ook kun je de gemaakte beelden later nog knippen voordat je het filmpje publiceert.
In dit filmpje vind je een uitgebreide uitleg over Loom
Microsoft Teams
Waarschijnlijk ben je al gewend om met Microsoft Teams te werken voor het videobellen. Je kunt deze optie ook gebruiken voor het maken van instructiefilmpjes. Dit doe je door in je eentje een vergadering te starten en deze vergadering vervolgens op te nemen. Tijdens de vergadering kun je je scherm delen met de leerlingen en hier uitleg bij geven. Alles over het gebruik van Teams kun je vinden in dit e-book.
PrevNext