Book Creator

Instructiefilmpjes

by OK&I Lucas Onderwijs

Pages 2 and 3 of 11

Instructiefilmpjes
maken en inzetten in de klas
Loading...
Inleiding
Loading...
Bij het lesgeven op afstand, maar ook wanneer de leerlingen gewoon op school aanwezig zijn, kunnen instructievideo's een waardevolle toevoeging zijn aan het onderwijs. Een groot voordeel is dat leerlingen de video op elk moment terug kunnen kijken en tussendoor kunnen pauzeren. Dit biedt leerlingen de mogelijkheid om de lesstof in hun eigen tempo tot zich te nemen, maar ook om extra instructie of juist uitdaging per video te bekijken.

Bovendien kunnen de instructievideo's ook thuis bekeken worden. Handig als de leerlingen wat extra hulp nodig hebben bij hun huiswerk of als je gebruik wilt maken van flipping the classroom.

Het is niet gemakkelijk om een kwalitatief goede instructievideo te maken, maar wanneer je hier wat tijd in investeert, kun je er nog jaren van profiteren. In dit e-book wordt daarom uitgelegd waar je rekening mee moet houden en hoe je aan de slag kunt gaan met het maken van je eigen instructievideo's.

Dit e-book is in ontwikkeling en wordt steeds verder aangevuld. Mocht je naar aanleiding van het lezen van dit boek nog suggesties hebben voor de inhoud dan kun je een mail sturen naar mkouwenhoven@lucasonderwijs.nl

Afdeling OK&I | Lucas Onderwijs
Loading...
Loading...
Inhoudsopgave
Loading...
In dit e-book staan onderstaande onderwerpen beschreven. Door op de titel van het hoofdstuk te klikken word je meteen doorgeleid naar de betreffende pagina.

- Hoe begin je?
- Waar moet je op letten?
- Handige tools voor het opnemen
- Publiceren en delen van filmpjes
- Instructievideo's inzetten in je les
- Bestaande instructievideo's zoeken
Loading...
Dit is een korte video voor als je meer wilt weten over flipping the classroom
Loading...
Hoe begin je?
Als je een les geeft voor de klas zorg je voor een goede voorbereiding. Dat is bij het maken van een instructiefilmpje niet anders. Allereerst is het belangrijk om na te denken over het doel van je video. Wil je een nieuw onderwerp bij je leerlingen introduceren? Of geef je juist een extra instructie als herhaling op een eerdere les? Aan de hand van het doel bepaal je hoe je je video vorm gaat geven.

Je kunt eerst kijken of er al een geschikte video over jouw onderwerp te vinden is op het internet. Hier lees je meer over in het hoofdstuk 'Bestaande instructievideo's zoeken'. Kun je niets vinden wat passend is? Dan zou je zelf een instructiefilmpje kunnen maken.

Een goed filmpje gaat jarenlang mee. Het is dus belangrijk om goed na te denken over wat je gaat vertellen. Het werkt het fijnst om vooraf een script te maken waarbij je per gedeelte van je video precies opschrijft wat je gaat zeggen en hoe je deze tekst visueel gaat ondersteunen. Pas als je alles hebt uitgedacht, kun je beginnen met het maken van het filmpje.
Waar moet je op letten?
Ga je zelf een instructiefilmpje maken? Houd dan rekening met het volgende:

Goed geluid is heel belangrijk. Maak bijvoorbeeld gebruik van een externe microfoon of de microfoon in je telefoonoortjes om te zorgen dat je goed te verstaan bent.

Houd het kort. Een goed instructiefilmpje duurt niet langer dan 10 minuten, maar is vaak zelfs een stuk korter.

Denk aan de privacy. Controleer of er geen gegevens van leerlingen in beeld zijn of andere privacygevoelige informatie. Check ook even of je gebruik maakt van beeldmateriaal waaraan bepaalde restricties zijn verbonden, zoals bijvoorbeeld materiaal van lesmethodes. Wanneer je hier gebruik van maakt, moet je extra goed opletten met het verspreiden van je video's.

Zorg voor goede visuele ondersteuning in je video. Hiermee maak je je verhaal duidelijker.

Leer je leerlingen hoe ze met de video's om moeten gaan. Laat ze vooraf weten wat het doel is van de video en wat er van ze verwacht wordt.
Handige tools voor het opnemen
Er zijn heel veel verschillende tools beschikbaar voor het opnemen van instructiefilmpjes. Hieronder wordt een aantal tools uitgelicht. Als je net begint is het slim om één tool uit te kiezen en je hier verder in te verdiepen.
Loom
Loom is een prettig programma voor het opnemen van je scherm als filmpje. Je kunt je leerlingen hiermee laten zien wat jij op je scherm doet (bijvoorbeeld door het delen van methodesoftware) en tegelijk kun je hier een tekst bij inspreken. Loom werkt met een gratis account en je kunt de extensie installeren op je computer. Vervolgens kun je kiezen of je alleen je scherm opneemt of daarnaast ook jezelf in beeld wilt hebben. Ook kun je de gemaakte beelden later nog knippen voordat je het filmpje publiceert.
In dit filmpje vind je een uitgebreide uitleg over Loom
Microsoft Teams
Waarschijnlijk ben je al gewend om met Microsoft Teams te werken voor het videobellen. Je kunt deze optie ook gebruiken voor het maken van instructiefilmpjes. Dit doe je door in je eentje een vergadering te starten en deze vergadering vervolgens op te nemen. Tijdens de vergadering kun je je scherm delen met de leerlingen en hier uitleg bij geven. Alles over het gebruik van Teams kun je vinden in dit e-book.
PowerPoint
PowerPoint kennen we vooral van het maken van presentaties, maar je kunt hier ook instructiefilmpjes mee maken. Dit doe je door de ingebouwde opnameknop waarmee je
jouw presentatie en stem op kunt nemen. Het grote voordeel van het gebruik van PowerPoint is dat je je verhaal kunt ondersteunen met animaties. Bovendien kun je het inspreken per dia doen waardoor je niet alles opnieuw hoeft op te nemen wanneer er iets fout gaat. Dit is een handige manier om mooie en kwalitatief goede filmpjes te maken als instructie.
Powtoon
Hier wordt uitgelegd hoe je een instructiefilmpje kunt maken met PowerPoint
Wil je de aandacht van je leerlingen trekken door gebruik te maken van animatie? Dan is Powtoon een handige tool om te gebruiken. Met de gratis versie zijn de mogelijkheden iets beperkter, maar toch kun je hier al mooie filmpjes mee maken. Door de verschillende opties voor animaties ziet je filmpje er al snel goed uit.
Hier leer je hoe je Powtoon kunt gebruiken
Instructievideo's inzetten in je les
Is je instructievideo af? Dan is het zaak om je video op een goede manier in te zetten in de les.
Voorkennis activeren
In het begin van de les is het altijd goed om de voorkennis van de leerlingen te activeren, dit geldt ook voor het werken met instructievideo's. Tijdens een online les kun je hierbij gebruik maken van de tool whiteboard.fi, dit is een digitaal wisbordje voor de leerlingen waarbij jij als leerkracht alle gegeven antwoorden kunt zien.
Whiteboard.fi
Filmpjes interactief maken
Wil je tijdens de video checken of de leerlingen de inhoud begrijpen? Dan kun je gebruik maken van EdPuzzle. Met deze tool kun je je eigen of bestaande video's interactief maken door bijvoorbeeld tussendoor vragen in te voegen of een voice-over in te spreken. Op deze manier kun je checken of de leerlingen de lesstof in de video goed begrepen hebben.

EdPuzzle werkt helaas niet samen met Microsoft Teams. Wel is het mogelijk om de leerlingen via EdPuzzle aan te melden en aan de klas toe te voegen. Je kunt de uitnodiging dan via Teams met je klas delen.
EdPuzzle
PrevNext