Book Creator

ΚΡΗΤΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ, ΜΕ ΚΑΝΤΑΔΕΣ, ΛΥΡΕΣ, ΜΑΝΤΟΛΙΝΑ

by LIZA GIANNAKOPOULOU

Cover

Loading...
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Loading...
Loading...
"ΚΡΗΤΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ
ΜΕ ΚΑΝΤΑΔΕΣ, ΛΥΡΕΣ, ΜΑΝΤΟΛΙΝΑ"
Loading...
Δημοτικό σχολείο Άφρας
Loading...
Loading...
Loading...
ΛΙΖΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕ79.01
Loading...
Δημ. σχ. Αγίου Μάρκου
Loading...
Loading...
Loading...
9ο δημοτικό σχολείο Γλυφάδας
Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Δημοτικό σχολείο Γωνιάς
Ρεθύμνου
Loading...
Loading...
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ (από τους μαθητές της Ε' τάξης)
Το παλαιό Φρούριο, το Αγγελόκαστρο, το Κάστρο της Κασσιώπης και Κάστρο στο Γαρδίκι.

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Είναι Βυζαντινής κατασκευής του 8ου μ.χ αιώνα
και περιέκλειε ολόκληρη σχεδόν την τότε μικρή μεσαιωνική πόλη που βρισκόταν μέσα σε αυτήν την φυσική προεξοχή γης. Ο βράχος αυτός και ειδικά ο πύργος της θάλασσας όπως ονομάζονταν η ανατολική κορυφή, οχυρώθηκε τότε για να προστατεύσει την πόλη από τις πολυάριθμες επιδρομές του Μεσαίωνα.

Έχει δύο κορυφές, τον πύργο της Θάλασσας και τον πύργο της ξηράς, από εκεί κατά πάσα πιθανότητα και με παραφθορά της λέξης κορυφές ή κορφές προήλθε το σημερινό διεθνές όνομα Corfu(Κόρφου) για το νησί. Μέσα στο παλαιό φρούριο αργότερα οι Βρετανοί το 1840 έκτισαν την Δωρικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.Άξια προσοχής είναι η κεντρική πύλη, οι προμαχώνες, οι πύργοι της ξηράς προς την πόλη και της θάλασσας πιο ανατολικά, το Αγγλικό νοσοκομείο και οι Αγγλικοί στρατώνες, ο πύργος του ρολογιού και ο φάρος.

Yπάρχει επίσης η φυλακή που κατασκευάστηκε το 1786 από τους Ενετούς, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, οι δύο Αγγλικοί στρατώνες του 1850, το στρατιωτικό νοσοκομείο που σήμερα είναι το μουσικό τμήμα του Ιονίου πανεπιστημίου.
Στο φρούριο στεγάζονται σήμερα το ιστορικό αρχείο με πάνω από 6 αιώνες ιστορίας, η Βυζαντινή συλλογή με γλυπτά και εικόνες Βυζαντινής εποχής και η δημόσια βιβλιοθήκη.
Σήμερα το φρούριο αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής και οχυρωματικής τέχνης ενώ παράλληλα προσφέρει στον επισκέπτη την καλύτερη θέα της πόλης.
Τα παιδιά ζωγράφισαν το φρούριο...
Αλέξανδρος Παργινός (Τάξη Ε')
Μαριάννα Δόξα (Τάξη Ε')

ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ

Το Αγγελόκαστρο είναι από τα σπουδαιότερα Βυζαντινά κάστρα της Κέρκυρας.
Αποτελούσε πρωτεύουσα του νησιού και έδρα του τοπικού κυβερνήτη.
Είναι χτισμένο στην ψηλότερη κορυφή της Κέρκυρας, στo βоρειoδυτιкό τμήμα της, στην коρυφή ενός βράχoυ πоυ ανεβαίνει 305 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
Το μονοπάτι οδηγεί στον κυκλικό πύργο που προστάτευε την ακρόπολη, στο ψηλότερο σημείο του οχυρού.


Στo εσωτερικό τоυ кάστρoυ υπάρχει ακρόπоλη, εкκλησία αφιερωμένη στoν Αρχάγγελо Μιχαήλ
(απ' όπου φαίνεται η Αδριατική θάλασσα)
кαι ερείπια πύργoυ, φρоυράς και τάφων.

ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ

Το Κάστρο της Κασσιώπης είναι κάστρο στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, το οποίο βρίσκεται λίγο παραπάνω από το ψαροχώρι της Κασσιώπης.
Το οχυρό αυτό είναι το παλαιότερο της Κέρκυρας. Ήταν ένα από τα τρία κάστρα της Βυζαντινής περιόδου που διασφάλιζαν την άμυνα του νησιού πριν από την Ενετική περίοδο (1386–1797). Τα κάστρα αυτά αποτελούσαν ένα αμυντικό τρίγωνο, με το Γαρδίκι που υπερασπιζόταν τα νότια του νησιού, την Κασσιώπη τα βορειοανατολικά και το Αγγελόκαστρο τα βορειοδυτικά.


Ο γενικότερος σχεδιασμός του κάστρου είναι ιδιαίτερα ταπεινός και χαρακτηριστικός της επαρχιακής του τοποθεσίας.
Αφότου το κάστρο ερημώθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κτιριακή του υποδομή βρίσκεται σε ερειπωμένη κατάσταση. Το ανατολικό τμήμα του κάστρου έχει εξαφανιστεί και μονάχα ορισμένα ίχνη αυτού παραμένουν.
Η κύρια πύλη του κάστρου προστατεύεται από ισχυρά προτειχίσματα. Ο κεντρικός πύργος του κάστρου έχει εξαφανιστεί, ωστόσο η κύρια πύλη παραμένει στην θέση της και είναι ενισχυμένη με δύο ισχυρούς πύργους σε κάθε της πλευρά.
ΚΑΣΤΡΟ ΓΑΡΔΙΚΙ
Το Κάστρο Γαρδίκι είναι ένα 13ου αιώνα βυζαντινό κάστρο στη νοτιοδυτική ακτή της Κέρκυρας, κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος, και το μοναδικό σωζόμενο μεσαιωνικό φρούριο στο νότιο τμήμα του νησιού . Χτίστηκε από τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου , και ήταν ένα από τα τρία κάστρα που υπερασπίστηκαν το νησί πριν από την εποχή της Ενετοκρατίας ( 1401-1797 ) . Τα τρία κάστρα που σχηματίζεται ένα αμυντικό τρίγωνο , με το Γαρδίκι φύλαξη νότια του νησιού , το Κάστρο Κασσιόπη το βορειοανατολικά και βορειοδυτικά το Αγγελόκαστρο .
Οι οκτώ πύργοι είναι τετράγωνο σχήμα και το περίγραμμα του οκταγωνικού δομή είναι σχεδόν ελλειπτική . Στην κορυφή του νότιου πύργου υπάρχουν ίχνη από ένα παρεκκλήσι με απομεινάρια της θρησκευτικής τοιχογραφίες πορτρέτα αγίων .
Αν και σε κακή κατάσταση , οι πύργοι εξακολουθούν να διατηρούν όλο το ύψος τους .
Η είσοδος του κάστρου σώζεται , αλλά το εσωτερικό είναι σε κατάσταση καταστροφής .

PrevNext