Book Creator

NOVINE

by Andrea TUPŠ

Cover

Loading...
NOVINE
Loading...
Loading...
Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
Loading...
Lipanj 2023.
Loading...
DAN OTVORENIH VRATA U NAŠOJ ŠKOLI
Comic Panel 1
Loading...
Loading...
U srijedu, 7.6. naša je škola bila prepuna učenika 8. razreda! Manifestacija Mali Gastro – Dan otvorenih vrata, organizirana uz pomoć Regionalnog centra za turizam i ugostiteljstvo Zabok, pokazala se kao pun pogodak, jer je školu tijekom tog dana posjetilo oko 350 učenika osnovnih škola.
Učenici četiriju bjelovarskih osnovnih škola te Osnovne škole Veliko Trojstvo su se, kroz šetnju školom, upoznali sa zanimanjima i obrazovnim programima koji se nude u sektoru Turizma i ugostiteljstva u srednjim školama u RH. Naša škola posebna je jer nudi sva zanimanja iz sektora i nudi izvrsne uvjete za obrazovanje u tim programima i stjecanje svih potrebnih kompetencija kako bi učenici iz nje izašli spremni za rad u sektoru ili za nastavak obrazovanja.
Učenici osmih razreda osnovnih škola su kroz pet prezentacija na pet lokacija u školi stekli detaljan uvid u zanimanja iz sektora te su to svoje znanje imali priliku potvrditi i ispunjavanjem kviza na kraju obilaska. Najbolji razredi škola zaslužili su nagrade i imat će priliku i osobno okusiti dio onoga što se u školi radi tijekom posljednjih dana nastave jer će im u razrede biti dostavljen catering.
Osim upoznavanja s programima i zanimanjima iz sektora, učenici su se iz prve ruke mogli uvjeriti i kakve sve prilike i iskustva, osim redovne nastave, čekaju učenike koji se odluče sljedeće tri do četiri godine provesti u našoj školi.
Osim prepuni informacija, nitko iz Škole nije otišao ni praznih ruku. Regionalni centar kompetencija Zabok, čiji je bjelovarska škola ponosni partner, osigurao je prigodne poklone za sve sudionike Malog Gastra – Dana otvorenih vrata.
Nakon 350 učenika osmih razreda, priliku da se sa svim upoznaju imali su i roditelji koji su kroz prezentaciju škole čuli koje su sve prednosti upisa djece u zanimanjima iz sektora Turizma i ugostiteljstva.
Projekti
Studijsko putovanje u Sloveniju i Austriju
Od 4. do 7. lipnja 2023. u sklopu projekta ReCeZa (Regionalnog centra Zabok) na stručnom studijskom putovanju u Sloveniji i Austriji (BIO hoteli) u organizaciji Turističke agencije Speranza, kao škola partner sudjelovale su nastavnice Dunja Vasić, Vedrana Antolić i Gordana Batinović.
Posjetile su u Sloveniji Bioterme Mala Nedjelja, gdje je predstavljen koncept bioturizma i njegovih sastavnih dijelova: termalni park, wellness, ekološki bazen, glamping i biohotel. Hotel Bioterme je ujedno i prvi ekološki prihvatljiv hotel u sjeveroistočnom dijelu Europe. Vodu crpe iz geotermalnih izvora, a struju preko solarnih panela. Po završetku prezentacije i degustacije bio proizvoda, otputovale su prema Portorožu.
Sljedeći dan posjetile su Fakultet za turističke studije – Turizam (UP FTŠ Turistica). Na fakultetu se obrazuju mladi kadrovi u području turizma, koriste se znanja iz područja ekonomije, ekologije i društvenih znanosti kako bi usmjerili turizam prema održivom razvoju. Bivši studenti, Rudi Medved i Jaka Godejša, održali su zanimljivu prezentaciju o istraživačko-razvojnom programu u području blockchain tehnologije i NFT-a u turizmu. Prezentacija je održana u vinariji iznad Kopra u vrlo interesantnom okruženju, gdje je spojena
prošlost i sadašnjost, a koristit će u budućnosti.
Grupi je prezentiran koncept bio hotela. Hotel Biohotel Rupertus je obiteljski biohotel. Vlasnica Nadja Blumenkamp predstavila je koncept ekološki održivog poslovanja s minimalnim utjecajem na okoliš. Kroz suradnju s lokalnim proizvođačima eko namirnica i materijala promoviraju smanjenje ekološkog utiska. Po završetku prezentacije, uslijedio je organizirani ručak u lokalnom restoranu (stari mlin vodenica pretvoren je u atraktivan restoran) u vidu nacionalnih i tradicionalnih specijaliteta. Nakon ručka vlasnica hotela cijelu grupu je častila vožnjom u gondoli na vrh planine odakle je prekrasan pogled na skijališne staze i vrhove planina koji su u ovo doba godine livade i pašnjaci za krave i ovce, te sezona vožnje biciklima po strmoglavim stazama i skakaonicama.
Nastavnice su posjetile i Tourismusschulen Klessheim u Salzburgu. Nakon uvodnog govora ravnatelja škole, voditeljica odjela za obrazovanje, gđa. Tischler, upoznala ih je s poviješću škole, programima, austrijskim obrazovnim sustavom i projektima koje provode. Škola se trenutno nalazi u fazi obnove i rekonstrukcije čiji se završetak očekuje u rujnu 2023. godine. Salzburg će tada imati jednu od najmodernijih škola u Austriji. Koliko je Tourismusschulen Klessheim uspješna, govori podatak da je peta najbolja turistička škola na svijetu. Po završetku prezentacije, odlaze do Kavalierhausa, jednog od najboljih objekata za razne događaje, gdje ujedno i učenici turističke škole u Klessheimu odrađuju svoju praksu.
Nastavnice su se vratile pune dojmova, ali i novih ideja o važnosti poučavanja učenika o održivom razvoju u turističkoj djelatnosti.

Comic Panel 1
Caption
At malesuada nisl felis sit amet dolor
Projekti
Bjelovarska šetnja- potraga za blagom u proširenoj stvarnosti
Posjet Turističkoj zajednici Bjelovarsko-bilogorske županije
Comic Panel 1
Zadnja aktivnost u projektu Održivost nematerijalne kulturne baštine moga kraja bila je posjet Terezijani. U petak 16.6.2023, u pratnji nastavnice Rajke Marković, učenici 3.a razreda- Hana Kasalo, Marija Kapelac, Elizabeta Kovačević, Sara Roher, Melani Mihočević, Matea Klasić, Matej Kudrnovski i Martin Kržak sudjelovali su u projektu "Bjelovarska šetnja - potraga za blagom u proširenoj stvarnosti" koju su omogućili Gimnazija Bjelovar i Equinox. Prošetali su Bjelovarom tijekom odvijanja najpoznatije gradske manifestacije - Terezijane i to u posve drugačijem okruženju, kroz potragu za blagom u proširenoj stvarnosti. Preuzimanjem aplikacije Equinox na svojem pametnom telefonu, otvorili su svijet Bjelovarska šetnja te se prošetali, skenirali i riješili zadatke, ali se pritom i zabavili.
U srijedu 7. lipnja, učenici i nastavnici, sudionici projekta Održivost nematerijalne kulturne baštine moga kraja, posjetili su Turističku zajednicu Bjelovarsko-bilogorske županije i razgovarali s direktorom, gospodinom Marcelom Medakom, o provedenom projektu i njegovim rezultatima. Gospodin Medak nas je upoznao s aktivnostima TZ-a i načinima buduće suradnje na novim projektima.
Zanimljivosti
Posjet KC-u Mato Lovrak
U utorak 6.6.2023. učenici 2.g razreda, smjer pomoćni kuhar i slastičar, sa svojom razrednicom Anitom Vodvarkom i asistenticom Antonijom Putić te 2. f razreda, smjer pomoćni vrtlar sa socijalnom pedagoginjom Tatjanom Bedeković, uputili su se u Veliki Grđevac na terensku nastavu.
Po dolasku u Veliki Grđevac, kod osnovne škole Mato Lovrak dočekao ih je turistički vlakić kojim su se dovezli do Kulturnog centra Mato Lovrak gdje je uslijedio obilazak mlina uz stručno vodstvo. Učenici su se informirali o mlinu, preradi žita te životu kakvim se nekada davno živjelo. Nakon obilaska mlina, malo su se okrijepili, a zatim ih je voditeljica provela kroz šumu gdje su dobili informacije o drveću koje se nalazi u šumi, gljivama i pticama.
Uslijedila je radionica izrade pizze koju su učenici sami pripremali i ispekli u krušnoj peći, ali i ručak u kojem su svi uživali.
Po povratku u Bjelovar svratili su i u McDonald's na sladoled!
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Naši učenici i nastavnici na otvorenju Terezijane
Već tradicionalno se u našem gradu u lipnju održava Terezijana, a ove godine nije prošla bez naših učenika i nastavnika. Na svečanom otvorenju 27. Terezijane, 15.06., učenici 1.e, 2.e i 2.b razreda i nastavnik Ugostiteljskog posluživanja Bojan Mušić i nastavnik Kuharstva Tomislav Đurđević ponovo su pokazali čime se naša škola ponosi. Glavni pokrovitelj ove manifestacije je Grad Bjelovar, a u atriju Gradskog muzeja Bjelovar, gradonačelnik je dočekivao svoje goste i uzvanike uz slasna jela i pića pripremljena u našoj školi. Slana jela su pripremali učenici 1.c razreda s nastavnikom Zlatkom Pavićevićem (finger food) te učenici 3.b razreda koji su s nastavnikom Tomislavom Đurđevićem pripremali slatka jela u čašama. Goste su posluživali naši učenici koji su pokazali svoje vještine izrade različitih koktela, točenja vina i posluživanja gostiju prilikom svečanih prigoda.
Zanimljivosti
Obrane završnih radova
Fond "Boža Tvrtković"
Došlo je i vrijeme obrana završnih radova, a u našoj školi je to u nekim smjerovima nešto drugačije od klasične obrane završnoga rada. Tako su u petak 16.6. maturanti 3.g i 3.f razreda, smjer pomoćni kuhar i slastičar i pomoćni konobar, uspješno obranili završne radove i to na sljedeći način: naši kuhari i slastičari spremali su jela o kojima su pisali u završnim radovima, a naši konobari odradili su poslove o kojima su pisali. Članovi Povjerenstva su za vrijeme kuhanja i pripremnih radova u kuhinji i praktikumu Ugostiteljskog posluživanja obilazili učenike te su provjeravali stečena znanja.
Nakon uspješno položenog završnog ispita, Povjerenstvo je, zajedno s roditeljima učenika, degustiralo pripremljenu hranu te su uživali u zajedničkom druženju.
A mi svi im možemo poželjeti sreću u njihovim sljedećim koracima kroz život!
U četvrtak 15. lipnja bio je zaista svečan dan za našu školu. Naime, održana je dodjela nagrada Fonda "Boža Tvrtković" koja svake godine nagrađuje najbolje učenike, razrede i nastavnike s područja grada.
Ove godine se možemo pohvaliti da smo za najbolju učenicu odabrali Korinu Novak, za najbolji razred 3.a, a nagradu za dugogodišnji rad u odgoju i obrazovanju dobila je naša nastavnica Jasna Ivanišević.
Osim nagrada, naši učenici su sudjelovali i u svečanom programu, i to Korina Novak u programu, a Mihaela Bardheci kao voditeljica programa.
Čestitamo svima predloženima i nagrađenima!
Comic Panel 1
Comic Panel 1
PrevNext