Book Creator

Traditiile noastre.

by Rositoiu Robert

Pages 2 and 3 of 6

Comic Panel 1
Traditiile
Noastre
By Rositoiu Robert
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Loading...
Colindele
Loading...
23 Decembrie 2021
Loading...
I)
Loading...
A)
Colindatul

Un obicei foarte cunoscut este colindatul. Colindatul începe în data de 24 decembrie şi poate continua 2 sau 3 zile. La colindat participă de obicei grupuri de copii, de oameni maturi, bătrâni, doar fete, doar băieţi, tineri căsătoriţi etc., în funcţie de zona etnografică.

Colindatul are loc în curtea celor ce primesc colindătorii, în casă sau sub fereastră. Deseori, colindătorii sunt primiţi în casă deoarece se spune că ei aduc sănătate şi un an prosper şi sunt recompensaţi cu nuci, mere, colaci şi, mai recent, bani.

în zona Moldovei, Crăciunul este o sărbătoare importantă. Toate activităţile ce au loc în ziua ajunului sunt de fapt un ritual pentru protecţia animalelor, a livezilor şi a gospodăriei
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Loading...
Capra
Loading...
Steaua
Loading...
Acest obicei ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou. Măştile care evocau personaje biblice sunt înlocuite de masca unui singur animal, al cărui nume variază de la o regiune la alta: cerb în Hunedoara, capră sau ţurcă în Moldova şi Ardeal,etc.
Loading...
Un alt obicei care în timp şi-a pierdut semnificaţia este mersul cu 'steaua' - obicei vechi ce se întâlneşte la toate popoarele creştine. Acesta avea menirea de a vesti oamenii de naşterea lui Hristos: copiii care mergeau cu 'steaua' se deghizau în magi şi vesteau marea minune.
Comic Panel 1
SORCOVA
Un obicei de Anul Nou, care aduce mare bucurie copiilor, este umblatul cu sorcova. Aceştia au o crenguţă înmugurită de copac sau o sorcovă confecţionată dintr-un băţ în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Numele de sorcovă are originea în cuvântul bulgar surov (verde fraged), făcând aluzie la ramura abia îmbobocită, ruptă odinioară dintr-un arbore. Atingând de mai multe ori persoanele cu sorcova sunt făcute urări de bine şi bunăstare celui vizat.
Pluguşorul
Urare tradiţională în preajma Anului Nou, “Pluguşorul” a păstrat ritualul unei invocări magice cu substrat agrar. El este întotdeauna însoţit de strigături, pocnete de bici şi sunete de clopoţei, dar plugul adevărat, tras de boi, a fost înlocuit cu un plug miniatural, mai uşor de purtat, sau de buhaiul care imită mugetul boilor. Textul pluguşorului imprimă un ritm vioi, urărările sunt vesele şi optimiste.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
BIBLIOGRAFIE
1) Colinde https://en.wikipedia.org/wiki/Colind%C4%83

2)Mai multe subiecte
https://ziarulunirea.ro/obiceiuri-si-traditii-de-anul-nou-plugusorul-capra-umblatul-cu-ursul-sorcova-cele-mai-frumoase-obiceiuri-din-tara-noastra-303294
https://www.traditii-superstitii.ro/traditii-de-iarna/
https://www.radioromaniacultural.ro/documentar-anul-nou-traditii-si-obiceiuri-romanesti/

3)Steaua
https://harlauletnografie.wordpress.com/2016/12/12/mersul-cu-steaua-traditii-de-craciun/

4)Sorcova
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sorcova
https://agrointel.ro/70184/uraturi-de-anul-nou-sorcova-versurile-unui-obicei-pastrat-de-satul-romanesc/
Comic Panel 1
The end
Comic Panel 1

You've reached the end of the book

Read again

Made with Book Creator

PrevNext