Book Creator

Casa memorială Ion Creangă din Humulești

by Carolina Arnaut

Cover

Loading...
Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești
Loading...
Loading...
Carolina Arnaut
„Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”
Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a
copilărit povestitorul român Ion Creangă, un mare clasic al literaturii române, fiul lui Ștefan al lui Petre Ciubotariul din Humulești și al Smarandei.
Casa Memorială din Humulești
Casa memorială Ion Creangă a fost construită de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Acesta a dăruit-o fiului său Ștefan, care s-a căsătorit cu Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig.
Casa are un acoperiș larg de draniță sub care se află pereții durați din bârne groase peste care s-a așternut un strat de lutuială. Intrarea scundă este adăpostită de ploile repezi printr-o
prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperământ de scânduri cu pantă repede protejează mai multe obiecte gospodărești și unelte agricole cu certă valoare etnografică.
Locul unde familia Ciubotariu
păstra instrumentele
 Construcția este formată din două încăperi micuțe și o tindă unde putem vedea o valoroasă expoziție, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și 14 lucrări de grafică.
Imagine preluată din tinda
casei din Humulești
Expoziția din tinda muzeului
Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.
Imagine preluată din tinda
casei din Humulești
În prima încăpere, care este cea mai mare și fiind camera în care locuia familia se află covata pentru copilul mic, hainele de sărbătoare așezate pe culmi și lada de zestre a mamei Smaranda.
Camera mare din Muzeu
PrevNext