Book Creator

Casa memorială Ion Creangă din Humulești

by Carolina Arnaut

Pages 4 and 5 of 29

Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești
Carolina Arnaut
„Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, la stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge copăcel, la cuptorul pe care mă ascundeam, când ne jucam noi, băieții, de-a mijoarca, și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie!”
Casa memorială Ion Creangă din Humulești este un muzeu memorial înființat în casa în care s-a născut și a
copilărit povestitorul român Ion Creangă, un mare clasic al literaturii române, fiul lui Ștefan al lui Petre Ciubotariul din Humulești și al Smarandei.
Casa Memorială din Humulești
Casa memorială Ion Creangă a fost construită de către Petre Ciubotariu, bunicul povestitorului. Acesta a dăruit-o fiului său Ștefan, care s-a căsătorit cu Smaranda, fiica lui David Creangă din Pipirig.
Casa are un acoperiș larg de draniță sub care se află pereții durați din bârne groase peste care s-a așternut un strat de lutuială. Intrarea scundă este adăpostită de ploile repezi printr-o
Loading...
prispă lată de câteva palme, iar în spatele casei un acoperământ de scânduri cu pantă repede protejează mai multe obiecte gospodărești și unelte agricole cu certă valoare etnografică.
Loading...
Loading...
Locul unde familia Ciubotariu
păstra instrumentele
Loading...
 Construcția este formată din două încăperi micuțe și o tindă unde putem vedea o valoroasă expoziție, ce cuprinde documente de arhivă, scrisori, cărți poștale cu autograf, fotocopii ale manuscriselor, fotografii și 14 lucrări de grafică.
Loading...
Imagine preluată din tinda
casei din Humulești
Loading...
Expoziția din tinda muzeului
Loading...
Loading...
Creangă a mai avut încă șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.
Loading...
Loading...
Imagine preluată din tinda
casei din Humulești
În prima încăpere, care este cea mai mare și fiind camera în care locuia familia se află covata pentru copilul mic, hainele de sărbătoare așezate pe culmi și lada de zestre a mamei Smaranda.
Camera mare din Muzeu
Masa din încăperea cea mai mare
a casei pe care se află bustul și
ceaslovul scriitorului
 În dreapta de cum intrăm se observă lavița în jurul căreia avea loc iarna șezătoarea. În mijloc sunt așezate pentru a putea fi văzute, uneltele de țesut ale mamei, iar pe o măsuță se pot vedea ceaslovul (prima carte după care a învățat să citească).
Camera următoare, adică în cămară, se afla intrarea în pod unde Nică a ascuns pupăza din tei.
Cămara din Casa Muzeu
Bojdeuca lui Ion Creangă din
mahalaua Țicău , Iași
Tot aici, în cămara casei memoriale de la Humulești se pot vedea fotografiile scriitorului și cealaltă casă de la Țicău.
Căruță din curtea casei
Cumpăna din curtea casei
Lângă Casa memorială Ion Creangă din Humulești se găsește Parcul tematic ,,Ion Creangă", un loc în care vizitatorii se pot întâlni cu personaje îndrăgite din poveștile pentru copii scrise de Ion Creangă: mătușa Mărioara, Smărăndița, Moș Chiorpec, capra cu trei iezi, ursul păcălit de vulpe etc..
Acesta este primul parc tematic despre opera unui scriitor construit în România.
Nică la intrarea în parcul tematic
PrevNext