Book Creator

ΤΟ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΧΟΡΟ

by Φωτεινή Χαραλαμποπούλου

Cover

Loading...
ΤΟ 1821 ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ ΧΟΡΟ
Loading...
Loading...
Φωτεινής Χαραλαμποπούλου, ΠΕ79.01
200 χρόνια από την επανάσταση του 1821... και ο Ελληνικός λαός συνεχίζει να εμπνέεται και να εκφράζεται μέσα από την παράδοσή του και συγκεκριμένα από το ρυθμό του καλαματιανού χορού!
Δείτε το επετειακό βίντεο με το τραγούδι:" Ας κρατήσουν οι χοροί", του Διονύση Σαββόπουλου:
Ο καλαματιανός χορός, ένας δύσκολος ρυθμικά χορός που όμως έχει "περάσει στο DNA του 'Ελληνα", μια και έχει πανάρχαιες ρίζες...
Πολλές είναι οι θεωρίες που διατυπώθηκαν για την αρχαία του προέλευση. Αυτή φαίνεται από απεικονίσεις σε αγγεία, καθώς επίσης και από τοιχογραφίες που παρουσιάζουν μερικά χαρακτηριστικά του βήματα ή φιγούρες. Το ότι οι χορευτές κρατούν ο ένας τον καρπό του άλλου,αλλά και ο επτάσημος ρυθμός του, μας βοηθάει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο καλαματιανός έχει αδιαμφισβήτητη σχέση με κάποιον από τους χορούς των αρχαίων προγόνων μας.
Είναι ένας ελληνικός παραδοσιακός χορός που ανήκει στο είδος χορού συρτός. Στη βασική του μορφή αποτελείται από δώδεκα βήματα, από τα οποία τα επτά πρώτα είναι προς τα εμπρός και τα υπόλοιπα πέντε επί τόπου.
Ο δημοφιλέστατος δημοτικός χορός, που λέγεται και ίσος ή συρτός, έχει πανάρχαιες ελληνικές ρίζες. Άγνωστος είναι ο δημιουργός του. Το όνομά του προέρχεται από την Πελοπόννησο, όπου και δημιουργήθηκε.Ο ευχάριστος ρυθμός του και τα απλά βήματά του τον καθιέρωσαν σαν τον δημοφιλέστερο Ελληνικό χορό και χορεύεται σε όλη την Ελλάδα από άνδρες και γυναίκες. Τα βασικά βήματα του είναι 12 και χορεύονται ταυτόχρονα από όλους τους χορευτές. Δίνει την ευκαιρία στον χορευτή που σέρνει τον χορό να κάνει πολλούς αυτοσχεδιασμούς. Στην αρχή όλοι οι χορευτές σχηματίζουν κύκλο και βλέπουν το κέντρο του. Τα πόδια τους είναι σε θέση προσοχής, και κρατιούνται μεταξύ τους από τους καρπούς ή με τα μαντήλια.
Ο ρυθμός του καλαματιανού είναι 7σημος, δηλαδή με μέτρο 7/8
Τα βήματα του χορού:
Παρατήρησε το χορό που είναι «κυκλικός» ή «κύκλιος», όπως οι ανάλογοι αρχαίοι ελληνικοί χοροί.
Ο πρώτος του χορού, ο κορυφαίος, λέγεται σήμερα «μπροστινός» και είναι αυτός που «σέρνει το χορό». Είναι ο μόνος, που αυτές τις στιγμές έχει ιδιαίτερη τιμή, αλλά και ο μόνος που μπορεί να έχει χορευτικές πρωτοβουλίες, που οι άλλοι πρέπει να παρακολουθούν και να ακολουθούν.
PrevNext