Book Creator

(copy) A new book

by ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Pages 2 and 3 of 46

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Δράση για το Επετειακό Έτος για το 1821, με θέμα: «Η συμμετοχή της Κρήτης και της Μακεδονίας στον επαναστατικό αγώνα του 1821» 
200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Loading...
Αφιερωμένο στους αγωνιστές
της Κρήτης και της Μακεδονίας
Loading...
Πρόλογος

Με αφορμή το επετειακό έτος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη σχετική θεματική: "Η μεγάλη επανάσταση(1821-1830)"στην ενότητα Γ΄στο βιβλίο της Ιστορίας της Στ΄ Δημοτικού, θεωρήσαμε χρήσιμο να αναδείξουμε μέσα από ένα σχέδιο εργασίας τη συμμετοχή της Κρήτης και της Μακεδονίας στη Μεγάλη Επανάσταση σε συνδυασμό και με τις δεξιότητες για τον 21ο αιώνα.
Μέσα από τη συνεργασία, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Σχολικών Μονάδων γνώρισαν την τοπική τους ιστορία, την προέβαλαν και διαπίστωσαν τις κοινές αξίες και τα ιδανικά που διακατείχαν τους αγωνιστές τόσο της Κρήτης όσο και της Μακεδονίας.
Καθοδήγηση και συντονισμός δράσης

Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70

Ξανθίδου Πηνελόπη
3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας

Μαρτίνου Σωτηρία
ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης
9ο Δημοτικό Σχολείο Γιαννιτσών
13ο και 42ο Δημοτικά Σχολεία Ηρακλείου

Συμμετέχοντες:

Διευθυντής και Διευθύντριες
Εκπαιδευτικοί
Μαθητές και μαθήτριες Στ΄τάξης
Η Eλληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί την κορυφαία προσπάθεια ανεξαρτησίας των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό. Το διάστημα, ως το 1830, η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της με περιορισμένα σύνορα. Η Κρήτη και η Μακεδονία δεν ήταν μέσα σε αυτά. Η Γ΄ ενότητα του σχολικού εγχειριδίου αποτελείται από 18 κεφάλαια. Το πρώτο αφορά τη Φιλική Εταιρεία και τους στόχους της ως Μεγάλη Δύναμη, που ήθελε την απελευθέρωση των Ελλήνων. Στο δεύτερο αναφέρεται το ξεκίνημα της επανάστασης 22 Φεβρουαρίου 1821 όταν ο Υψηλάντης πέρασε τον Προύθο ποταμό και μπήκε στη Μολδαβία. Το τρίτο αναφέρεται στην επανάσταση στην Πελοπόννησο, το τέταρτο στη Στερεά Ελλάδα με τις δύσκολες συνθήκες για την εξέγερση, το πέμπτο στα εξεγερμένα νησιά του Αιγαίου, το έκτο στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, το έβδομο στην άλωση της Τριπολιτσάς, το όγδοο στο μπουρλοτιέρη Κανάρη.
Το ένατο στην εκστρατεία του Δράμαλη και στη φονική μάχη στα Δερβενάκια στις 26 Ιουλίου του 1822, το δέκατο στο Μάρκο Μπότσαρη, το ενδέκατο στη αποβίβαση του Ιμπραήμ Πασά στη Μεθώνη και στον Παπαφλέσσα, το δωδέκατο στην έξοδο του Μεσολογγίου της 10ης Απριλίου του 1826, το δέκατο τρίτο στον Καραϊσκάκη, το δέκατο τέταρτο στον Φιλελληνισμό, το δέκατο πέμπτο στην παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και στην ναυμαχία του Ναυαρίνου, το δέκατο έκτο στις Εθνοσυνελεύσεις και την πολιτική οργάνωση του αγώνα, το 17ο στον Καποδίστρια και το 18ο στην ανεξαρτησία. Εμείς δώσαμε την ευκαιρία εμβάθυνσης στην τοπική ιστορία και στα κοινά σημεία Κρήτης και Μακεδονίας.
Διδακτική μεθοδολογία


Ο ρόλος του μαθήματος της Ιστορίας είναι πολυδιάστατος, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση εθνικής, αλλά και κοινωνικής συνείδησης. Δεν περιορίζεται στην απόκτηση γνώσεων, αλλά επεκτείνεται και στη διαμόρφωση αξιών, όπως αυτή της αλληλεγγύης.
Επιδιώκεται η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, μέσα από την ανακαλυπτική μάθηση σε συνδυασμό με την ομαδοσυνεργατική μέθοδο. Η διερεύνηση των ιστορικών γεγονότων επιτυγχάνεται από τη μελέτη των πηγών από τους μαθητές και τη διατύπωση των απόψεών τους.
PrevNext