Book Creator

Щурче

by Gergolina Popova

Cover

Loading...
Loading...
Щурче
Обща информация
Щурци (Gryllidae) са семейство насекоми с цилиндрични тела, кръгли глави и дълги антени. Зад главата се намира гладък и удължен проторакс. Коремът завършва с 2 дълги израстъка – церки. Задните крака са по-големи, предоставяйки сила за скачане. Предните крила представляват твърди и кожести елитра, а някои щурци издават звуци, като трият ги трият едно в друго. Задните крила са мембранни и сгънати, когато не се използват. Много видове, обаче, не могат да летят. Най-големите представители са тези от рода Brachytrupes, които могат да достигнат 5 cm на дължина.
Описани са над 900 вида щурци. Членове на семейството се срещат из цял свят, най-вече до 55° географска ширина, като най-голямото им разнообразие е при тропиците. Обитават различни естествени среди – треви, храсти, гори, блата, плажове и пещери. Щурците са преобладаващо нощни животни и са най-известни с непрекъснатото си и шумно свирене през късните летни вечери. Мъжките издават тези звуци, за да привличат женски, но има и такива видове, които са тихи.
Щурците имат добър коефициент на превръщане на храната си в телесна маса. В Югоизточна Азия се консумират от хора след дълбоко пържене. Тялото им е 65% протеин. Използват се и за хранене на хищни домашни любимци или на животни в зоопарка. Щурците често присъстват в литературата и заемат важно място в митологията и поверията на много народи.
Подредете пъзела
Музикално представяне
Виж къде е щурчето?
Автори:
Гергана Попова
Диана Тренчева
Теодора Койчева
PrevNext