Book Creator

Βιώσιμες πόλεις: τέχνη για τη ζωή

by Ελένη Χανόγλου

Pages 2 and 3 of 18

Βιώσιμες πόλεις:
Τέχνη για τη ζωή,
έμπνευση για ιστορίες...
3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου
ΚΠΕ Μεσολογγίου
Loading...
Το παρόν δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία του Κ.Ε.ΠΕ.Α./Κ.Π.Ε. Μεσολογγίου με τίτλο "ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: τέχνη για τη ζωή"το οποίο υλοποίησε το σχολείο μας το σχολικό έτος 2021-2022
Loading...
Βιώσιμες πόλεις:
Τέχνη για τη ζωή,
έμπνευση για ιστορίες...
Loading...
Loading...
Loading...
Συντονιστές εκπαιδευτικοί:


ΧΑΝΟΓΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΕ01
ΓΑΖΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕ02
ΚΩΤΤΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ86
Loading...
Μία έκδοση των μαθητών και μαθητριών της Γ΄γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Εχεδώρου
Loading...
Βιώσιμες πόλεις: τέχνη για τη ζωή
Loading...
Σχολικό έτος 2021 -2022
Loading...
Όταν οι μαθητές εμπνέονται από την τέχνη...
Comic Panel 1
Loading...
Το ΚΠΕ Μεσολογγίου εμπνέει...

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Τέχνη για τη ζωή» διαπραγματεύεται το ζήτημα των μη βιώσιμων πόλεων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εποχής σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της καινοτόμου εκπαιδευτικής προσέγγισης STE(A)M και έχει αποσπάσει τιμητική διάκριση Καλής Εκπαιδευτικής Πρακτικής STE(A)M. Στόχος του προγράμματος, πέρα από τη γνώση του προβλήματος, είναι να εμπνεύσει τους μαθητές να εκφραστούν καλλιτεχνικά γύρω από το ζήτημα των μη βιώσιμων πόλεων και να δημιουργήσουν έργα τέχνης που θα αναδεικνύουν τα προβλήματα που μαστίζουν τις σύγχρονες πόλεις, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών.
Loading...
Το 3ο Γυμνάσιο Εχεδώρου εμπνέεται...

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Θεματικός Άξονας Β΄"Φροντίζω το περιβάλλον" και Θεματικός Άξονας Δ΄"Δημιουργώ και καινοτομώ") καθώς και στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος "Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του Καλοχωρίου" οι μαθητές/τριες της Γ΄Γυμνασίου αξιοποίησαν υλικό εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΠΕ Μεσολογγίου με στόχο να προβληματιστούν και να δημιουργήσουν κείμενα σχετικά με το θέμα της βιώσιμης πόλης. Παρατήρησαν σκίτσα των γνωστών καλλιτεχνών Angel Boligan και Eric Drooker και αφού επέλεξαν ένα από αυτά κλήθηκαν να γράψουν μία ιστορία που να "διηγείται" το σκίτσο που διάλεξαν. Στη συνέχεια χρειάστηκε να ψηφιοποιήσουν το κείμενό τους, ώστε να δημιουργηθεί το παρόν ηλεκτρονικό τεύχος. Όλα αυτά έγιναν σε ένα πλαίσιο διαθεματικότητας με το μάθημα της Νεοελληνική Γλώσσας και Λογοτεχνίας και το μάθημα της Πληροφορικής. Απώτερος στόχος, η διάχυση της σκέψης μαθητών και μαθητριών στην ευρύτερη κοινωνία.
Angel Boligan
ECOLOGY THINKER
ECOLOGY THINKER"
Angel Boligan
Αυτό που φαντάζομαι όταν βλέπω αυτή την εικόνα είναι ένας άνθρωπος που του έχει συμβεί κάτι και κλαίει. Το ότι είναι ένα με το δέντρο πιστεύω πως δείχνει την διαφορετικότητα και το ότι δεν μπορεί να κουνηθεί τον κάνει να ξεχωρίζει από τους άλλους. Επίσης ίσως περιμένει κάποιος να έρθει να τον παρηγορήσει κάτι που στην συνέχεια γίνεται. Αυτό που έχει συμβεί είναι το ότι το δέντρο νιώθει κατώτερο από τους άλλους διότι είναι διαφορετικό , αλλά οι άλλοι τον παρηγορούν λέγοντας του πως θα ήθελαν να είναι και αυτά όπως αυτός. Το δέντρο άρχισε να χαμογελάει επιτέλους και τους ευχαρίστησε γι αυτή τους την πράξη . Έκαναν το δέντρο να μη νιώθει άσχημα γιατί είναι διαφορετικό λέγοντας του επίσης ότι είναι προνόμιο να είσαι διαφορετικός και να ξεχωρίζεις.
Πλέον όμως τι;

Από τότε που ο κόσμος σταμάτησε να νοιάζεται, από τότε που το περιβάλλον άρχισε να φαίνεται στεναχωρημένο από τις πράξεις των ανθρώπων, από τότε που τα λουλούδια άρχισαν να μαραίνονται, από τότε λοιπόν, η φύση άρχισε να αναρωτιέται, γιατί, πως; Η φύση έλαμπε από την αγάπη των ανθρώπων που την κρατούσαν συντηρημένη και τώρα πια δεν προσέχουν, σκέφτονται και λένε ΄΄Σιγά ένα σκουπίδι είναι, λες και μόνο εγώ πετάω΄΄. Η φύση χαιρόταν που έβλεπε παρέες μεγάλων και μικρών, οικογένειες και ζευγάρια, να πηγαίνουν βόλτα εκεί και να διασκεδάζουν, όμως πλέον τι;. Πλέον ο κόσμος έχει ξεχάσει την φύση και το πως ήταν κάποτε. Μικρά παιδιά να τρέχουν από εδώ και από εκεί, να πατάν στο γρασίδι και να εισπνέουν καθαρό αέρα. Μεγάλες παρέες να τραγουδάνε κάνοντας έναν κύκλο ο ένας δίπλα στον άλλον με μια κιθάρα στο χέρι. Πλέον όμως τι; Πλέον όμως η φύση αναρωτιέται, ΄΄΄Γιατί δεν έρχεται κανείς πια, γιατί ο κόσμος έγινε τόσο εχθρικός απέναντί μου;΄΄. Τα δέντρα άρχισαν να κόβονται σιγά σιγά από τους ανθρώπους, τα φυτά και τα λουλούδια να μαραίνονται, καυσαέρια παντού και ανθυγιεινός αέρας. Ελάχιστος ο κόσμος που σκέφτεται και βοηθάει πλέον την φύση όπως συνήθιζαν να κάνουν όλοι κάποτε. Η φύση σκέφτεται και αναρωτιέται ελπίζοντας μια μέρα όλα να γίνουν όπως παλιά.
Comic Panel 1
Το δέντρο του χωριού
Comic Panel 1
Caption
At malesuada nisl felis sit amet dolor
     Πριν από χρόνια στην πλατεία ενός μικρού επαρχιακού χωριού υπήρχε ένα μεγάλο δέντρο του οποίο τα κλαδιά κάλυπταν όλο το κέντρο της πλατείας και οι ρίζες του ήταν τόσο χοντρές και μεγάλες που δύσκολα περπατούσε κανείς εκεί κοντά.
     Παρόλα αυτά όλοι λάτρευαν το δέντρο, ειδικά τα παιδιά. Καθημερινά μαζεύονταν στο δέντρο της πλατείας και έπαιζαν ατελείωτες ώρες μαζί. Τα καλοκαίρια επίσης τα φύλλα του έριχναν παχύ ίσιο και ο κόσμος μπορούσε να καθίσει άνετα στην πλατεία λόγο του δέντρου.
     Τα χρόνια περνούσαν, το χωριό μεγάλωσε, άνοιξαν εργοστάσια, χτίστηκαν περισσότερα σπίτια και η πλατεία του χωριού γέμισε από μαγαζιά και κόσμο. Τα παιδιά πλέον σταμάτησαν να παίζουν κοντά στο δέντρο, κανείς δεν του έδινε σημασία και το μόνο που έκανε ήταν να ακούει τις φωνές περαστικών όταν έπεφταν πάνω στις ρίζες του.
     Έτσι ο καινούργιος δήμαρχος αποφάσισε να κόψουν το δέντρο γιατί όπως έλεγε μόνο χώρο του έπιανε στην καινούργια του πλατεία. Από τότε το δέντρο αναρωτιέται μέρα νύχτα πως κατέληξε σε αυτή την κατάσταση αλλά και τον λόγο που έγιναν όλα αυτά. Κάθε μέρα περιμένει τους παλιούς του φίλους τα παιδιά του χωριού να έρθουν να το σώσουν η έστω να του κάνουν λίγη παρέα, μα μέχρι τώρα ακόμα περιμένει και αναρωτιέται.
Angel Boligan
URBAN CYCLING
Η πόλη έχει ζωή!

Ηταν ο Τζεφρι με το ποδιλατο στο καταπρασινο λιβαδι εκανε κοντρες με τον φιλο του τον Θεμη, ετσι οπως κανανε κοντρες ειχε μια πολυ αποτομη στροφη, ο Τζεφρι εχασε τον ελενχοκι εφυγε απο το λιβαδι, ετσι οπως κουτρουβαλιαζωταν με το ποδιλατο του επεσε σε μια πολη φαντασμα (εκγαταλελιμενη), φοβισμενος ο Τζεφρι με το ποδιλατο του εψαξε για τροφη το μονο που ειχε στα σπιτια ηταν κατι παλια ρουχα. Πηνασμενος ο Τζεφρι εψαχνε σε κανενα σουπερ μαρκετ για τροφη, το μονο που βρηκε ηταν μια καραμπινα και κατι σφερες. Ο Τζεφρι με την καραμπινα στην πλατη και το ποδιλατο στο χερι κατευθηνθηκε δυτικα, επιτα ετσι οπως προχορουσε ειδε ενα ελαφι στην μεση του δρομου, βγαζει την καραμπινα το στοχεβει και μπουμ ! Ενας μεγαλος σεισμος εγινε η πολη ξυπνισε με τον κροτο αυτο πηρε τον Τζεφρι και τον ρωτισε τι κανεις εδω, ο Τζεφρι ειπε καταλαθως επεσα, η πολη ηταν ενας γιγαντας καημενος που εχτισαν πολη πανω του, επειτα ο Τζεφρι εγινε φιλος με τον γιγαντα και ζησαν αυτοι καλα και εμεις καλητερα
H καταστροφή της γης

Η Πολη ειναι εριπομενη μεσα στην μαυριλα στην φτοχεια εχει πολυ ελαχειστους ποδυλαταδες σπανεια περνανε σπανεια και ενα αλλο που παρατειρεισα ειναι οτι η πολυ εφαγε τους τους αμθρωπους και εριποσε οτι κατει κακο θα σημβει στο μελον αρρα μας δεινει ενα μηνυμα οτι κατι κακο θα σημβοι οτι θα καταστραφη η γη η ανθρωοτιτα και θα ειπαρχουν ελαχειστι και θα οδειγανα ποδυλατα.Που τα οποια υπαρχει.Στην επιφανεια της γης.
Comic Panel 1
"URBAN CYCLING"
Angel Boligan
Η ζωή πριν την πόλη

Η ζωή σε αυτήν την πόλη ήταν ένα ήρεμο χωριό με φάρμες και ζώα, μια απλή ζωή. Σο περνούσαν τα χρόνια εξελίσσονταν και το χωριό έγινε κομώπολη και μετά πόλη. Όσο περνούσαν τα χρόνια η πόλη μόνο μεγάλων χωρίς σταματημό. Στο τέλος θα μολύνει όλη την περιοχή ύστερα ξανά από την αρχή σε άλλη περιοχή.
Comic Panel 1
Caption
At malesuada nisl felis sit amet dolor
Angel Boligan
"NEW VALUES" - "HELP"
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εις βάρος του περιβάλλοντος

           Τα τελευταία χρόνια η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει στην καταστροφή, κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό, της χλωρίδας και της πανίδας. Συνεπώς, η εικόνα αυτή είναι το αποτέλεσμα της υπερβολικής ξυλείας και της αιχμαλώτισης της άγριας ζωής. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων ο άνθρωπος κατορθώνει και πλήττει αφάνταστα το περιβάλλον αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό συμβαίνει διότι κόβοντας δέντρα περισσότερα από αυτά που αναδασώνονται μειώνεται το οξυγόνο και αυξάνεται το διοξείδιο του άνθρακα. Πέρα από αυτό αιχμαλωτίζοντας τα
ζώα, πέρα από την ταλαιπωρία που υποστούν καταστρέφεται η τροφική αλυσίδα με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα είδη ζώων να βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Στην ζωγραφιά αυτή απεικονίζεται ένας άντρας ο οποίος κρατάει στο αριστερό του χέρι ένα πουλί μέσα σε κλουβί και στο δεξί μια γλάστρα. Περιβάλλεται από κομμένους κορμούς δέντρων και φαίνεται να περπατάει.
Αυτό μας υποδηλώνει πως οι συγκεκριμένες δραστηριότητες του ανθρώπου να συνεχίσουν κάτι το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό μιας και θα ζημιωθούν όλοι μακροπρόθεσμα.
CAPTION At malesuada nisl felis sit amet dolor. Duis ultrices semper lorem nisl felis sit. At malesuada nisl felis sit amet dolor nisl felis.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Η φύση και ο άνθρωπος είναι ένα

  Στη σημερινή εποχή, ο κόσμος έχει γεμίσει από πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, εξοχικά κλπ. στα οποία κατοικούν άνθρωποι. Ο κόσμος ή μάλλον η γη μας έχει μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό από όταν δημιουργήθηκε.
  Οι άνθρωποι από τότε που γεννήθηκαν μέχρι σήμερα έχουν κάνει μία μεγάλη πρόοδο, κανένας δεν μένει στάσιμος. Οι άνθρωποι όμως δεν συμβάλλουν στον πλανήτη μόνο για καλό, ίσα ίσα που καταστρέφουν την φύση, δεν αφήνουν να κάνει ο πλανήτης τον φυσικό της κύκλο, παρεμβαίνοντας στις αλλαγές της.
  Με όλα αυτά τα παραδείγματα έχουμε φτάσει στο τώρα. Παρόλα αυτά εκτός από τους ανθρώπους που καταστρέφουν τον πλανήτη υπάρχουν και οι άνθρωποι που προσπαθούν να βγάλουν την φύση μέσα από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι βοηθούν στην εξέλιξη του πλανήτη, προσπαθώντας να αλλάξουν τους υπόλοιπους ανθρώπους με έναν τρόπο μαγευτικό. Ένα παιδί είπε πως αυτή η αλλαγή βγάζει την φύση από μέσα τους. Με τους ανθρώπους αυτούς όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν και γίνονται ένα με την φύση.
Angel Boligan
LAGRIMAS VERDES
Ο κρυμμένος μαθηματικός


Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μικρό παιδάκι που το όνειρό του ήταν να γίνει ξυλοκόπος. Του άρεσε αυτό το επάγγελμα γιατί όλοι του η οικογένεια ήταν ξυλοκόποι. Το όνομα του παιδιού αυτού ήταν Γιωρίκας ο οποίος δεν ήθελε το σχολείο, το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να κόβει ξύλα. Μια μέρα στο σχολείο η κυρία των μαθηματικών σήκωσε τον Γιωρίκα στον πίνακα. Μόλις άκουσε το όνομά του κοκάλωσε γιατί δεν είχε ιδέα από μαθηματικά. Πάει ο Γιωρίκας στον πίνακα και από το πουθενά έλυσε την εξίσωση ολόσωστα. Όλοι στην τάξη έμειναν έκπληκτοι! Ο Γιωρίκας ξαφνιασμένος από το πως έλυσε την εξίσωση άρχιζε να κάνει κάθε μέρα τα μαθηματικά. Όσο ο καιρός περνούσε τόσο καλύτερος γινόταν. Στο τέλος του τετραμήνου της γ' γυμνασίου όλοι οι βαθμοί του ήταν κάτω από την βάση εκτός από την γυμναστική και τα μαθηματικά. Όταν ο πατέρας του είδε τους βαθμούς ξαφνιάστηκε με τα μαθηματικά που ήταν 20. Ο πατέρας του πήγε στο δωμάτιο του Γιωρίκα και του είπε πως πρέπει να γίνει μαθηματικός. Ο Γιωρίκας ταραγμένος απαντάει:
-Μα, πατέρα όλο το σόι μας είναι ξυλοκόποι.
Ο πατέρας αναστενάζει και λέει:
-Το ξέρω, αλλά εσύ είσαι καλός στα μαθηματικά. Το σόι μας είναι ξυλοκόποι γιατί είναι όλοι τους ντουβάρια μόνο δύναμη να κόβουν ξύλα έχουν.
Ο Γιωρίκας χαρούμενος αγκαλιάζει τον πατέρα του. Από τότε δεν ξαναέκοψε ποτέ ξύλα στην ζωή του. Ζήσαν αυτή καλά και εμείς καλύτερα!!!

Comic Panel 1
"LAGRIMAS VERDES"
Angel Boligan
Comic Panel 1
Caption
At malesuada nisl felis sit amet dolor
Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας ξυλουργός. Ο ξυλουργός παρόλο που μεγάλωσε στην γη τα τελευταία χρόνια μένει στον Άρη. Πλέον έχει δύο παιδιά και τους εξιστορεί εμπειρίες του από την Γη που τα παιδία τους δεν έχουν πάει ποτέ. Ένα βράδυ η κόρη του ξυλουργού ρώτησε τον μπαμπά της : “μπαμπά, τι έγινε και όλος ο κόσμος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Γη;”. Ο πατέρας άρχισε να ονειροπολεί τα χρόνια του στην Γη και ξεκίνησε να διηγείται στα παιδιά του. “ Η Γη ήταν ένα πολύ όμορφο μέρος με πολλά δέντρα. Ήταν μεγάλα και πράσινα και αυτά παρήγαγαν το οξυγόνο που αναπνέουμε. Έτσι, όταν σταματήσουν να υπάρχουν τα δέντρα θα σταματήσει να υπάρχει οξυγόνο και δεν θα μπορούμε να κατοικούμε σε μια περιοχή. Στην Γη υπήρχαν πολλά δέντρα και ήταν δύσκολο να χαθούν όλα. Αφού ούτως η άλλως, υπήρχαν μεγάλες εκτάσεις περιοχών που είχαν μόνο δέντρα και ονομάζονται δάση. Παρόλο που τα δέντρα μας έδιναν το οξυγόνο που αναπνέαμε, εμείς οι άνθρωποι κόβαμε τα δέντρα για να χρησιμοποιούμε το ξύλο τους για έπιπλα ή για κάποιο άλλο δικό τους συμφέρον. Επίσης, πολλές πυρκαγιές και εμπρησμοί έκαψαν μεγάλες εκτάσεις δέντρων και δεν μπόρεσαν να ξανά φυτρώσουν δέντρα εκεί. Το ποσοστό των δέντρων όλο και λιγόστευε. Δεν υπήρχαν πλέον δάση μόνο μικρά πάρκα ανάμεσα στους ουρανοξύστες και τα καυσαέρια. Πολλοί άνθρωποι νοιαζόντουσαν για το περιβάλλον και προσπάθησαν να φυτέψουν καινούρια δέντρα, αλλά ήταν μάταιη προσπάθεια αφού τα ξανά έκοβαν. Εγώ λόγω της δουλειάς μου ήμουν κοντά στα δέντρα και με ανησύχησε όταν άκουσα αυτά τα νέα στις ειδήσεις.
Angel Boligan
Comic Panel 1
LAST BITE
Caption
At malesuada nisl felis sit amet dolor
Ο πόλεμος του Pack Man

Μιά φορά και έναν καιρό ήταν μια πόλη που λέγεται Pack Man. Αυτή η πόλη έχει ουρανοξύστες, πολυκατοικίες. Έπειτα η πόλη τα πήγαινε καλά μέχρι που μια μέρα έγινε φαγωμένη, και καταστράφηκαν όλα και ο ουρανός μαύρισε. Τέλος η πόλη είχε γίνει κομμάτια και πήγε στο διάστημα.
Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια βραδιά που πολλοί pack man ήταν μες στο κρύο. Όλες η πολυκατοικίες είναι μαζεμένες σε ένα σημείο και για αυτό είχαν παγώσει. Μέχρι που άρχισε να φυτεύει ένα μικρό δέντρο και κάθε χρόνο κι άλλα μέχρι που εκεί δεν είχε ούτε λίγο χόρτο και μέσα σε 10 χρόνια το μισό χωριό γέμισε. Τώρα οι άνθρωποι έχουν και μια ομορφιά. Πριν ήταν όλοι λυπημένοι, τώρα οι πιο πολλοί χαρούμενοι.
PrevNext