Book Creator

Pedagogie digitală. Ghid de bune practici pentru discipline economice

by Colegiul Unirea

Cover

Loading...
Editura PIM
1


Sala de clasă din viitorul pe care am început deja să-l construim, are și un nume: FIGITAL/ phygital. Este locul unde experiențele fizice ale învățării se amestecă cu cele digitale din mediul online într-un scenariu didactic captivant.

În mediul de învățare figital, experiențele din lumea reală aduc împreună metode tradiționale și instrumente digitale didactice. Lecțiile din sala de clasă primesc ”întăriri” din școala online. Descoperirea socratică, exercițiul, lucrul cu manualul se împletesc firesc astăzi în cadrul orei de curs cu padlet, kahoot, wordwall, edpuzzle, quizizz, mentimeter, ș.a. 
Bun venit în viitor!
Bun venit în ”Noul Normal”!
Conținutul digital din simple clipuri video nu mai este suficient pentru o lecție interactivă, dinamică la elevii din școala ”post-online”. Nevoile de învățare ale elevilor noștri, de astăzi sunt foarte diferite și mai complexe decât știam atunci când ne-am pregătit să devenim profesori.
Telefonul, tableta au acum același statut pe banca elevilor noștri din sala de clasă, cu pixul, creionul, markerul, caietul, manualul, etc. Telefonul elevilor din sala de clasă a devenit un instrument didactic, pe care trebuie să-l integrăm natural și firesc în experiențele de învățare propuse în școala de astăzi.
În acest nou spațiu al învățării avem nevoie de un ghid, cu resurse de învățare și de bune practici.

Propunem în acest ghid platforme de învățare on-line și metode inovative de predare – învățare - evaluare cu exemple, pentru formarea competențelor profesionale la profilul Servicii. 
2
Modele de lecții interactive ce pot fi realizate în toate cele trei variante: școala cu prezență fizică, hibrid sau online – varianta asincron sau sincron sunt prezentate pentru modulele de Marketing și Bazele contabilității.

 Proiectarea didactică are nevoie să fie reinventată în acest mediu figital al învățării 4.0 și propunem aici patru proiecte de lecție la Etică și comunicare profesională, în două variante – cu un designer de învățare on-line și în flipped classroom, Economia întreprinderii și Contabilitate generală, clasa a X-a.

Fiind un ghid interactiv on-line am inclus și două secvențe de lecții video varianta online/ sincron, la un CDL clasa a X-a și modulul Stagiu de pregătire practică în domeniul financiar contabil, clasa a XII-a.

Jurnalul de învățare al unui profesor este completat și în urma experiențelor din proiectele europene. Două metode – Mind mapping și Storytelling utilizate la Tehologie comercială și Activități prin firma de exercițiu, clasa a XI-a – și un Ghid al lucrătorului comercial, vin să exemplifice bunele practici de pedagogie digitală la Disciplinele Economice.

Noua pedagogie în mediul figital al învățării se mută în realitatea virtuală. Pregătirea profesorilor și a unor angajați din anumite domenii, cum ar fi comerțul sau chirurgia, se mută în mediul imersiv.

Următoarea generație de instruire este în VR, AR sau AI. EdTech ”mușcă” din piața mondială tot mai mult în era post-pandemie.
3
Închidem acest ghid cu o prezentare a unor platforme de pregătire a profesorilor în VR.

Pedagogia digitală într-un mediu figital pe valul industriei 4.0, cu generația Z azi și generația Alpha mâine în băncile liceului, ne obligă pe noi toți profesorii să ne redefinim reperele profesiei, să întărim colaborarea în locul competiției.
 
Profesor Daniela ORĂȘANU
COLEGIUL TEHNIC CF UNIREA
4
PrevNext