Book Creator

Hrvatski izumi i izumitelji

by Nikolina Jakovčević

Cover

Loading...
4. a razred Osnovne škole Dobri
PROJEKT: Hrvatski izumitelji i izumi
Loading...
Ove školske godine četvrtaši se iz predmeta Priroda i društvo upoznaju s poviješću naše domovine, kako ne bi neki naši velikani bili zaboravljeni i zakinuti, osmisli smo projekt Hrvatski izumitelji i izumi. Na tom projektu sudjelovali su svi učenici 4. a razreda, njih 21. Rado su prionuli na zadatak istraživati naše velike izumitelje i izume koje su izumili. Bilo je sjajno ukrasti iz zaborava neke naše velikane i sjetiti se njihovih inovativnih ideja, doduše ima tu i nekih naših suvremenika.
Pogledajte, a možda usuput nešto novo i saznate!
učiteljica: Nikolina Jakovčević
Ruđer Bošković:
Učenica Alma Marušić istraživala je o sjajnom Ruđeru Boškoviću (matematičaru, fizičaru i astronomu). Najviše smo zadivljeni matematičkim proračunom kupole bazilike sv.Petra u Rimu koja i dan danas stoji bez potpornja i bez urušavanja, zahavaljujući savršenoj matematici. Ovaj naš velikan usavršio je rad samog Michellangela.
Ivan Vučetić:
Pogledajte svoje prste i crte koje su na njima! Upravo o otiscima naših prstiju i sjajnom izumitelju Ivanu Vučetiću, utemeljitelju daktiloskopije istraživala je naša Nina Božić.
Mario Puratić:
Jeste li znali da se lik jednog našeg velikana nalazi na kanadskom dolaru i da je napravio pravu revoluciju u ribarstvu? To je naš Mario Puratić koji je izmislio kolotur, o njemu nam je sve ispričala Maja Madunić.
Faust Vrančić:
I prije samih zrakoplova postojao je padobran, a tek kad se je pojavio ovaj izumitelj ljudi su čuli za viseće mostove.
On je naš veliki izumitelj, Faust Vrančić. O njemu i njegovim izumima upoznali su nas učenici Franko Frleta i Jure Krolo.
PrevNext