A new book

by YFTeDIXQJ8 6iLuH4PWPP

Cover

Loading...
Loading...
2Imprezs Dagtilbud er som 2Imprezs Skole en del af 2Imprezs Interreg North Sea Region projekt. https://northsearegion.eu/2imprezs/
Projektpartnere i Tyskland, Holland, Belgien, England og Danmark samarbejder med 141 skoler og børnehaver om det fælles mål at reducere institutionernes udledning af kuldioxid.
Projektet, der varer fra 2017 - 2021, berører 3000 børn og unge og har en række delmål.
I Sønderborg Kommune fortsætter intensionerne fra projektet i ZeroSkole og ZeroDagtilbud initiativet.
I Sønderborg Kommune er Syddansk Universitet og Børn, Uddannelse og Sundhed - House of Science partnere i samarbejde med de deltagende skoler og børnehaver.
På House of Sciences hjemmeside kan man læse mere om projektet: http://www.houseofscience.dk
På de næste sider findes en præsentation af de 8 børnehaver, der deltager i projektet og eksempler på, de pædagogiske aktiviteter, de har lavet.
Projektets formål er at reducere institutionernes CO2 udledningen med 30 %.
15 % reduktion skal ske via små tekniske ændringer af bygningerne som f.eks. at udskifte eksisterne glødepærer med LED belysning.
15 % reduktion skal ske ved at ændre på de ansattes forbrugsadfærd. Det drejer sig om brug af elektricitet, varme og vand. Men kan også ske via forbrug af og brændstof til transport, madvarer og en bedre håndtering af affald.
Projektet øger de ansattes viden og færdigheder, så de lettere kan træffe mere bæredygtige valg.
Der ønskes en påvirkning af forældrene via dialog om bæredygtighed og en oplæring af børnene ved at de ansatte som rollemodeller viser god bæredygtig adfærd i både aktiviteter og i hverdagslivet.
Noget børnene vokser op med og kopierer.
På billedet ses lederne fra 5 af de 8 børnehaver, som deltager i projektet: DKS Gravenstein og Broacker, Børnehuset Egernsund, Børnehuset Parken, Børnehuset Science - Grundtvigsallé, Børnehaven Engelshøj, Børnehaven Himmelblå og Børnehaven Vindsuset.
Intensionerne er på linje "Grøn Generation", værdigrundlaget for "Verdensmål for Bæredygtig Udvikling" og indholdet i læreplanstema: Natur, udeliv og science. Det giver børnene den første vigtige naturfaglige dannelse.
For at visualisere arbejdet har deltagerne fået monteret en gulvfolie med verdensmålene. Her sætter børnene klistermærker for at vise og fastholde deres indsats.
Deltagerne bestemmer hvordan og hvornår klistermærker monteres.
Indholdet er planlagt med udvalgte verdensmål i 5 temaforløb. Omfanget, organiseringen og afviklingen bestemmer deltagerne:

Uge 1 – 10: VM 7 & 13: Luft, lys, varme, energi.
Uge 12 –18: VM 11 & 12: Affald, genbrug og genanvendelse.
Uge 28 – 42: VM 12 & 15: Børns haver og madvarer.
Uge 38 - 46: VM 6 og 14: Fokus på forbrug af vand.
Uge 44 - 51: VM 3 og 12: Fokus på julens forbrug.
House of Science understøtter de 5 forløb med inspirationskasser med forslag til pædagogiske aktiviteter og konkrete materialer
Forløbene udvikles løbende på baggrund af deltagernes feedback.
VINDSUSET i Gråsten
Vindsuset er en funktionsopdelt institution, som ligger tæt op ad skoven.
Vi har valgt at deltage i 2imprezs og arbejde aktivt med de 17 verdensmål, da det er i tråd med læreplanerne.
”Dagtilbuddet skal i samarbejde med forældrene understøtte en grundlæggende naturvidenskabelig dannelse af børnene.
Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, som udvikler deres nysgerrighed og lyst til at udforske naturen, som giver børnene en begyndende forståelse for betydningen af en bæredygtig udvikling.
Det pædagogiske læringsmiljø skal understøtte, at alle børn observerer og undersøger naturfænomener i deres omverden, herunder en begyndende matematisk opmærksomhed.”
I Vindsuset er det den ældste årgang der har arbejdet mest med 2imprezs forløbende (årgang 2015), som er en årgang på 16 børn. I institutionen er det Svea Mansen og Lisa Poulsen, begge uddannede pædagoger, som har været tovholdere på projektet. 
"Vi starter hvert forløb omkring "verdensmålshjulet", hvor vi snakker om de felter, vi skal til at have fokus på. Så læser vi en bog eller hæfte passende til emnet.
Ligeledes afslutter vi et forløb ved at samle op omkring hjulet og komme de tilhørende klistermærker på".
PrevNext