ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

by Sofia Svarna

Cover

Loading...
Μουσική και Κινηματογράφος:
Ελένη Καραϊνδρου και Θόδωρος Αγγελόπουλος
Loading...
«Όταν πάτησα το πόδι μου εδώ στην Αθήνα πολύ μικρή, 7 χρονών, ερχόμουνα από έναν άλλο κόσμο, από ένα χωριό που δεν είχε ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό τρεχούμενο, που δεν είχε κανέναν ήχο πέρα από τον ήχο των ανθρώπων, των πουλιών, του ανέμου… Όταν ήρθα στην Αθήνα, τέλη δεκαετίας ’40, πήγαμε και μείναμε στους Αμπελοκήπους. Δίπλα στο σχολείο μου υπήρχε ένα θερινό σινεμά, το Φλερύ. Στο Φλερύ εγώ έγινα μόνιμος θαμώνας. Κάθε βράδυ ανέβαινα σε ένα παράθυρο που είχε γύρω αγιόκλημα και έβλεπα ταινίες, πολλές φορές και δύο κάθε φορά. Ήταν μία αποκάλυψη για μένα. 
Ελένη Καραϊνδρου
φωτο: Πάρις Ταβιτιάν
Η Ελένη Καραϊνδρου είναι Ελληνίδα συνθέτρια. Σπούδασε Πιάνο και Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι Σύνθεση και Εθνομουσικολογία. Από πολύ νωρίς ειδικεύθηκε στη μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΡΩΑΔΕΣ
Η Ελένη Καραϊνδρου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του τόπου μας. Μια από τις δισκογραφικές της εργασίες περιλαμβάνει τη μουσική που έγραψε για τις Τρωάδες του Ευρυπίδη που ανέβηκε (σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα) στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το καλοκαίρι του 2001, αλλά και σε δεκαπέντε άλλα σημεία της Ελλάδας και της Κύπρου. 
Στις Τρωάδες η Μήλος ισοπεδώνεται ολοκληρωτικά από τους Αθηναίους, λόγω της επιθυμίας της να τηρήσει ουδέτερη στάση στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και ο Ευριπίδης αποδεικνύεται προφητικός, αφού
οι Αθηναίοι ταπεινώνονται έπειτα στη Σικελική Εκστρατεία και η λαμπρή περίοδος της Αθήνας αρχίζει να δύει.
Η μουσική επένδυση για το έργο είναι εμπνευσμένη από τη βία, την αγριότητα, την εκμετάλλευση, τη σκλαβιά και τα μαρτύρια του ανθρώπου από τον άνθρωπο.
Σε αυτή αποτυπώνεται ο εκμηδενισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η οργή που βγάζει. Αέρινες συνθέσεις που γράφτηκαν "ένα πρωϊνό ομίχλης", ήχοι μεσογειακοί χωρίς πατρίδα είναι τα βασικά κύτταρα των "Τρωάδων".
Πολίτικη λύρα, λαούτο, ούτι, κανονάκι, σαντούρι, νέι, άρπα, κρουστά στοιχειοθετούν ένα καταλυτικό σύνολο που αξίζει να ακούσει κανείς ως αυτόνομο, εκλεκτικό μουσικό έργο
Το 1982 γνώρισε τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ο οποίος της ζήτησε να συνεργαστούν.
PrevNext