ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

by Sofia Svarna

Cover

Loading...
ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Loading...
Στη Νάουσα, η αλλιώς "Ηρωική Πόλη της Νάουσας,(Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) από τη δεκαετία του 1950 και μετά αναβιώνει ένα παραδοσιακό έθιμο που τελούνταν την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το έθιμο λέγεται "Γιανίτσαροι και Μπούλες"
Όπως αναφέρει και η ειδική έκδοση του Δήμου Νάουσας, "το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και τη λατρεία του θεού Διόνυσου, είναι ταυτισμένο με τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναγεννάται κάθε χρόνο από την ιδιαίτερη και έμφυτη διάθεση του λαού για σάτιρα και αυτοχεδιασμό"
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ

Η τέλεση του εθίμου γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Ξεκινάει από το πρωί με το λεγόμενο "μάζεμα". Με νταούλι και ζουρνά το μπουλούκι πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψει όλους τους "γιανίτσαρους". Οι "γιανίτσαροι" είναι νεαρά ανύπαντρα παλικάρια. Κάθε σπίτι που πρόκειται να συμμετάσχει, δηλαδή να "δώσει" έναν "γιανίτσαρο", διακρίνεται από το στόλισμα του μπαλκονιού με τον-την "πρόσωπο", μια ειδική μάσκα. Ονομάστηκαν "γιανίτσαροι" από το τούρκικο "γενί-τσερί"(=νέος στρατός)
Για τους νέους της Νάουσας, σήμερα, πρόκειται για μια "τελετή ενηλικίωσης", κάτι παραπάνω από ένα διονυσιακό ξεφάντωμα. Είναι μια μύηση στην ιστορία της πόλης, και συμμετοχής στα κοινά. Στόχος είναι όλοι οι "γιανίτσαροι" να φτάσουν σε μπουλούκια στην κεντρική πλατεία της Νάουσας. Όταν το μπουλούκι φτάσει έξω από το σπίτι τους, εκείνοι βγαίνουν στο μπαλκόνι και με το σώμα τους κάνουν μια χαρακτηριστική κίνηση με υψωμένα τα χέρια. Το μπουλούκι απαντάει γέρνοντας τον κορμό του ο καθένας προς τα πίσω. Τα ασημικά με τα οποία είναι διακοσμημένη η κάθε φορεσιά, κουδουνίζουν.
Νταούλι
PrevNext