Φυτολόγιο

by Μαρία Γκίνη

Cover

Loading...
Δέντρα και θάμνοι του τόπου μου
Loading...
Δ1 / 2022-23
Loading...
Loading...
Ηλεκτρονικό Φυτολόγιο
Ονομασία: Μποχίνια

Τι είναι : Θάμνος - Δέντρο 

Που το συναντάμε: Τη συναντάμε σε πάρκα, πεζοδρόμια, κήπους και αυλές σπιτιών, αλλά και στην ύπαιθρο σε υψόμετρο μέχρι τα 600 μέτρα. 

Ύψος: Φτάνει μέχρι τα 12 μέτρα 

Καρποί: Ο καρπός του είναι χέδρωψ με μήκος 15-30 εκατοστά, με αρκετούς σπόρους, συνήθως ξεραίνεται πάνω. στο δέντρο 

Φύλλα: Τα πράσινα φύλλα του έχουν μήκος 10-20 εκατοστά, είναι σχεδόν κυκλικά και δημιουργούνται 2 μισά σχεδόν όμοια και νεφροειδή. 

Σημαντική πληροφορία: Η Μποχίνια είναι ένα πολύ δημοφιλές διακοσμητικό δέντρο που καλλιεργείται για τα όμορφα λουλούδια του. Προτιμά τα γόνιμα και ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση. Μια ηλιόλουστη τοποθεσία είναι ότι καλύτερο για την ανάπτυξη του δέντρου. 
Χριστίνα
Ονομασία: Ανατολική οξυά.Ελληνική ονομασία : Φηγός η ανατολική.Κοινές ονομασίες: Οξιά,Φηγός.

Τι είναι: Η ανατολική οξυά είναι ψηλό,φυλλοβόλο δέντρο .

Πού το συναντάμε:Σε όρη της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης

Ύψος:Μεγαλώνει σε ύψος 20 μέτρα

Καρποί: Είναι τριγωνικά,ανοιχτό καφέ ,κλεισμένα σε  ξυλώδες κύπελλο. Η ωρίμανσή τους γίνεται από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Φύλλα: Έχουν μήκος 5-15 εκατοστά. Ο μίσχος είναι τριχωτός και έχει μήκος έως 1,2 εκ. Περίοδος ανθοφορίας από τον Απρίλιο έως το Μάιο.

Σημαντική πληροφορία: Οι σπόροι του αν αποξηραθούν αλέθονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με άλλα αλεύρια δημητριακών για την παρασκευή ψωμιού,κέικ κ.τ.λ Ο ψημένος σπόρος χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του καφέ.
Καρυοφυλλιά
Ονομασία: Αλμυρίκι το πολύκλαδο

Τι είναι: Θάμνος

Που το συναντάμε: Βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου, κυρίως, σε ελώδης περιοχές, κοντά σε παραλίες, αλλά και σε όχθες ποταμών και σε ρέματα, των οποίων ο υδάτινος ορίζοντας είναι υφάλμυρος.

Ύψος: φτάνει έως 8 μέτρα

Καρποί: Ο καρπός του είναι μια ξηρή και διαρρηκτή κάψα, με πολυάριθμα σπέρματα. Κάθε σπέρμα έχει έναν θύσανο τριχών στο ένα άκρο του.

Φύλλα: Τα φύλλα κατ' εναλλαγή, απλά, ακέραια, άμισχα και γυμνά με μυτερή κορυφή.

Σημαντική πληροφορία: Tο αρμυρίκι δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες γύρης αλλά και νέκταρ.
Άγγελος Α.
PrevNext