ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

by 7ο Δ.Σ. Αλεξ/πολης

Cover

Loading...
Loading...
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Loading...
Δ1
2022-23
Μπότιδες
Οι μπότιδες είναι πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες. Τα μπαλκόνια και τα παράθυρα είναι στολισμένα με ένα κόκκινο πανί. Είναι ένα έθιμο που γιορτάζεται μόνο στην Κέρκυρα και έχει ρίζες από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού.
Δήμητρα
ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
Τα Λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λάζαρου, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν
περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Για τον λόγο αυτό, σε αντίθεση με τα τσουρέκια, αλείφονται με ελαιόλαδο για να γίνουν πιο γυαλιστερά.
Υλικά

Για τη ζύμη
200 ml νερό
80 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
14 γρ. μαγιά, ξερή
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
30 ml ηλιέλαιο 
1 πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
Για τη γέμιση
100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
50 γρ. σταφίδες, ξανθές
Στικ γαρύφαλλου, για τα μάτια
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
Τα φαναράκια της Αρκαδίας
Στο Λεωνίδιο της Αρκαδίας, η νύχτα της Ανάστασης είναι η Νύχτα των Αερόστατων, έθιμο που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η όμορφη πρωτεύουσα της Τσακωνίας μετατρέπεται σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό θέαμα. Το έθιμο αυτό προέρχεται από ντόπιους ναυτικούς οι οποίοι γυρίζοντας τον κόσμο, εντυπωσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο. Στη συνέχεια, το μετέφεραν στην πατρίδα τους, που με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το εορτασμό του Ανάστασης.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ
PrevNext