Book Creator

IVANKA TROHAR

by Mihaela Majnarić Štimac

Pages 2 and 3 of 15

IVANKA TROHAR
Uredila: učiteljica povijesti Mihaela Majnarić Štimac, učitelj mentor
Loading...
Ivanka je rođena u Fužinama, 17. siječnja 1923. godine, u skromnoj obitelji stolarskog majstora Ivana i Mihovile, rođene Paškvan. Iako je u osnovnoj školi bila odličan đak nije mogla nastaviti školovanje jer joj to njena obitelj nije mogla priuštiti. Stoga je izučila krojački zanat i učila mimo toga kad god je to mogla.
Loading...
Loading...
Fužine 1929. godine
Loading...
Tako se 1939. godine uključila u tečaj esperanta koji je, kako se kasnije pokazalo, za nju bio sudbonosan. Naime, na tečaju je upoznala članove SKOJ-a (Saveza komunističke omladine Jugoslavije) kojem se uskoro i sama priključila oduševljena komunističkim programom, a obiteljska kuća Troharovih postala je jedno od najdražih okupljališta skojevaca.
Loading...
Ivanka se aktivno uključila u otpor okupatorima i ustaškoj vlasti odmah na početku rata u travnju 1941. godine. Njen je zadatak bio sakupljati odjeću, hranu i
drugu opremu za goranske partizane te pridobiti što više mladih da se uključe u omladinski savez. Pritom je trebala biti vrlo oprezna i snalažljiva s obzirom da je goranski kraj bio pod talijanskim nadzorom te da je talijanska vojska
bila prisutna u gotovo svim goranskim naseljima.
Loading...
Loading...
Razglednica Fužina iz 1942. godine
Te njene karakteristike, snalažljivost i hrabrost, pokazale su se prilikom uhićenja jednog partijskog rukovodioca kojeg je posjećivala u zatvoru glumeći njegovu zaručnicu. Na taj je način mogla održavati vezu između njega i ostatka organizacije, ali je na sebe privukla talijansku pozornost te su je uhitili u ožujku 1942. godine. Iako je puštena istog dana zbog pomanjkanja dokaza, ovo je uhićenje kod nje izazvalo veliki strah te se odlučila priključiti partizanskom pokretu i to goranskom bataljunu „Matija Gubec“. Istovremeno je primljena u članstvo KPJ i izabrana u Kotarski komitet SKOJ-a za Delnice.
Naslovnica knjige o Bataljunu "Matija Gubec"
Kao članica partizanskog pokreta sudjelovala je u oslobađanju Mrkoplja, a posebno je značajna njena akcija u Drežnici. Naime, ondje se 1942.g. održavalo Okružno savjetovanje omladine Gorskog kotara na koje je Ivanka povela grupu od 30 skojevaca. Prolazeći kroz talijanski teritorij izvrgavali su se opasnostima, no uspješno su stigli do Drežnice koju su zatekli spaljenu. Ivanka je odmah po dolasku organizirala radne čete s ciljem raščišćavanja ruševina i pomoći narodu toga kraja.
Spaljena Drežnica
1942. godine
Krajem iste godine, Ivanka je predstavljala omladinu Gorskog kotara na Prvom kongresu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Jugoslavije u Bihaću te je ondje održala i govor. USAOJ je bio masovna antifašistička organizacija omladine Jugoslavije, koja je djelovala u okviru Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije.
Ivanka s Antonom Šafarom i Marijom Benac u prosincu 1942. g.
Ivanka s kolegama, članovima Kotarskog komiteta SKOJ-a Delnice negdje na terenu Gorskog kotara u prosincu 1942.g.
Pripadnici partizanskog logora pored jedne od brvnara na Praprotu u prosincu 1942.g.
Kroz 1943.g. aktivno je politički djelovala kao članica Kotarskog komiteta KPH za Fužine, Sekretarijata Okružnog odbora USAOH-a, Okružnog komiteta SKOJ-a za Gorski kotar i Kotarskog NOO-a Fužine. Osnovala je i Antifašističku frontu žena (AFŽ) u Fužinama. Ti su joj
napori narušili zdravlje te je 1944.g. upućena na liječenje.
Ivanka s političkim suradnicima na Praprotu u prosincu 1942.g.
PrevNext