Book Creator

geografie

by Iulia Mihaela Gheorghe

Cover

Loading...
Tipuri de clima
Loading...
Pe glob exista 3 zone de clima care se intind latitudinal pe cate 30 de grade in fiecare

*zona calda
*zona temperata
*zona rece

Zona calda cuprinde urmatoarele tipuri de clima:

1.Clima ecuatoriala
2.Clima sub-ecuatoriala
3.Clima tropical uscata
4.Clima tropical umeda sau musonica

Zona temperata are urmatoarele tipuri de clima:

5.Clima mediteraneeana
6.Clima temperat oceanica
7.Clima temperat continentala
8.Clima caracteristica deserturilor temperate
Zona rece cuprinde urmatoarele tipuri de clima:

9.Clima sub polara
10.Clima polara

1.Clima ecuatoriala se intalneste in jurul ecuatorului,avand temperatura medie intre 25 si 28 de grade, iar precipitatiile anuale depasesc 3000mm.
2.Clima sub ecuatoriala este răspândita între 5-12 grade latitudine nordică și sudică. Aceasta este influențata de alizee (iarna) și de calmele ecuatoriale (vara). Climatul subecuatorial prezintă două anotimpuri: ploios (iarna) și secetos (vara). Are temperaturi mai ridicate vara (în jur de 30 grade celsius)
precipitațiile sunt abundente vara (aproximativ de 1500 mm).
3.Zonele tropicale(greaca tropai heliou - regiuni însorite) aparțin de zonele climatice calde și sunt caracterizate prin:
Regiuni ce sunt traversate de tropicul racului(emisfera nordică)- paralela de +23,5° și tropicul capricornului paralela de -23,5° (emisfera sudica), aici fiind zona de acțiune a alizeelor.
la tropice soarele este la prânz cel puțin o dată pe an zenit .
În sistemul de circulație din atmosferă se formează un brâu de maximă între cele două tropice (de sud și de nord)
La ambele zone de o parte și alta a ecuatorului temperatura medie este de 25 °C, soarele fiind pe cer între 10,5 și 13,5 ore/zi.
Zona tropicală care apare ca un brâu de o parte și alta a ecuatorului este mărginită de zona sub tropicala, granița dintre cele două zone fiind marcată de izoterma de 18 sau 20 grade celsius (izoterma lunii celei mai reci), zona subtropicală fiind zona de trecere spre zona temperata.
4.În cadrul zonei tropicale sunt mai multe categorii de zone vegetale, care depind de cantitatea de apă existentă în regiune, lunile dintr-un an diferențiindu-se în „luni aride” și „luni ploioase” (luni umede):
între 12 - 9½ luni ploioase = padure tropicala,
între 9 ½ - 7 luni ploioase = savana umedă,
între 7 bis 4½ luni ploioase = savană aridă,
între 4 1/2 -s 2 luni ploioase = savană
între 2 - 0 luni ploioase = desert
5.Clima mediteraneeana sau clima subtropicala este un tip de climă similar cu clima bazinului Marii mediterane . În afara regiunilor din zona Mediteranei, acest tip de climă predomină în unele zone din vestul Americii de nord, vestul și sudul Australiei și în vestul Africii de sud, precum și în centrul statului sud-american Chile.
Clima mediteraneană se caracterizează prin veri calde și uscate și ierni blânde și umede, vara precipitații puține, iarna mai puține precipitații față de climatul temperat oceanic, vânturile care bat se numesc: mistral, sirocco și bora
6.Climatul temperat oceanic denumit și temperat maritim, este răspândit în vestul Europei între 40-60 grade latitudine nordică, pe coasta mărilor și Oceanului Atlantic, în sudul Americii de sud, sud-estul Australiei și Noua Zeelanda.
Este un tip de climat caracterizat prin umiditate mărită în cea mai mare parte a anului, cu veri răcoroase și ierni fără geruri excesive.
Climatul temperat-oceanic are următoarele caracteristici:
Veri mai răcoroase, cu temperaturi sub 22 grade celsius în luna iulie
Iernile sunt mai blânde
Temperaturile medii anuale sunt între 10-15 grade celsius
Precipitațiile sunt abundente, sau relativ abundente tot anul: aproximativ 1000-2000 mm/an
Bat vanturile de vest și alizeele
PrevNext