Book Creator

NAŠ – ŠAH; Šah u odgojno-obrazovnom procesu; primjer uključivosti

by Suzana Delić

Cover

Loading...
Loading...
Loading...
NAŠ – ŠAH; Šah u odgojno-obrazovnom procesu; primjer uključivosti
AUTORICA
SUZANA DELIĆ
Suzana Delić, magistra je primarnog obrazovanja te izvrsna savjetnica s 32 godine iskustva rada u osnovnoj školi. Voditeljica je eTwinning i Erasmus+ projekata čijim pisanjem, koordiniranjem i provedbom se bavi petnaest godina. Voditeljica je videokonferencija te ih je kao metodu učenja u nastavi provela preko pet stotina sa svojim učenicima. eTwinning je ambasadorica te autorica niza edukacija za učitelje na europskoj razini. Koordinatorica je This is our time projekta za područje Europe te jedna od osnivačica Global VC Education Group. Autorica je udžbenika za Hrvatski jezik kao i digitalnih sadržaja za Hrvatski jezik i Matematiku . Suzana je i šahistkinja te šahovska trenerica mladih.
SADRŽAJ
O šahu
Povijest šaha
Za šah
Šah u obrazovanju - zašto
Igranje šaha i kognitivne sposobnosti
Šah u obrazovanju - kako
Šah i uključivost
Šah na slijepo
Kako slabovidne osobe igraju šah
Šah nekad i šah danas
Šah i računala
Online igranje šaha
Kako kroz šah učimo o životu
Zanimljivosti o šahu
Šah u eTwinning projektima
Osobno iskustvo (riječ autorice)
O šahu
Šah je igra na ploči za dva igrača. Igrači naizmjence pomiču po jednu figuru po ploči kvadratnog oblika, koja je podijeljena u 64 kvadratna polja (8×8) obojanih naizmjenično svijetlom (bijela polja) i tamnom bojom (crna polja). Figure jednog igrača su svijetle boje (bijele figure), a figure drugog igrača tamne boje (crne figure).
Partija završava pobjedom jednoga od šahista ili neodlučeno (→ remi). Pobjeđuje se davanjem mata, predajom protivnika u izgubljenoj poziciji, padom zastavice na satu ili sučevom kontumacijom.
Pojam šah znači da je kralj pod udarom djelovanja neke protivničke figure i da igrač mora povući potez kojim će se obraniti od šaha, a ako takva poteza nema, onda je mat. Trajanje partija je ograničeno.
Povijest šaha
Podrijetlo ove igre nije nam u potpunosti poznato. Najvjerojatnije je da se šah pojavio prije više od 2000 godina. Prilikom arheoloških iskopavanja nađene su dvije figurice od slonovače. Stručnjaci smatraju da su to šahovske figurice.  U 5. stoljeću nastala je u Indiji posebna vrsta vojne igre na drvenoj ploči - „čaturanga“, što znači četverodni. Čaturanga je kao daleki predak današnjeg šaha bila igra koja je odražavala sastav i poredak tadašnje indijske vojske, koju su sačinjavala 4 roda: pješaštvo, konjica, slonovi i borbena kola, a u sredini su se nalazili radža (kralj) i njegov savjetnik mantrin (današnja kraljica ili dama). 
U 9. stoljeću Arapi su je pod imenom „šatrandž“ prenijeli u Španjolsku, Šatrandž predstavlja viši oblik čaturange. Ishod borbe više ne određuje slučaj (bacanje kockice), već logika i snalažljivost igrača. Igra postiže veliku popularnost i širi se po europskim zemljama sve do Islanda
Usavršavanjem od drevne čaturange igra je poprimala današnji oblik. Nastala je u 15. stoljeću u kada se 1497. godine pojavilo prvo tiskano djelo o šahu koje je napisao španjolski šahist Lusena.

Legenda
O nastanku šaha postoji nekoliko legendi, a najpoznatija je ona o okrutnom indijskom vladaru i mudracu. Mudrac je izmislio igru u kojoj kralj, iako je glavna figura, ne može opstati bez pomoći ostalih, a ponekad čak i najslabija figura može biti ključna za konačan ishod igre. Vladar je bio oduševljen te je odlučio Setu bogato nagraditi i to tako da mudrac sam odabere nagradu kakvu god želi. Nakon kraćeg razmišljanja mudrac je zatražio da se na prvo polje šahovske ploče stavi jedno zrno pšenice, na drugo dva, na treće četiri, na četvrto osam i tako sve do posljednjeg, šezdeset četvrtog polja. Nekoliko su dana dvorski matematičari računali ukupan broj zrna i kada su konačno završili, vladar je shvatio da bi morao isušiti sve oceane, otopiti sav led dalekih sjevernih zemalja i sva zemaljska prostranstva pretvoriti u oranice da bi ispunio dano obećanje. 
Točan broj iznosio je 18 446 744 073 709 551 625 zrna ili oko bilijun tona!
Dama je išla samo na susjedno polje, u kosom smjeru, slon (lovac) preskakivao je po jedno polje koso, a kola (top) po jedno polje u ravnom smjeru. Konj se kretao kao današnji skakač.
PrevNext