Book Creator

Eurochange Teacher's Handbook (Gr)

by Spyridon Blatsios

Pages 2 and 3 of 18

Eurochange
Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικών
Project No. 2018-1-CY01-KA201-046877

Οδηγός δραστηριοτήτων για την εφαρμογή της προσέγγισης "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"
The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.
Loading...
Loading...
EUROCHANGE Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικών

Πίνακας Περιεχομένων
Loading...


- Σχετικά με το εγχειρίδιο

- Η μεθοδολογία "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"

- Αρχές της μεθοδολογίας "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"

- Βασικές αρχές της μεθοδολογίας "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"

- Πώς μαθαίνουν τα παιδιά το ένα από το άλλο;

- Πώς χρησιμοποιείται το εγχειρίδιο;

- Δραστηριότητες
Συνεργατική τέχνη
Διαπολιτισμική παιδαγωγική στο διαδίκτυο
Συνεργατική αφήγηση
Loading...
Σχετικά με το εγχειρίδιο
Loading...
Loading...
Αυτό το εγχειρίδιο προορίζεται για χρήση από εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους προκειμένου να καταλάβουν πώς να εφαρμόσουν τις δραστηριότητες που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό από την κοινοπραξία EUROCHANGE χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά".

Στο εγχειρίδιο αυτό γίνεται επανεξέταση της μεθοδολογίας παιδιά εμπνέουν- παιδιά και  μια επισκόπηση για το πώς μπορεί ο εκπαιδευτικός να το χρησιμοποιήσει για να εφαρμόσει τις δραστηριότητες στην τάξη του.  
Η μεθοδολογία "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"
Αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να ακούγεται η φωνή των παιδιών και να προωθείται η ενεργή συμμετοχή τους στην κοινωνική ανοικοδόμηση, το πρόγραμμα EUROCHANGE χρησιμοποιεί την μέθοδο παιδιά – εμπνέουν- παιδιά για να πετύχει τους στόχους του (που έχουμε ήδη συζητήσει στην εισαγωγή αυτής της αναφοράς). Η προσέγγιση παιδιά- εμπνέουν- παιδιά είναι ένα σχετικά νέο μεθοδικό εργαλείο που χρησιμοποιείται κυρίως σε προγράμματα STEM και STEAM ως ένα εργαλείο που εισάγει τα παιδιά στην κοινωνιολογική και ακτιβιστική εργασία. Το πρόγραμμα EUROCHANGE χρησιμοποιεί αυτή τη μέθοδο σε κοινωνιολογικά περιβάλλοντα. Στα επόμενα κεφάλαια θα εξετάσουμε πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να δουλέψουν σύμφωνα με αυτή την καινοτόμα παιδαγωγική μέθοδο. 

Η μεθοδολογία "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"
Η μεθοδολογία "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά" είναι μια μεθοδολογία εκπαίδευσης μεταξύ συνομηλίκων, η οποία αναπτύσσεται υπό την επίβλεψη ενός εκπαιδευτικού/εκπαιδευτή, όπου τα παιδιά διδάσκουν και μαθαίνουν το ένα από το άλλο, με στόχο την κατάκτηση μαθησιακών αποτελεσμάτων που προωθούν και ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα στην Ευρώπη.

Η μεθοδολογία του προγράμματος EUROCHANGE "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά" επικεντρώνεται στην παραγωγή μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσα από τρεις διαφορετικούς τύπους δραστηριοτήτων:
- Συνεργατική τέχνη
- Διαδικτυακή διαπολιτισμική παιδαγωγική
- Συνεργατική αφήγηση
Η μεθοδολογία "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"
Για να καλλιεργήσουμε τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα, επικεντρωνόμαστε στην πολιτιστική κληρονομιά, επίσης. Χωρίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά σε διαφορετικές ομάδες και θεματικές, κάτι που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει αργότερα να εφαρμοστούν σε πολλαπλά πεδία.

 
Είδη πολιτιστικής κληρονομιάς:
-         Καθεδρικοί ναοί, Μοναστήρια και Γυναικεία Μοναστήρια.
-         Αμυντική Αρχιτεκτονική.
-         Βιομηχανική Κληρονομιά.
-         Πολιτιστικά Τοπία
-         20ος αιώνας.
-         Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική.
-         Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά
-         Έρευνα, Πρόληψη και Διατήρηση.
-         Φωτογραφική Κληρονομιά.
Αρχές της μεθοδολογίας "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"
- Ενσυναίσθηση: είναι η ικανότητα να καταλαβαίνει κανείς τι βιώνει ένας άλλος άνθρωπος μέσα από την οπτική του άλλου προσώπου.

- Δύναμη μέσα από τη Διαφορετικότητα: Διαφορετικότητα είναι το εύρος των ανθρώπινων διαφορών και συμπεριλαμβάνει, χωρίς να εξαντλείται σε αυτά, την φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, την ταυτότητα φύλου, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την κοινωνική τάξη, τη σωματική ικανότητα ή χαρακτηριστικά, το θρησκευτικό ή ηθικό σύστημα αξιών, την εθνική καταγωγή, και τις πολιτικές πεποιθήσεις. Στη διαφορετικότητα βλέπουμε μέρος της δύναμής μας,  που πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε για να ενδυναμώσουμε τη μεθοδολογία και να καλλιεργήσουμε τη διαπολιτισμική κατανόηση.

- Συμπερίληψη: προϋποθέτει τη συμμετοχή και την ενδυνάμωση, όπου η έμφυτη αξία και αξιοπρέπεια όλων των ανθρώπων αναγνωρίζεται.  

- Μαθητο-κεντρική: η μεθοδολογία μας πιστεύει ότι ο μαθητής είναι επίσης μια σημαντική πηγή μάθησης επειδή και αυτός/αυτή γνωρίζει κάτι και επομένως μπορεί να το μοιραστεί.
Αρχές της μεθοδολογίας "παιδιά - εμπνέουν - παιδιά"
- Διαδραστικότητα: περισσότερη διαδραστικότητα των μαθητών, παρά των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα και την ενίσχυση να διαδράσουν με τον εκπαιδευτικό, τους άλλους μαθητές, και με όλη την τάξη.


- Κονστρουκτιβισμός: οι μαθητές αναμένεται να οικοδομήσουν τη γνώση και το νόημα γι’ αυτά που διδάσκονται και να τα συνδέσουν με τις προηγούμενες γνώσεις τους.


- Συνεργασία: Η μεθοδολογία μας εφαρμόζεται μέσα από τη συνεργασία; Χωρίς αυτή, δεν θα είχε νόημα.


- Καθοδήγηση: Ο/Η εκπαιδευτικός καθοδηγεί τον/την μαθητή/τρια να ανακαλύψει πράγματα ο ίδιος/ίδια.
PrevNext