Book Creator

Ден на мира-21 септември

by Elmira Kosova

Cover

Loading...
Loading...
21 септември
Loading...
ИСТОРИЯ
Световен ден на мира се отбелязва в деня на нападението на Германия над Полша, с което започва Втората световна война. За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г. Той е наричан още Ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие и призовава всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден
НАЧАЛО
Общото събрание на ООН за първи път обявява честването на Международен ден на мира през 1981 г. по инициатива на Коста Рика. До 2002 г. той се чества в деня, в който започва работата на годишната сесия на Общото събрание на ООН – обикновено третия вторник на септември. На 7 септември 2001 г. Общото събрание на ООН единодушно приема Резолюция 55/282, призоваваща към ежегодното честване на 21 септември като ден на мира и ден без военни действия. След първото честване на 21 септември през 2002 г. все повече страни-членки, неправителствени организации, агенции на ООН, религиозни общности и групи на гражданското общество отдават почит на този ден.
КАК СЕ ПРАЗНУВА ?
Всяка година на 21 септември в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с “мирните ООН-посланици” участват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Камбана е направена от монети от 60 различни държави. Всяка година в 10 ч. сутринта Генералният секретар на ООН държи реч пред Камбаната преди да я удари. Следва минута мълчание. В 15 ч. сесията на Общото събрание на ООН започва с едноминутно мълчание по случай Деня на мира.
ЗАЩО Е ВАЖНО?
Денят служи като напомняне за ангажимента на ООН за мир и насърчава хората и нациите да работят за свят, в който всеки може да процъфтява, надхвърляйки всички различия.
СИМВОЛИ
Гълъбът символизира мир и свобода, докато маслиновата клонка е древен символ на мира, често свързан с този специален ден.
PrevNext