Book Creator

Ας παίξουμε με τη φαντασία

by Gerasimoula Kostikou

Pages 2 and 3 of 101

ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ....
Thought Bubble
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΩΣΤΙΚΟΥ ΜΙΝΑ - ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ
Loading...
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
    Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας ανατέθηκαν στους μαθητές εργασίες δημιουργικής γραφής με στόχο την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της αυτενέργειας και της διάδρασης. Τα παιδιά δουλεύοντας ατομικά αλλά και ομαδοσυνεργατικά, κινητοποιώντας τη φαντασία και τη συγγραφική τους επινοητικότητα πραγματοποίησαν ένα ταξίδι στον χρόνο και υποδύθηκαν ρόλους αφομοιώνοντας έτσι αποδοτικότερα τα ιστορικά γεγονότα. Καλλιέργησαν τις δεξιότητες αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων και την περιγραφή προσώπων και τόπων με βιωματικό τρόπο. Μπήκαν στη θέση των ηρώων, ταξίδεψαν σε διαφορετικές εποχές και έζησαν με τη φαντασία τους τα ιστορικά γεγονότα, ενώ παράλληλα μέσα από μια παιγνιώδη διαδικασία εξοικειώθηκαν με τη συγγραφική πράξη.
   Αποτυπώνοντας τα παιδαγωγικά οφέλη από την ένταξη της δημιουργικής γραφής στην εκπαιδευτική διαδικασία θα ήταν σκόπιμο να τονιστεί ότι οι μαθητές υποδέχτηκαν θερμά το όλο εγχείρημα, ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στις εργασίες που τους ανατέθηκαν και εργάστηκαν με περισσότερο κέφι. Η ρουτίνα της τάξης άλλαξε και δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές που λειτουργούσαν πιο περιθωριακά στο μάθημα να αποκτήσουν φωνή και ακροατήριο. Τέλος οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν βοήθησαν και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να ξεπεράσουν τη συστολή τους και να ενισχύσουν την αυτοεικόνα τους.
                                                                                         
                                                                    Κωστίκου Μίνα (φιλόλογος)
                                                                    Τζατζιμάκη Καλλιόπη (φιλόλογος)
                                                                    Αλεξοπούλου Παναγιώτα(φιλόλογος)
                                            
                                              
Loading...
ΤΑΞΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Loading...
Υπεύθυνη : Μίνα Κωστίκου
φιλόλογος
Loading...
<< Ήμουν κι εγώ εκεί >>
Οι εργασίες των μαθητών/τριών αναφέρονται στην Γαλλική Επανάσταση, την Επανάσταση του 1821 και στον Καποδίστρια.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
σελ. 5-20
Περιήγηση στα ανάκτορα των Βερσαλλιών από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΣΤ’
 
Έφτασε επιτέλους η μέρα! Η 14η Απριλίου 1789! Η μέρα που ο ξακουστός και τρανός βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ’ θα έκανε εμάς, τους ευγενείς, μία ημερήσια περιήγηση στα εμβληματικά ανάκτορα των Βερσαλλιών. Και εγώ σαν ένας από τους λίγους ευγενείς της Γαλλίας, μιας και αποτελούμε το 1,5% του γαλλικού πληθυσμού, δε γινόταν να μην ήμουν καλεσμένος. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος και ανυπομονούσα για τη σημερινή μέρα. Έτσι λοιπόν, ετοιμάστηκα, έβαλα τα καλά μου ρούχα και πήγα στη βασιλική είσοδο, όπου ήταν το μέρος συνάντησης για τους ευγενείς και τον βασιλιά. Πριν ακόμα μαζευτούμε όλοι στη βασιλική είσοδο, αυτοί που ήταν ήδη εκεί -συμπεριλαμβανομένου και εμένα- κάναμε σχόλια τύπου τι θα δούμε σήμερα και ότι πόσο ωραία και εποικοδομητικά θα περάσει η μέρα μας, κτλ. Όταν μαζευτήκαμε όλοι, άρχισε η περιήγηση. Όπως μας είπε και ο βασιλιάς, το ανάκτορο αποτελούνταν από το κύριο μέρος όπου έμενε η βασιλική οικογένεια, τη δεξιά πτέρυγα που κατοικούσαν οι ευγενείς και την αριστερή πτέρυγα του κυρίως κτιρίου που κατοικούσαν ο κλήρος και οι υπουργοί, αλλά και από τους καταπράσινους κήπους. Αυτά ήταν και τα μέρη που μας ξενάγησε και ο βασιλιάς. Αρχικά μας ξενάγησε στους κήπους. Πριν ακόμα τους δούμε ξέραμε τι να περιμένουμε και αυτό έκανε τη χαρά και την ανυπομονησία ακόμα μεγαλύτερη. Επίσης μας είπε και κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτούς. Ειδικότερα μας είπε ότι έχουν έκταση 800 εκταρίων και ότι είναι περιφραγμένοι με 20 χιλιόμετρα τείχους. Επίσης σε αυτούς βρίσκονται 370 αγάλματα και 42 χιλιόμετρα διαδρόμων. Έχουν 55 σιντριβάνια και το Μεγάλο Κανάλι επιφάνειας 24 εκταρίων, που χωράει 500.000 κυβικά μέτρα νερού. Είχαμε ήδη μείνει άναυδοι από τις πληροφορίες μόνο. Όλα αυτά τα είδαμε και αναλυτικά και όταν τα είδαμε μείναμε με κομμένη την ανάσα και δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από αυτούς.
Οι κήποι ήταν σχεδιασμένοι σε διάφορα σχήματα και περιέχουν όλων των ειδών τη χλωρίδα. Πολλοί από εμάς δεν πιστεύαμε στα μάτια μας και απορούσαμε πώς μία τόσο μεγάλη εξωτική ομορφιά είχε ‘’συγκεντρωθεί’’ απλά σε κήπους. Εν συνεχεία είδαμε το εσωτερικό του ανακτόρου, όπου και αυτό ήταν εξωπραγματικό. Κατά τη ξενάγησή του δε θα μπορούσαν να λείπουν το επιφωνήματα θαυμασμού -δικά μου και ολονών των ευγενών-.  Ειδικότερα είδαμε τα δωμάτια της αριστερής πτέρυγας, στην οποία είναι κτισμένη και η Βασιλική Εκκλησία, όπως είδαμε, και έχει τοιχογραφίες που έχουν ως κύριο θέμα το Άγιο Πνεύμα, τον Θεό και τον Χριστό. Οι τοιχογραφίες ήταν καταπληκτικές και απεικόνιζαν με ακρίβεια τις διάφορες στιγμές της ζωής των τριών.  Αλλά είδαμε και τα δωμάτια του κυρίου μέρους, που περιέχουν τοιχογραφίες και πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία. Κάποια από αυτά μάλιστα λέγονται <<Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κτλ.>>, όπως μας είπε ο βασιλιάς. Αυτό ήταν και ένα από τα πράγματα που μας έκαναν τεράστια εντύπωση. Το γεγονός δηλαδή της επιρροής της ελληνικής ιστορίας στα κτίρια και πόσο μάλλον σε ένα από τα ανάκτορα της Γαλλίας. Όλα υψηλής αρχιτεκτονικής και χλιδής, όπως και όλο το ανάκτορο. Βέβαια αυτό έπρεπε να το περιμένουμε, διότι στο συγκεκριμένο ανάκτορο διέμεναν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της Γαλλίας. Είδαμε επίσης και τους διαδρόμους που ήταν και αυτοί πανέμορφοι. Ο καλύτερος και ο πιο χλιδάτος από αυτούς ήταν το Κέντρο των Βερσαλλιών/Αίθουσα των Καθρεπτών. Ένας διάδρομος μήκους 70 μέτρων και ολόχρυσος σε χρώμα. Στολισμένος με πανάκριβα κρύσταλλα , κεριά και καθρέφτες, τους πιο ακριβούς της εποχής εκείνης. Επίσης στην οροφή και στους τοίχους δεσπόζουν οι τοιχογραφίες και άλλα διάφορα έργα τέχνης από τους καλύτερους ζωγράφους της Ευρώπης εκείνης της εποχής, με ανεκτίμητη αξία.
Δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα μάτια μας από την τόση ομορφιά και φυσικά, σχόλια όπως τι βλέπουν τα μάτια μας σήμερα και τι όμορφα μεγαλουργήματα είναι αυτά, δε θα μπορούσαν να λείπουν. Αξιοσημείωτος ήταν και ένας διάλογος που άκουσα στο τέλος της περιήγησης μεταξύ 2 ευγενών που από ό,τι κατάλαβα λέγανε μεταξύ τους: <<Τόσο μεγάλη ομορφιά έχουν τα ανάκτορα των Βερσαλλιών που πιο όμορφο ανάκτορο δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και στον κόσμο.>> Στο τέλος της περιήγησης από τον βασιλιά μαζευτήκαμε όλοι μαζί πάλι στη βασιλική είσοδο και μετά πήγαμε στη δεξιά πτέρυγα, όπου κατοικούσαμε εμείς οι ευγενείς και ο βασιλιάς πήγε στο κύριο μέρος. Η μέρα αυτή για εμένα ήταν εξαιρετική και πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει!

Γιώργος Μυτιληναίος Γ1
Άγγελος Γριβάκος, Γ1

«Περιήγηση στα ανάκτορα των Βερσαλλιών από τον Λουδοβίκο ΙΣΤ΄ (ευγενής προσκεκλημένος)»
ή
 «Τι είδε στο παλάτι των Βερσαλλιών ο δούκας ντε Μαρί, επίσημος προσκεκλημένος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ’ στη δεξίωση για τα γενέθλιά του».

«Όταν αντίκρισα για πρώτη φορά τις Βερσαλλίες κοιτούσα σαστισμένος και προσπαθούσα να καταλάβω αν ήμουν όντως στη γη και όχι στον κήπο της Εδέμ. Ειδικότερα αυτή την εποχή του χρόνου (άνοιξη), που η φύση ξαναγεννιέται, πίστευα ότι πρωταγωνιστούσα σε ένα όνειρο. Καθώς πλησίαζα το παλάτι, το βλέμμα μου μαγνητίστηκε από μια φυσική χρωματική παλέτα. Τρεις χιλιάδες ευωδιαστά δέντρα και εκατόν πενήντα χιλιάδες φυτά όλων των ειδών σε γλάστρες συνθέτουν μια πανδαισία χρωμάτων που όμοιά της δεν είχα ξαναδεί.
Σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο βρέθηκα προσκεκλημένος, μαζί με πλήθος άλλων ευγενών (το παλάτι άλλωστε μπορεί να φιλοξενήσει έως και τρεις χιλιάδες άτομα), στη δεξίωση που οργανώθηκε για τα τεσσαρακοστά γενέθλια του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄. Ο ίδιος καμαρώνει τόσο πολύ για το παλάτι του που το έχει πάντα ανοιχτό σε όσους θέλουν να το χαζέψουν. Εμένα και λίγους ακόμα εκλεκτούς προσκεκλημένους που φτάσαμε νωρίτερα από τους υπόλοιπους ανέλαβε να μας ξεναγήσει ο ίδιος. Η τιμή που μας έκανε ήταν πολύ μεγάλη και αισθάνθηκα απίστευτα κολακευμένος.
PrevNext