Book Creator

Četiri godišnja doba

by Marica Jurec

Cover

Loading...
Loading...
ČETIRI
GODIŠNJA DOBA
Loading...
Loading...
Loading...
slavenska bajka
Godišnja doba uvijek dolaze jedno za drugim, istim slijedom pa se nikada nije dogodilo da bi ijedno pristiglo prije svog reda.
Ipak, u nekom je dalekom planinskom kraju jedna mala djevojčica vidjela sva četiri godišnja doba na okupu.
Evo kako se
to dogodilo. 
U malom selu podno planine živjela je zločesta žena s kćerkom i pokćerkom. Prema svojoj kćeri odnosila se uvijek lijepo, u svemu joj je ugađala, ali pokćerku nije voljela. 
Kćerka je bila slična majci, vrlo zlobne naravi, a zbog stalnog ugađanja sasvim se ulijenila. Po cijele je dane ležala na mekim jastucima i jela slatkiše. 
Njih dvije tjerale su pokćerku da obavlja sve poslove u kući i oko kuće. Jadna djevojčica morala je ustajati vrlo rano kako bi sve stigla obaviti: donijeti vodu iz udaljenog bunara, okopati vrt, pospremiti kuću, oprati rublje u potoku, u šumi skupiti drva za ogrjev, skuhati obilan ručak za maćehu i njezinu kćerku i još svašta.
I nikada im nije mogla posve ugoditi, maćeha i kćerka uvijek su bile nezadovoljne. 
Kada se dogodilo čudo o kojem pripovijeda ova bajka, bila je zima. Zima je te godine bila vrlo oštra, hladna, olujna i snježna. Snijeg je bio napadao sve do prozora i nitko ga nije ni pokušavao očistiti. 
Jedne takve vrlo hladne večeri, zla je maćeha ustala iz toplog kreveta, pogledala kroz prozor i rekla pokćerki: 
- Sutra je tvojoj sestri rođendan. Uzmi košaru iza peći, zaputi se smjesta u šumu i donesi joj ljubičice. I da se ni slučajno nisi vratila bez cvijeća, je li jasno?! 
- Pa kako da sad odem u šumu usred bure? – reče djevojčica. - U šumi je sad tako mračno i sve je puno snijega.
Osim toga, zima je, u šumi sad nema nikakvog cvijeća. Ljubičice niču tek u proljeće. 
PrevNext