Book Creator

HELLO BASKET

by GEORGE OVIDIU SARIVAN

Cover

Loading...
HELLO BASKET!
Loading...
Portofoliu de evaluare finală


Cursul "Instrumente web

pentru resurse educaționale

deschise"Grupa 1, perioada 5.12.2022 - 19.12.2022


Cursant: SARIVAN GEORGE - OVIDIU

Unitatea școlară: ȘCOALA GIMNAZIALĂ "MIHAIL KOGĂLNICEANU" BUZĂU
Loading...
CE ESTE BASCHETUL?
Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă.
Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii în coș; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri.
CE ESTE BASCHETUL?
Actele fizice nesportive (fault) sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).
De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de extremă, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa poziția de fundaș. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante de baschet s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În anumite țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.
ISTORIC
Vechile populații incașemaya și 
aztece practicau un joc în care mingea era aruncată într-un inel de piatră, suspendat orizontal pe un zid.
Băștinașii din Florida aveau o țintă formată dintr-un coș de nuiele iar indienii din America plasau un fel de coș în trunchiuri de copac.În anul 1891, un tânăr asistent de la colegiul Springfield, din statul MassachusettsSUA, pe numele său James Naismith, încercând să facă mai variate lecțiile de educație fizică ale studenților, cu un conținut mai atractiv și mai dinamic, fără condiții materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi și a înlocuit poarta cu un coș suspendat pe un perete. Astfel a luat naștere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket = coș, ball = minge).

La început echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din 5 jucători pe teren. Jocul se răspândește în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federația Internațională de Baschet Amator (F.I.B.A.) și din 1935 se dispută Campionatele Europene.
Pozițiile jucătorilor
Point guard (PG)[modificare | modificare sursă]
Conducătorul de joc al echipei(antrenorul din teren). De cele mai multe ori cel mai scund jucător. Cel mai bun pasator și dribleur. Jucătorul care trebuie să ia cele mai bune decizii pentru a pune în situații bune coechipierii. Trebuie să aibă o foarte bună viziune a terenului pentru a fi capabil să creeze aruncări deschise. Trebuie să fie capabil să distrugă defensiva adversă. Este responsabil de asigurarea echilibrului defensiv.
Shooting guard (SG)[modificare | modificare sursă]
Cel mai bun aruncător al echipei. Trebuie să aibă abilitatea de a crea aruncări deschise și de a obține procentaje bune și în situațiile când apărătorii pun presiune. Trebuie să știe să folosească blocajele coechipierilor pentru a avea aruncări deschise. E neapărat să aibă știința de a simți jucătorii. Are a doua responsabilitate a driblingului și trebuie să recupereze ofensiv.
PrevNext