Book Creator

Lego robotska ruka

by Sanja Pavlovic Sijanovic

Cover

Loading...
Tehnologija u službi održivog razvoja
Loading...
Lego robotska ruka
Loading...
eTwinning project The green changemakers
Loading...
Imamo i prvi tehnološki proizvod u službi održivog razvoja
prijavljen 291 izložak i 476 sudionika iz čak 41 škole!
Thought Bubble
INOVA-MLADI 2022., 22. je izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem.
Thought Bubble
SDGs
Najveća je to izložba inovacija mladih u RH, koja od 2001. godine okuplja sva dostignuća mladih inovatora iz cijele Hrvatske i inozemstva. Središnji godišnji događaj iznimno popularan među mladim inovatorima održan je 7. svibnja 2022. u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturni centar u Zagrebu.
Comic Panel 1
Comic Panel 2
Comic Panel 3
Učenice Gimnazije Vukovar, Katarina Jovakarić i Lara Šijanović, sudjelovale su na događanju i sa svojim projektom Lego robotska ruka, natjecale su se u kategoriji Srednjih škola.
Sdg Sticker by ELYX
viceland GIF by Motherboard
Pod pretpostavkom da će robotika i umjetna inteligencija doprinijeti stvaranju boljeg i humanijeg društva u kojem će ljudi imati više vremena za osobni razvoj, djevojke su odlučile iskoristiti mogućnosti novih tehnologija i stvoriti vlastit alat koji pomaže osigurati održivi razvoj a u konačnici i našu zajedničku budućnost.
Riječ je o modelu protetičke ruke izrađene isključivo od Lego kockica. Glavna je svrha projekta izraditi protetičku roku koja će precizno oponašati cijeli raspon pokreta normalne ljudske šake i ruke. Svi pokreti ruke i lakta, držanje zgloba, abdukcija (odmicanje) i adukcija (primicanje) sve je upravljano pomoću Lego pneumatskih cilindara. Jedan od ciljeva bio je i maksimalno povećati brzinu i snagu, ali zadržati dosljedan omjer između njih za potrebe demonstracije. Važno je napomenuti da je osmišljen kao proteza iznad lakta, dok je drugi donji dio poslužio kao baza za pričvršćivanje i konačan izgled modela. Težina koju može podići ograničena je na oblik predmeta i orijentaciju zgloba i lakta, ali ne više od 1kg.
PrevNext