Book Creator

Historiska dagbladet

by Fantastiska 7B

Cover

Loading...
Historiska dagbladet
Loading...
Om den här tidningen
Loading...
Tisdag 27 april 555
Loading...
Historiska dagbladet är en tidning som ges ut för att berätta om vad som hände då en gång, för länge, länge sedan.
Loading...
Tidningens texter
Loading...
7B beger sig tillbaka i historien
Loading...
Loading...
ESKILSTUNA I SO:n har 7B lärt sig om tiden då människor levde som nomader. De har också lärt sig om livet i Kina/Egypten och Mesopotamien. Ytterligare en lärdom är arbetet med hur människan blev bofast och började odla. Vidare har de fått lära sig om livet under antiken i Grekland. Det här har de nu gjort en tidning om. Välkommen till Historiska dagbladet!
Loading...
Målet för arbetet var att alla skulle:
- veta vad de journalistiska frågorna är
- kunna skriva en notis, nyhetsartikel och insändare
- veta vad en myt är och känna till några myter
- kunna sammanfatta och återberätta en myt muntligt
- kunna kombinera dina texter med bilder i en tidning
Loading...
Journalistiska frågor
I tidningens texter besvaras läsarnas frågor. Journalisterna ser till att svara på frågorna
vad, var, hur, när, vem och varför.

Notis
En notis är en kort tidningstext som består av kanske fem-sex meningar och som besvarar de flesta av de journalistiska frågorna. Till höger ser du två exempel på notiser.

Nyhetsartikel
En nyhetsartikel är en längre text som beskriver något som har hänt. Alla journalistiska frågorna ska helst bli besvarade. Texten är saklig, inga åsikter. Ska ha rubrik och ingress med inledande ort eller land i VERSALER. Kan ha bild, bildtext, mellanrubriker och faktaruta.

Insändare
En insändare är en text som privatpersoner eller organisationer kan skriva. Du uttrycker dina åsikter. Innehåller tes, argument och motargument. Syftet är att övertyga.

Myt
En myt är en berättelse som försöker förklara världens, naturens eller människans tillvaro. Ofta spelar de antika gudarna en viktig roll.


Loading...
ESKILSTUNA Ungdomarna i 7B på Fristadsskolan har nu gett sig ut på sin resa tillbaka i historien. Under gårdagen skedde förflyttningen i tid och rum. Anledningen till resan är att ungdomarna har fått möjlighet att arbeta som journalister under antiken. Hur det här påhittet kommer gestalta sig återstår att se. 
ATEN Ungdomarna i 7B är nu på plats i Aten och deras nya karriär som journalister under historien kan börja. Som tidigare meddelats är ungdomarnas uppdrag att leva sig in hur det var att leva då för länge sen. Till att börja med ska de bege sig till floderna där människan en gång blev bofast för att se hur livet ter sig där.
Loading...
Loading...
7B inleder sin nya yrkesbana
Historiska dagbladet
Tisdag 27 april 555
Theseus har lyckats besegra Minotaurus!
Igår natt så blev det rapporterat att Theseus kom hem efter en lång resa från Kreta då han skulle möta odjuret Minotaurus. Han ville att allt skulle sluta.
Alla personer som han hade dödas skulle få hämnd. Theseus ville se till att besten skulle dö då ingen mer skulle behöva vara hans måltid. Han hade fått hjälp av en en flicka som hade varit på ön. Det var kung Minos dotter Ariadne. Med hennes hjälp så kunde de döda odjuret. 
- Hon har inte setts till sedan mellanlandade på ön, vi var där och hon kom aldrig tillbaka till båten” säger Theseus. Ariadne hade friat Theseus ur sin cell och tillsammans hade de smugit sig in i odjurets labyrint. Mitt i natten var det och skurit av halsen på odjuret när den sov. Ariadne hade hjälpt Theseus att hitta tillbaka med en tråd de höll medans han var i labyrinten. De hade sedan tagit en båt och då mellanlandat på ön där Ariadne inte klarade sig. Efter hon inte syntes till så åkte de hem. Utan Ariadne.
Farao död!
EGYPTEN Idag har vi fått in rapporter om att Egyptens farao är död. Han dog i sin sömn fridfullt i förrgår. Han blev 70 år gammal. Det har också startat en konflikt om vad man ska göra med kroppen. Som vanligt vill de flesta spara kroppen men faraos son vill inte det. Honom vill begrava honom som han är. Inte smörja in honom eller något. Bara begrava han. Eftersom ingen höll med han så har det blivit rapporterats att sonen har flytt med kroppen och är på flykt. Flykten tog plats vid byn mitt i natten. Vi har inte fått in mer information om vart han gick eller vad han ska göra med kroppen. 
Konflikt om ledaren
MESOPOTAMIEN Under gårdagen så bröt det ut en konflikt i flodkulturen mellan Nilen och Eufrat. Där människor har klagat på ledaren som bestämt att de ska fortfarande vara nomader. De tycker att det är en dålig ide och vill bosätta sig. Människorna har klagat och vill att han ska avgå. Men han har inte gett sig. Därför har ungefär hälften av människorna som följde han lämnat och ska starta en egen by. Folk har sett att de gav sig av sent på kvällen samma dag. Ingen mer info har kommit om var de har tagit vägen.  
ATEN Det har blivit rapporterat att Theseus kom hem efter att ha
besegrat odjuret Minotaurus. Han har tagit med människor som skulle bli mat åt besten hem till sina familjer. Alla utom en flicka har klarat sig!
Historiska dagbladet
Låt kvinnor vara med och bestämma!
Tycker du att det är demokrati när kvinnor inte får vara med att bestämma? Eller de som inte är medborgare inte får det? Det tycker inte jag! Det är inte rättvist och det behöver ändras på. Vi kvinnor förtjänar att rösta och vara med att bestämma. 

För det första så är kvinnor minst lika smarta som män. Varför får kvinnor inte vara med att styra? Vi kan vara väldigt intelligenta och kan vara mycket smartare än vissa män. Kvinnor har mycket bra tankar och idéer om samhället. De skulle kunna göra det mycket bättre. Eftersom vi bara är hemma och fixar huset varje dag så har vi inte möjligheten att säga till om det. 

För det andra så känner vi oss mindre värda. Bara för att vi är kvinnor betyder inte det att vi är mindre värda och vi ska minst få samma rättigheter som män. Vi är inte mindre värda, det är vi som håller alla mäns hus fina och fixar så att alla överlever med att laga mat. Vi förtjänar att kunna vara med och utnyttja alla våra bra åsikter. Vi borde få vara med och få se till att samhället håller sig samman och så att alla inte dör ut i krig istället för att tvätta varje dag. 

Visserligen kan jag fatta att män är starkare än kvinnor och kvinnor kanske inte är lika bra ute i krig. Men kvinnor kan vara smartare och veta hur man ska styra ett samhälle bättre. Vi kanske inte är lika starka men betyder inte det att vi kan ha smarta idér och tankar. Vi har minst lika stora rättigheter att kunna rösta som män för att vi har massa åsikter och ska inte behöva stå bakom män. Om vi inte kan säga vad vi tycker för att männen alltid ska bestämma så kommer inte det var demokrati. Vi kan inte säga till om något när de har så mycket kontroll över oss. 
CAPTION At malesuada nisl felis sit amet dolor. Duis ultrices semper lorem nisl felis sit. At malesuada nisl felis sit amet dolor nisl felis.
För det tredje är ca 50% av befolkningen kvinnor. Om bara män får rösta och bestämma så är det ens demokrati då? Demokrati handlar om att alla ska få vara med och bestämma. Det är inte demokrati om bara hälften av samhället kan vara med och säga vad de tycker. Det blir inte rättvist för valen som ska ske med det resultaten. Men vi får inte ta med våra tankar och åsikter i det då vi inte får det för männen. Vi borde få mera rättigheter och minst lika som männen har. 
För att sammanfatta allt så förtjänar kvinnor att få vara med att rösta och bestämma i ett samhälle. Vi kan ha mycket bra ideer. Om bara 50% får rösta är det inte demokrati som ni säger. Och vi kvinnor känner oss mindre värda om vi ska vara hemma och laga mat och fixa huset hela dagarna. Även fast vi är byggda olika så har vi bra ideer och tankar också. Så om kvinnor får vara med och bestämma så blir det det demokrati i ett samhälle och det kan utvecklas på ett bra sätt. 
Historiska dagbladet
Tisdag 27 april 555
Barn ska inte behöva kriga
Tänk dig att du är ett litet barn i den antika grekland. Du är bara ett litet sandkorn i den stora vida världen, och du har redan en av dem största bördorna på dina axlar. Det är exakt så dem unga barnen känner när deras barndom tas ifrån dem. När dem ser sina föräldrars sorg i deras ögon när dem måste ta farväl, och det kanske blir den sista gången du hör den ljuva rösten av din mamma.Jag tycker inte att barn ska behöva kriga eftersom att då får inte barnet ett eget liv. Dem föds men behöver genast lämna sina nära och kära för att åka långt bort på krigsläger. Tänk alla föräldrarna som har haft lyckan att föda ett eget barn men det ska bli bortskickade genast. Föräldrarna får ingen riktig relation när dem hela tiden väntar på den dagen som deras egna son ska bli bortskickad och bortförd till främmande platser. Och när barnet väl är på plats vid krigsläget så ligger föräldrarna hemma och undrar om deras barn ens kommer att överleva eller om barnet ens är vid liv.

Barnen blir också ärrade för livet och kommer inte heller att ha samma uppfattningen av vardagen och det verkliga livet som alla andra hemma eftersom att det enda man varit med i livet är sorg och förödelse. När barnet har blivit gammal och får komma hem så kan det vara väldigt svårt också, eftersom att man kanske inte har samma tankesätt som alla andra. Man kanske har lätt att bli arg och kan ta i med våld istället för att lösa saken verbalt. Sedan kan det också hända att man blir utstött av alla andra i byn/staden som man bor i.

-Men hur ska man kunna försvara sin stad och land utan en arme?

Visserligen så behöver vi en arme men man skulle kunna ändra på lagarna så att barn under t.ex 18 år inte får kriga, för att vissa kanske bara vill ha ett vanligt liv att leva.

Och när man blir vuxen så får man bestämma själv om man vill börja i armen så att alla får sin röst hörd. Om det skulle bli brist i armen och vi skulle stå inför ett krig så tycker jag att man kan ställa upp för sitt land men det ska förbjuda att barn ska få kriga i varje land, tycker jag.


Om man fortfarande tycker att barn ska tvingas att kriga så har jag ett sista argument. Tänk dig att du har kommit till jorden och dina föräldrar har tagit hand om dig i 6 år, men plötsligt knackar det på dörren. Flera men står utanför och pratar med dina föräldrar. Du blir rädd när dem plötsligt går emot dig och för med dig till ett främmande ställe. Under hela resan så gråter du av rädsla och sorg. Tänkt dig det, kan du föreställa dig hur ett litet barn blir tagen ifrån sina kära mot sin vilja. Du är ute på fältet med ett stort tungt gevär i famnen och du skakar. Det är kallt och du har tappat all livslust, medans dem andra barn är hemma och lever ett vanligt tonårings liv ska du döda din första människa. Du hackar med tänderna när du ser den. En soldat springer emot dig men du vet inte vad du ska göra, Du skriker och skjuter “pang”. Blodet skvätter i ditt ansikte och du vill inte leva längre. Det kanske låter som en ynka liten historia till dig men det är verklighet, det som jag berättade händer just nu i världen och vi behöver stoppa det.


Barndomen för mer än 10 000 barn förstörs varje vecka och föräldrars barn blir dödade. Vi måste stoppa barnarbete och barn som krigar. Om det här fortsätter så kommer våra kommande generationer vara utan livslust och utan en lugn och rolig barndom.
Lyssna på mig nu och var med i kampen mot barnarbete och barn som krigar och låt oss vinna kampen mot förödelse och förstörelse.   NU!!!!!
Historiska dagbladet
Tisdag 27 april 555
Mumier i trädgården.

Sydafrika. I sydafrika i onsdag vid ett 3 barns hus bröt det plötsligt ut ett skrik.
En av familjemedlemmarna hade grävt upp en mumie.
När mamman i familjen hade grävt i grönsakslandet så hade spaden plötsligt slagit i något. Mamman fick en chock när hon såg en människoform sak inlindad i tyg.
Mumien lämnades in på ett museum och mumien är nu känd som kongo mumien eftersom att huset där den hittades låg bredvid kongofloden
Omöjligt att bygga en pyramid.
Kairo. Du kanske tycker att dem stora pyramiderna i kairo är coola,
Men med studier har man nu insett att stenarna från pyramiden kommer inte från samma land . Stenarna kommer långt ifrån pyramidens plats och det skulle därmed vara omöjligt att frakta stenarna utan båt. Stenarna väger också ca 2,5 ton och utan starka fordon så tror forskarna att det skulle vara omöjligt att frakta dem. och eftersom pyramiderna byggdes 2600 f.Kr så fanns det inga fordon som skulle kunna ta den lasten.
Hur pyramiderna byggdes är fortfarande ett mysterium och ett av forskarnas största ämne.

Historiska dagbladet
Pojke vid namn Ikaros död
KRETA Igår eftermiddag så konstaterade man att den kända uppfinnaren Daidalos´s son Ikaros var död. Man hittade kroppen flytande på det öppna tomma havet strax efter kl 15:00. En fiskebåt som var ute på sitt skift fann kroppen livlöst flytande på det mörka havet. Enligt fadern Daidalos hade han och hans son försökt flytt ifrån ön Kreta men på vägen från Kreta skedde ett stort misstag.

Olydig son
Enligt fadern så hade han uppfunnit vingar som han och hans son hade använt. Tydligen var vingarna gjorda av vax från fin sköta bin. Men Daidalos son var känd för att inte lyssna och sonen flög för nära solens starka strålar. Och vingarna smälte.

Daidalos`s sorg
Efter den tragiska händelsen så sörjer fortfarande Daidalos över sin döde son. Man har besökt honom och man kan konstatera att hans sorg visar sig dåligt i hans vardag eftersom att han sörjer för mycket. Han vill inte längre vara den främsta uppfinnaren i världen längre och då kan man konstatera att världen har förlorat en väldigt erfaren uppfinnare.

ps. Daidalos´s son blev begravd på en ö som nu idag har blivit döpt till Ikaria efter den berömde Uppfinnaren´s son.                                                                                  

                                                                                                    datum: 323.f.kr 19 juli.
PrevNext