Book Creator

Satul natal

by Elena Gasnaş

Cover

Loading...
Plaiul natal- cea mai de preț creație a lui Dumnezeu oferită în dar oamenilor
Loading...
Loading...
Gasnaș Elena
Cuprins
1.Lucian Blaga ,,Sufletul satului''

2.Descrierea și importanța locului natal

3.Istoria apariției localității

4.Monumentele culturale

5.Tradițiile și obiceiurile
Sufletul satului

Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei.
Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
şi dacă ţi-ai sângerat picioarele
te aşezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din streşini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.
Lucian Blaga
Satul meu- gură de rai..., nu pot găsi cuvinte potrivite pentru a putea descrie acest loc magic,aici dăinuie începutul tuturor începuturilor.Pentru prima dată cînd am deschis ochii, am rămas orbită de minunăția,gingășia și bucuria cu care am fost primită în această lume.Si-a lăsat brațele larg dechise pentru venirea mea,fiind îmbrăcat în straie de sărbătoare..Satul meu va reprezenta mereu pentru mine un colt de rai.Fiecare anotimp este unic pe ulițele acestuia,iarna pământul își așterne covorul alb și strălucitor,toamna covorul multicolor al frunzelor,primăvara totul reînvie la viață,iar vara drumurile acestuia sunt pline de zîmbetele copiilor.Copacii sunt străjerii acestuia,iar păsările ne încântă cu cîntul lor desăvirșit. Dacă m-ar întreba cineva dacă sunt mulțumită și împlinită de cele trăite, sau ,de cele avute ,pot spune că da..Dumnezeu mi-a dat o familie pe care îmi pot pune umărul, și casa părintească la care mereu mă pot întoarce . Toate clipele petrecute acolo,le-am așezat adînc în inima mea,la fel ca și oamenii care au participat mult la formarea mea ca om.
Satul Izvoare, așezat pe vârful unui deal al Câmpiei Europei de Est, este parte componentă a podișului Codrilor și este situat în partea de S-E a raionului Fălești, la 18 km de centrul raional și 148 km de Chisinău, capitala țării, sat situat pe un povârniş, lângă un pitoresc masiv de pădure din preajma Prutului.
Pe timpul domniei lui Constantin Movilă (1607-1611) această ocină o stăpânea boierul Bantâş, care adusese ţărani din alte localităţi să-i lucreze pământul. Aceştia şi-au ales aici locul pentru vatră, au construit colibe, bordeie şi ţarcuri în apropierea izvoarelor, dând naştere unei noi aşezări. Menţionat documentar la 14 octombrie 1610, satul îşi sărbătoreşte anual hramul la Pocroave.
Numărul populației din sat este de peste 2000 de locuitori. Denumirea satului provine de la izvoarele din împrejurimi si de la izvorul în jurul căruia a fost pusă temelia satului. Monument istoric al satului sunt rămășițele Conacului boieresc, loc unde astăzi se află beciul gospodariei agricole ,,Certexagro-Prim” și moara veche a satului, care, mai bine de o sută de ani, macină la pietrele sale pâinea oamenilor și numără anii satului, depănând multe povestiri și întâmplări.
Monumente culturale pot fi numite : institutia preșcolară-grădinița ,,Licurici’’, gimnaziul Izvoare, căminul cultural și biblioteca sătească.
Prima oază de luminare a minților copiilor din sat apare în anul 1924, conform datelor din ahive. În acest an a fost deschisă o școală primară în casa celui mai înstărit om cu numele Zota. Numărul școlarilor nu întrecea cifra 30 și erau instruiți de 2 învățători. În toamna anului 1944 a început să funcționeze școala de 7 ani cu un contingent de 40 de elevi și 8 învățători.
Începând cu anul 1969, a fost dată în exploatare clădirea nouă a școlii medii de cultură general din satul Izvoare, ulterior reorganizată, în 2013, în Instituția Publică Gimnaziul Izvoare.
PrevNext