Book Creator

Satul natal

by Elena Gasnaş

Pages 2 and 3 of 12

Plaiul natal- cea mai de preț creație a lui Dumnezeu oferită în dar oamenilor
Gasnaș Elena
Loading...
Cuprins
Loading...
1.Lucian Blaga ,,Sufletul satului''

2.Descrierea și importanța locului natal

3.Istoria apariției localității

4.Monumentele culturale

5.Tradițiile și obiceiurile
Loading...
Loading...
Sufletul satului

Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei.
Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
şi dacă ţi-ai sângerat picioarele
te aşezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din streşini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.
Loading...
Loading...
Lucian Blaga
Loading...
Satul meu- gură de rai..., nu pot găsi cuvinte potrivite pentru a putea descrie acest loc magic,aici dăinuie începutul tuturor începuturilor.Pentru prima dată cînd am deschis ochii, am rămas orbită de minunăția,gingășia și bucuria cu care am fost primită în această lume.Si-a lăsat brațele larg dechise pentru venirea mea,fiind îmbrăcat în straie de sărbătoare..Satul meu va reprezenta mereu pentru mine un colt de rai.Fiecare anotimp este unic pe ulițele acestuia,iarna pământul își așterne covorul alb și strălucitor,toamna covorul multicolor al frunzelor,primăvara totul reînvie la viață,iar vara drumurile acestuia sunt pline de zîmbetele copiilor.Copacii sunt străjerii acestuia,iar păsările ne încântă cu cîntul lor desăvirșit. Dacă m-ar întreba cineva dacă sunt mulțumită și împlinită de cele trăite, sau ,de cele avute ,pot spune că da..Dumnezeu mi-a dat o familie pe care îmi pot pune umărul, și casa părintească la care mereu mă pot întoarce . Toate clipele petrecute acolo,le-am așezat adînc în inima mea,la fel ca și oamenii care au participat mult la formarea mea ca om.
Satul Izvoare, așezat pe vârful unui deal al Câmpiei Europei de Est, este parte componentă a podișului Codrilor și este situat în partea de S-E a raionului Fălești, la 18 km de centrul raional și 148 km de Chisinău, capitala țării, sat situat pe un povârniş, lângă un pitoresc masiv de pădure din preajma Prutului.
Pe timpul domniei lui Constantin Movilă (1607-1611) această ocină o stăpânea boierul Bantâş, care adusese ţărani din alte localităţi să-i lucreze pământul. Aceştia şi-au ales aici locul pentru vatră, au construit colibe, bordeie şi ţarcuri în apropierea izvoarelor, dând naştere unei noi aşezări. Menţionat documentar la 14 octombrie 1610, satul îşi sărbătoreşte anual hramul la Pocroave.
Numărul populației din sat este de peste 2000 de locuitori. Denumirea satului provine de la izvoarele din împrejurimi si de la izvorul în jurul căruia a fost pusă temelia satului. Monument istoric al satului sunt rămășițele Conacului boieresc, loc unde astăzi se află beciul gospodariei agricole ,,Certexagro-Prim” și moara veche a satului, care, mai bine de o sută de ani, macină la pietrele sale pâinea oamenilor și numără anii satului, depănând multe povestiri și întâmplări.
Monumente culturale pot fi numite : institutia preșcolară-grădinița ,,Licurici’’, gimnaziul Izvoare, căminul cultural și biblioteca sătească.
Prima oază de luminare a minților copiilor din sat apare în anul 1924, conform datelor din ahive. În acest an a fost deschisă o școală primară în casa celui mai înstărit om cu numele Zota. Numărul școlarilor nu întrecea cifra 30 și erau instruiți de 2 învățători. În toamna anului 1944 a început să funcționeze școala de 7 ani cu un contingent de 40 de elevi și 8 învățători.
Începând cu anul 1969, a fost dată în exploatare clădirea nouă a școlii medii de cultură general din satul Izvoare, ulterior reorganizată, în 2013, în Instituția Publică Gimnaziul Izvoare.
Monumentele cultural-religioase de pe teritoriul satului Izvoare sunt: Mănăstirea cu hramul Sf.Dimitrie, amplasată la intrarea în sat, ctitorită și construită în anul 1907 de proprietarul satului, boierul Bantâș, precum si Biserica din centrul satului ,,Acoperemântul Maicii Domnului ”, construită în anul 1998 de un grup de credincioși, conduși de Vasile Rotaru.
,,Fiecare ţară cu datinile ei, fiecare casă cu obiceiul ei.''
Tradițiile sînt comorile rămase de la strămoși ,ele ne reprezintă și ne unește ca neam,formîndu-ne într-un tot întreg, doar așa mai putem mirosi din aroma sărbătorilor. Păstrîndu-le cu sfințenie, ne simțim mai aproape de oamenii care nu mai sunt alături,dar în memoria noastră nicicînd nu se pierd,deoarece fiecare sărbătoare este legată de cineva. În situația mea la fel, am pierdut-o pe bunica de tare mulți ani ,dar de fiecare dată cînd merg în sat de îndată mă apucă nostalgia și tristețea, dar totoda și o liniște sufletească , fiindcă simt că am venit acasă,deja mai aproape de ea,de bunica...
Atît timp cît vor exista obiceiurile,valorile și tradițiile, vom exista și noi ca societate,una fără cealaltă nu au viață.
Unicitatea și diferența o întilnim și în satul nostru,unde de asemenea avem un șir de tradiții care la moment nu s-au pierdut. Din an în an,cu mare părere de rău,se uită toate aceste obiceiuri,sau din simplul fapt nu le mai acordă nici o însemnătate,în special tineretul.
PrevNext