Book Creator

Forældreguide

by Thomas Dreisig Thygesen

Cover

Loading...
Forældreguide vedr. ordblindhed
originalt udkast inkl. ikke godkendt film
Loading...
Interviews om at være ordblind
Kilde: Gyldendal Uddannelse - At være ordblind - interview med Jakob B. Svendsen
Indholdsfortegnelse

1. Hvad vil det sige at være ordblind?

2. Samarbejde mellem skole og hjem

3. Hvad kan jeg som forælder forvente af skolen? 

4. Hvad kan mit barn selv gøre?

5. Læsning og læseforståelse

6. Hjælpemidler

7. Nyttige links 
Sider med dette ikon er indtalt
Hvad vil det sige at være ordblind?
Ordblindhed beskrives som vanskeligheder med at lære at læse og skrive. Vanskelighederne skyldes langsom og upræcis omsætning af bogstaver til lyde og omvendt. Ordblindhed kaldes også dysleksi. Ordblindhed er medfødt. Det er meget forskelligt, hvornår man finder ud af, at et barn er ordblind. Udredningsprocedure er beskre-vet i den kommunale procedure for elever i læse- og skrivevanske-ligheder, som også ligger på hjemmesiden www.kerteminde.dk.
De overordnede kendetegn for ordblindhed er vanskeligheder med læsning, stavning og skriftlig formulering. Ordblinde har vanske-ligheder med at omsætte bogstaver til lyde og lyde til bogstaver. 
Vanskelighederne betyder, at ordblinde som regel bruger længere tid på at læse og skrive end ikke-ordblinde. Det er forskelligt, hvor svært den enkelte har det med at læse og skrive. 

Ordblinde har specielt svært ved at læse og stave ord, som de ikke kender, eller som de ikke har læst eller stavet før. Som ordblind kan man også have problemer med læseforståelse, talesprog og ordforråd. 
Flere ordblinde elever kan lære at læse forholdsvist flydende og på alderssvarende niveau, men det kræver hårdt arbejde, og læsehastigheden vil ofte være nedsat. Ordblinde elever har ofte vedvarende problemer med stavning. 
Om at acceptere forskellighed
Kilde: http://hto.nu/parorende
Samarbejde mellem skole og hjem
Jeres barns klasselærer/kontaktperson eller dansklærer vil arbejde sammen med skolens læsevejleder om en individuel handleplan. I vil som forældre blive inviteret til et møde efter testning for ordblindhed. Derefter vil handleplanen være omdrejningspunkt for samarbejde mellem skole og hjem om jeres barn.
Hvor ofte, der skal følges op på handleplanen, aftales løbende efter behov fra skole eller jer.

Klassens lærere vil kende til handleplanen og vil sørge for, at undervisningens materialer vil være muligt at få læst op. Det kan også forekomme, at der vil være papirark eller andre ting, der ikke kan indscannes (fx skilte i bybilledet eller lign.), som eleven selv skal scanne til oplæsning (fx med en iPad/telefon.) Det vil være forskelligt i forhold til, hvor langt eleven er i at kunne håndtere forskellige programmer.

Som udgangspunkt tilstræbes det, at undervisningen planlægges på en måde via undervisningsdifferentiering, så at det er muligt for ordblinde elever at følge klassens undervisning og dermed har fuld adgang til samme læring, som de andre i klassen. Der kan dog en gang imellem være behov for at lave korte forløb, hvor der undervises intensivt uden for klassen.
PrevNext