Book Creator

B1

by Σασσάλου Δήμητρα

Cover

Loading...
1821 - 2021
Comic Panel 1
Comic Panel 2
Loading...
Loading...
Γ' Αρσάκειο Δημοτικό
Σχολείο Ψυχικού
Loading...
Επετειακό αφιέρωμα
για τα 200 χρόνια
από την Ελληνική Επανάσταση
Comic Panel 3
Loading...
Β1
Loading...
τμήμα
Comic Panel 4
Loading...
"Παραδοσιακές φορεσιές"
Loading...
Μάρτιος 2021
Το Ελληνόπουλο, Κ.Γ.Παπαγιαννάκη
Μουσείο Μπενάκη
Με όραμα την ελευθερία
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, η οποία αποτελεί ορόσημο της ελληνικής ιστορίας. Μας υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες, όταν αγωνίζονται με αυταπάρνηση και ενότητα, μεγαλουργούν αντλώντας δύναμη από τη μακραίωνη ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές της Β΄ τάξης, μέσα από ποικίλες δράσεις, μελέτησαν τα γεγονότα της Επανάστασης και τη δράση των ηρώων. Γνώρισαν μέλη της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (όπως τον Κολοκοτρώνη, τον Μακρυγιάννη, τον Νικηταρά, τον Σολωμό), τα οποία όχι μόνο διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Αγώνα αλλά ανέλαβαν και το πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη έργο να μορφώσουν τα κορίτσια.
Ο κύριος θεματικός άξονας με τον οποίο ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν οι «Παραδοσιακές φορεσιές». Αυτή η ενδυματολογική μελέτη ζωντάνεψε την εικόνα, την αισθητική και τις αξίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές προσέγγισαν τους προγόνους τους βιωματικά, τους «έζησαν» από κοντά τόσο στις καθημερινές όσο και στις επίσημες εκδηλώσεις της ζωής τους.
Η δασκάλα
Δήμητρα Σασσάλου
                                          
Τα ιστορικά κειμήλια της Λαογραφικής Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου ήταν η αφόρμηση για να μελετήσουμε τις παραδοσιακές φορεσιές. Στην έκθεση ανήκουν τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες καθώς και εξαρτήματα των ενδυμασιών από όλα τα κέντρα όπου άκμασε ο ελληνισμός. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ενδυμασίες που ανήκαν σε γνωστά πρόσωπα της νεοελληνικής ιστορίας, όπως το φόρεμα της κυρά-Φροσύνης, του Γενναίου Κολοκοτρώνη, γιου του Γέρου του Μοριά, καθώς και φορεσιές που διακρίνονται για την παλαιότητα ή τη σπανιότητά τους, όπως της Λήμνου και της Ίου.
Για να λύσετε ένα κρυπτόλεξο σχετικό με παραδοσιακές φορεσιές, πατήστε εδώ.
Λαογραφική Συλλογή Εθνικού Ιστορικού Μουσείου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές για τις φορεσιές συνομηλίκων τους.
Κόκκινη σκούφια, χρυσό κορωνάτσι
και σταμπωτό βαμβακερό μαντίλι
Φεσάκι
Πουκάμισο
Βαμβακερό πουκάμισο
Τζάκος με ολοκέντητα μανίκια και κατωμάνικα
Φέρμελη
Κόκκινο ζωνάρι
Φουστανέλα
Καλτσοδέτες
Κάλτσες
Παιδική ενδυμασία από την Αττική
Τσαρούχια
Παιδική ενδυμασία από τη Λειβαδιά
Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Δημιουργήσαμε φύλλα εργασίας σχετικά με τις παραδοσιακές φορεσιές, τα επεξεργαστήκαμε και γνωρίσαμε τον πλούτο τής λαϊκής μας παράδοσης.
Thought Bubble
«Ξεφυλλίζοντας» το ψηφιακό τετράδιο ακούγεται ο «Θούριος» του Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου), τον οποίο έγραψε το 1797 με σκοπό να ξεσηκώσει τους Έλληνες.
PrevNext