Book Creator

Красотите на Странджа, Станимира Михайлова, ОУ "Антон Страшимиров" - гр. Бургас

by Мариана Славова

Cover

Loading...
Красотите на Странджа погледнати през моя балкон
Loading...
Станимира Михайлова
  Водопад Докузак е малък с височина около 5м., но въпреки това е изключително атрактивен, носещ името на едноименната река, течаща в сърцето на Странджа. Водопадът се намира в близост до гр. Малко Търново. В превод от турски името Докузак означава „девет извора“. Реката, на която е разположен водопадът, извира от девет непресъхващи карстови извора.
Thought Bubble
Там, където падат пенливите води на водопада се е образувало малко езерце. Можете да се радвате на студената и бистра вода, на тишината, птичите песни, ритмичното потракване на кълвачите и на красотата на природата. През 1991г. е обявена за защитена местност Докузак.  
Thought Bubble
Индипасха е тракийско светилище в Странджа – представлява аязмо с лековита вода, бликаща изпод надвиснала скала. Разположено е в дълбок дол. Може да си изплакнете очите с водата, може и да пиете от нея. Счита се, че действа благотворно и лекува. Самото име „Индипасха“ се смята, че означава „след Великден“. Счита се също, че водата е най-лековита точно седмица след Великден. 
Thought Bubble
  Ако отидете на място, освен светилището ще видите и много парцалчета и дрехи, закичени на близките дървета, поставени там също с надежда за късмет и изцеление. В миналото е съществувал езически обичай, според който така, както парцалчето виси в нищото между небето и земята, така и собственикът му оставя там в нищото между небето и земята своята болка.
Thought Bubble
 Легендата за Индипасха
Живял преди време в Странджа един човек. Той имал вол, който остарял и ослепял. В такива случаи по принцип хората си колят недъгавите животни. В нашия случай обаче, стопанинът се смилил над него – животното служело вярно и безропотно в продължение на много години. Смилил се човекът – не убил вола, а го завел навътре в гората и там го изоставил. След време обаче, то се върнало, при това вече не било сляпо, прогледнало някак.
Thought Bubble
PrevNext