Book Creator

Ekskurzija na Gorenjsko

by Tomaž Korez

Cover

Loading...
PO GORENJSKI
E-knjiga ob zaključni ekskurziji

Uredil in oblikoval: Tomaž Korez s sošolci

Avtorji vsebin: učenci 8. in 9. razreda

Naslovnica: Saša Peršoh

Izdala: OŠ Žetale

Žetale, junij 2023
ZAKLJUČNA EKSKURZIJA NA GORENJSKO

3 ure vožnje do Blejskega gradu, Blejskega otoka in rojstne hiše Franceta Prešerna ter še 3 ure vožnje nazaj do Žetal - vse to so spoznali učenci in učenke 8. in 9. razreda 2. junija 2023.


Učenci osmega in devetega razreda smo se 2. junija 2023 zjutraj pred 8.00 zbrali v šoli, se pripravili in ob 8.00  krenili proti Gorenjski. Učencev nas je bilo 14, učiteljici pa dve, razredničarki razredov. Med vožnjo smo se učenci pogovarjali, igrali, v glavnem smo pa bili na telefonih in se zabavali. Učenci smo pripravili tudi predstavitve o Gorenjski, Bledu, Blejskem gradu in otoku ter drugih temah, ki smo jih predstavili med vožnjo ali po dejavnostih.

Po dobrih treh urah smo učenci prispeli na prvo destinacijo - Blejski grad. Tam smo na travi najprej pomalicali. Kmalu po tem smo začeli hoditi proti gradu, na strm grič. Ko smo prehodili pot do vrat gradu, smo vstopili in občudovali razgled na Bled.  Nato smo šli še više v gradu in si ogledali grajski muzej. Kmalu smo učenci vstopili nazaj v minibus in se peljali naprej.

Nato smo prispeli na drugo destinacijo - okolico Blejskega otoka in sam otok. Učenci smo se ustavili ob manjšem pomolu in v skupinah štirih, petih in spet petih učencev ter dveh učiteljic vstopili v majhne veslalne čolne in veslali proti otoku. Ko smo priveslali do obale, smo bili nekateri mokri od vode, drugi suhi, a vsi smo šli proti cerkvi na otoku in si odpočili. Tam smo si nekateri učenci kupili sladoled in šteli stopnice. Nato smo veslali nazaj in izstopili iz čolnov, nekateri še bolj mokri. Vstopili smo nazaj v minibus in se odpeljali do Ledene dvorane. Nato smo imeli pol ure prostega časa, ko smo lahko šli v trgovine ali na sladico. Potem smo se vrnili na minibus in šli v restavracijo na kosilo.
Po kosilu smo se peljali še do rojstne hiše Franceta Prešerna, sprejeti smo bili v hišo in slišali opis vsega v hiši - od zgradbe kuhinje do imen sob, do razloga obračanja orodja v hiši. Izvedeli smo vse  o otroškem življenju Prešerna in njegove družine. Potem smo si ogledali še Cerkev sv. Marka in vaški parlament - vaško lipo in kamne okoli nje, na katerih so sedeli in debatirali v že minulih časih.

Po tem smo vstopili nazaj v minibus še zadnjič v dnevu in se vozili nazaj domov v Žetale za še okoli 3 ure. Vrnili so se nekje ob 19.30.

Ožbej

BLEJSKI GRAD
Ko smo prispeli pred Blejski grad, smo pojedli malico. Nato smo se odpravili po strmi poti navzgor. Pred vhodom v grad smo dobili vstopnice. Nato smo se odpravili proti ograji, kjer smo si ogledali razgled nad Blejskim jezerom. Potem smo odšli v muzej. Tam je bilo veliko zanimivih skulptur in slik. Ogledali smo si še stolp, ki je imel sobo s 3D-očali. Ko smo prišli nazaj na spodnjo teraso, smo se fotografirali.

Alen
BLEJSKI OTOK
PrevNext