Book Creator

Ήθη και έθιμα των Αποκριών

by Τeam Χαρτογραφώντας τη γνώση

Cover

Loading...
Loading...
Χαρτογραφώντας τη γνώση
Loading...
'Ηθη
και
έθιμα
των
Αποκριών
Loading...
Οι μαθητές των Γυμνασίων της Ώθησης, του 6ου Πετρούπολης, του ΠΓΖΙ, του 4ου "Ηρακλείου" Θήβας και του 3ου Ορεστιάδας κατέγραψαν και σας παρουσιάζουν τις Απόκριες , ήθη και έθιμα του τόπου τους και του τόπου καταγωγής τους.


Σειρά παρουσίασης

Αττική, Θήβα, Ιωάννινα, Ορεστιάδα, Πετρούπολη

Επιμέλεια καταγραφής υλικού από τη συνομιλία όλων των μαθητών του twinspace οι:

Σοφία & Αναστασία από το 4ο Γυμνάσιο Θήβας
Χαρά & Βασιλική από το 6ο Γυμνάσιο Πετρούπολης
Ανδρέας & Λεωνίδας από το 3ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας
Αναστασία & Παναγιώτα από το ΠΓΖΣΙ
Μυρτώ & Όλγα από την Ώθηση


Η επιμέλεια του ebook έγινε από τις καθηγήτριες Μανουηλίδου Ανατολή, Παπασταμάτη Αργυρώ, Βρίγκα Παναγιώτα, Eξάρχου Μαρία, Αλμπάνη Μαρία, Σίμου Μαρία και Καλαντζή Βασιλική.
Αττική
Το αλευρομουτζούρωμα!
Καλησπέρα σας!

Είμαι ο Χρήστος από την Ώθηση και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το εξής έθιμο που λαμβάνει χώρα το Γαλαξίδι τις απόκριες. Το αλευρομουτζούρωμα!
Αυτό το έθιμο γίνεται την καθαρά Δευτέρα και πρόκειται για ένα έθιμο του γλεντιού, της ψυχαγωγίας, του “μασκαρέματος” και της ξεγνοιασιάς. 

Μόλις ολοκληρώνεται η παρέλαση των καρναβαλικών αρμάτων, εκεί, λίγο μετά το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, το σκηνικό αλλάζει. Η μία πλευρά του λιμανιού αδειάζει εντελώς και όσοι ξέρουν, μεταφέρονται στην ακριβώς απέναντι για να παρακολουθήσουν και να απολαύσουν τη «μάχη» που ετοιμάζεται να δοθεί.

Όσοι πάλι, εντελώς ανυποψίαστοι για το τι θα ακολουθήσει, κατά λάθος βρεθούν στο «πεδίο της μάχης» το κρίμα στο λαιμό τους μιας και οι ντόπιοι δεν δείχνουν οίκτο και δεν εξαιρούν κανέναν από το αλευρομουτζούρωμα!Η «μάχη» ξεκινά από τα σοκάκια της πόλης και καταλήγει στο λιμάνι, όπου πραγματικά δίνεται η «μητέρα των μαχών»!

Οι ντόπιοι χωρισμένοι σε ομάδες, κατάλληλα ντυμένοι , με τα παλιά τους ρούχα και τα πρόσωπά τους βαμμένα με κάρβουνο, λουλάκι ή ακόμη και βερνίκι παπουτσιών, αρχίζουν να εκτοξεύουν τα πυρά τους, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά σακούλες γεμάτες φούμο και χρωματιστό αλεύρι!
Ο «εμφύλιος πόλεμος», πάντως, στο Γαλαξίδι, πάντα έχει ευτυχή κατάληξη, αφού λήγει με τα «Κουλουμάκια», τα γλέντια που στήνονται στα καφενεία και τα μπαρ της πόλης, όπου η θερμοκρασία και το κέφι εξακολουθούν να είναι ανεβασμένα.
Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!!!!!
Πατρινό Καρναβάλι

Γεια σας! Είμαι ο Διονύσης από την Ώθηση. 
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας το εξής έθιμο που λαμβάνει μέρος στην Πάτρα τις Απόκριες. Είναι το Πατρινό Καρναβάλι το οποίο είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο καρναβάλι της Ελλάδας. Υπάρχει εδώ και 190 περίπου χρόνια και οι διάφορες εκδηλώσεις του ξεκινούν από τις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα κάθε χρόνο.

Κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η Τελετή Έναρξης, η Τσικνοπέμπτη, το Καρναβάλι των Μικρών, η Παρέλαση αρμάτων, το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, τα Μπουρμπούλια, η Νυχτερινή Ποδαράτη Παρέλαση, η Μεγάλη Παρέλαση και η Τελετή Λήξης. Κάθε μία από τις εκδηλώσεις αυτές έχει το δικό της χαρακτήρα, αλλά σίγουρα η πιο εντυπωσιακή είναι η Παρέλαση των αρμάτων όπου, συμμετέχουν χιλιάδες καρναβαλιστές με τα άρματα αλλά και οργανωμένοι σε πληρώματα υπό τον ήχο χορευτικών τραγουδιών και χορών δημιουργώντας μία ξέφρενη ατμόσφαιρα!

Την παρέλαση αυτή την παρακολουθεί πλήθος κόσμου είτε από κοντά, είτε από την τηλεόραση και αποτελεί μοναδική εμπειρία.
Ευχαριστώ πολύ και όποιος έχει παρακολουθήσει το Πατρινό Καρναβάλι από κοντά, μπορεί να γράψει τα σχόλιά του!
PrevNext