Book Creator

Хуманитарна гимназия - Бойна слава

by Анета Койчева-Иванова

Cover

Loading...
СЪДЪРЖАНИЕ:
 
 
1. Предисловие
2. Формиране на полка
3. Участие в Балканските войни
4. Участие в Първата световна война
5. Полкът между двете световни войни
6. Участие във Втората световна война
7. Паметникът
8. Послесов

 
ПРЕДИСЛОВИЕ
В напразна надпревара с времето ние всички бързаме да живеем „тук и сега“, забравяйки неумишлено във въртележката на всекидневието, че „тук и някога“ са се борили и загивали нашите предци, без които не бихме могли да бъдем такива, каквито сме. Понякога усещаме как историческото наследство тежи върху раменете, но без да разбираме неговата значимост за отредените ни дни. Следователно трябва да знаем кои сме, откъде идваме и накъде отиваме?
        Противна недомислица е твърдението, че по време на война „човешкият живот се обезценява“, защото и тогава той е едничък и неповторим. Днес често се питаме дали сме способни да извършваме саможертва като нашите деди и заслужаваме ли я изобщо, увлечени в боричканията за собствено благополучие или тъжно оцеляване?
        Знаем, че времето не стига за потапяне в миналото, но нека си спомним за онзи отруден селянин, който е трябвало при първия боен сигнал на тръбата да напусне синорите на нивата си и да се превърне в храбър войник в името на нещо много по-велико – България. Скъпи българи, изключете поне за половин час на ден телевизорите и компютрите, спрете радиото, захвърлете вестниците и рекламните листове, за да разтворите книгата за подвизите на нашите предци. Ако не можем да се съизмерим нравствено с тях, то нека поне да им отдадем полагащата се почит.“
Георги Марков
В терена на някогашна казарма на Трета армия, в Сливен, се намира един от най-красивите български военни паметници. Познат е като Паметника на артилериста и е изграден по идея на войниците и офицерите от Шести артилерийски полк, който е бил разположен в Сливен. На историята на този полк са посветени следващите страници.
ФОРМИРАНЕ НА ШЕСТИ АРТИЛЕРИЙСКИ ПОЛК
Шести артилерийски полк е формиран с Указ № 40 от 1 май 1889 година в Пловдив в състав от четири батареи и планински (горски) взвод. Кадри са взети от Трети артилерийски полк. На 21 септември 1890 година е преместен на постоянен гарнизон в Сливен.
Шести нескорострелен артилерийски полк е формиран в Сливен на 24 септември 1912 година от редовни и мобилизирани чинове на Шести артилерийски полк. Състои се от две артилерийски отделения с по три батареи от по шест 87 мм оръдия. Влиза в състава на Трета пехотна балканска дивизия. Командването на полка се поема от подполковник Радослав Каменов и води сражения при Чаталджа, Одрин, Агниста, Гевгели и Дойран. Демобилизиран и разформиран е след края на Междусъюзническата война на 13 август 1913 година, като чиновете му се превеждат обратно в Шести артилерийски полк.
PrevNext