Book Creator

David Hockney

by Anita Tufekčić

Pages 2 and 3 of 23

Loading...
TKO JE DAVID HOCKNEY?

Rođen je 9. srpnja 1937. u Bradfordu, Engleska, roditeljima Kennethu Hockneyu i Lauri Hockney. Njegov dolazak u život Hockneya učinio ga je šestim članom obitelji od sedam osoba. David je imao skromne početke, iako nije nužno odrastao u siromašnoj obitelji, nije odrastao ni u imućnoj.
David Hockney bio je vrlo povezan s umjetnošću u ranoj dobi u njegovu životu i to je obavijestilo njegov put formalnog obrazovanja. Nakon što je završio gimnaziju u Bradfordu, pohađao je Bradford College of Art, gdje je imao priliku da ga podučavaju neki od znamenitih nastavnika umjetnosti u Engleskoj, među kojima su poznati Frank Lisle i John Loker. Nakon što je završio Bradford College, upisao se i studirao na Royal College of Art u Londonu.
Njegov ugled u umjetničkoj zajednici počeo je rasti iz njegova vremena na Royal College of Art. Bio je dio ranog pokreta britanske pop umjetnosti koji je sadržavao ekspresionističke elemente. Diplomiranje na Royal College of Art-u omogućilo mu je priliku da predaje na Maidstone College of Art-u kraće vremensko razdoblje, prije nego što se 1964. preselio u Los Angeles, gdje je proveo najveći dio karijere.
Loading...
KARIJERA

David Hockney tijekom karijere bio je odgovoran za nekoliko ikonskih umjetničkih djela. Jedna od njegovih prvih bila je slika iz 1962. godine pod nazivom Život slika za diplomu, Ostale znamenitosti uključuju Gospodin i gospođa Clark i Percy, veći pljusak, Peter Izlazi iz Nickova bazena, i Veći Grand Canyon, Mnogo njegovih djela prodano je za nekoliko milijuna dolara, uključujući sliku iz 1972., Portret umjetnika (Bazen s dvije figure), koja je prodana za 90 milijuna dolara i postala je najskuplje umjetničko djelo živog umjetnika. Prodana je 2018. godine.
Poznati umjetnik poznato je da ima posebnoga zanimanja za portrete i naslikao ih je preko 700, pri čemu je preko 300 bilo portreta samog sebe. Ostali mediji u kojima je radio su crtanje, izrada printa i fotografija. Također je i izvrsni scenograf.


David je dizajnirao nekoliko zapaženih kazališta diljem Europe i Sjedinjenih Država. Od Kraljevskog dvorskog kazališta 1966. godine do opere za glazbeni centar u Los Angelesu 1987. godine njegovo je djelo krasilo nekoliko ikoničnih kazališta, a za svoje radove dobio je 2017. Medalju opere San Francisco.