Book Creator

(copy) ADU_NOOC: Παιδαγωγικό Μοντέλο για το πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC (GR)

by Reda Bartkutė

Cover

Loading...
Loading...
Παιδαγωγικό Μοντέλο για το πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC (O3-A1)
Loading...
Κοινοπραξία ADU-NOOC, 2019
Παιδαγωγικό Μοντέλο για το Πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC
Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή
2. Σκοπός και στόχος του Παιδαγωγικού μοντέλου
3. Θεωρητικό υπόβαθρο για το σχεδιασμό και την παράδοση ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων
4. Επιλεγμένες δεξιότητες για τις Κοινωνικές και Πολιτικές, Ψηφιακές και Επιχειρηματικές ικανότητες
5. Συνοπτική παρουσίαση των ανοικτά ψηφιακών μαθήματων για τις κοινωνικές και ψηφιακές δεξιότητες
6. Συνοπτική παρουσίαση των ανοικτά ψηφιακών μαθημάτων για τις επιχειρηματικές δεξιότητες
7. Συνοπτική παρουσίαση των ανοικτά ψηφιακών μαθημάτων για τις ψηφιακές δεξιότητες
8. Στρατηγικές διδασκαλίας και μάθησης
9. Ο ρόλος του εκπαιδευτή ενηλίκων στην κατάρτιση ενηλίκων με χαμηλή ειδίκευση με την εφαρμογή της μεθόδου αντιστροφής της κατάρτισης, που βασίζεται σε ανοιχτά ψηφιακά μαθήματα
10. Στρατηγική Αξιολόγησης
11. Πλάνο κατάρτισης για εκπαιδευτές ενηλίκων
12. Τεχνικές απαιτήσεις για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
13. Αναφορές
Παιδαγωγικό Μοντέλο για το Πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC
1. Εισαγωγή

Διάφορες ανοικτές και καινοτόμες πρακτικές στην ψηφιακή εποχή έχουν γίνει απαραίτητες για την εκπαίδευση των ενηλίκων. Ανοικτές εκπαιδευτικές πηγές και ανοικτά ψηφιακά μαθήματα, έχουν γίνει τα κύρια μέσα για την εκπαίδευση ενηλίκων. Η μέθοδος των ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων, βασίζεται στην παρουσίαση σύντομων μαθημάτων σε μορφή βίντεο. Η μέθοδος συμβάλλει στη βελτίωση και την επέκταση της προσφοράς μαθησιακών ευκαιριών υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένων στις ανάγκες μεμονωμένων ενηλίκων με χαμηλές δεξιότητες ή με χαμηλό επίπεδο ειδίκευσης. Το έργο στοχεύει στην παρακίνηση των ενηλίκων με χαμηλές δεξιότητες να αναγνωρίσουν τις υφιστάμενες δεξιότητες και ικανότητες τους και να αναπτύξουν καινούργιες, με την εφαρμογή της μεθόδου «Ανοικτών Ψηφιακών Μαθημάτων», ως βάση για το πρόγραμμα κατάρτισης.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό πλαίσιο - Εκπαίδευση & Κατάρτιση 2020, η εκπαίδευση ενηλίκων είναι ζωτικής σημασίας για άτομα με χαμηλή ειδίκευση, καθώς μπορεί να απαιτούν διαφορετικές δεξιότητες από εκείνες που χρησιμοποίησαν στις χώρες προέλευσής τους για τη νέα σταδιοδρομία τους. Το πρόγραμμα κατάρτισης «ADU-NOOC» εξασφαλίζει την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για άτομα με χαμηλή ειδίκευση στην Ευρώπη. Το NOOC - Nano Open Online Course (ανοικτά ψηφιακά διαθέσιμα μαθήματα) είναι μικρά μαθήματα, προσανατολισμένα προς μία δεξιότητα το καθένα, για την επίτευξη του στόχου της μάθησης.
Παιδαγωγικό Μοντέλο για το Πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC
2.  Σκοπός και στόχος του Παιδαγωγικού μοντέλου

Ο πρωταρχικός στόχος του Παιδαγωγικού Μοντέλου είναι η παροχή συγκεκριμένων συστάσεων στους εκπαιδευτικούς ενηλίκων για τη στήριξη της εκπαίδευσης μαθητών χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλής εξειδίκευσης χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μάθησης ADU-NOOC. Το Παιδαγωγικό Μοντέλο καλύπτει τρεις κύριους στόχους:
- Την ανάπτυξη των γενικών ικανοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων για το σχεδιασμό και την παράδοση των καινοτόμων μαθημάτων – Ανοιχτά ψηφιακών μαθημάτων - Nano Open Online Courses (NOOC).
- Την περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων να παραδώσουν το αναπτυγμένο πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των ενηλίκων χαμηλής ειδίκευσης όσον αφορά τις κοινωνικές και πολιτικές, τις ψηφιακές και τις επιχειρηματικές δεξιότητες.
- Την αύξηση των δυνατοτήτων των εκπαιδευτών ενηλίκων να διευκολύνουν την κατάρτιση των ενηλίκων χαμηλής ειδίκευσης και των χαμηλής εξειδίκευσης, εφαρμόζοντας τη μέθοδο αντιστροφής της κατάρτισης που βασίζεται σε NOOCs.

Αυτό το Παιδαγωγικό μοντέλο αναπτύχθηκε για εκπαιδευτικούς ενηλίκων-επαγγελματίες για να τους παράσχει την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλές για το πώς να προσφέρουν εκπαίδευση τύπου «Ανοιχτών Ψηφιακών μαθημάτων» σε άτομα χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλής εξειδίκευσης. Υποστηρίζει τους εκπαιδευτές ενηλίκων να υποστηρίξουν την προσωπική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων, ώστε οι τελευταίοι να ξεπεράσουν την απομόνωσή τους, να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους σχετικά με την δυνατότητα απόκτησης των βασικών δεξιοτήτων και να προετοιμαστούν για περαιτέρω δια βίου μάθηση.
Παιδαγωγικό Μοντέλο για το Πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC
Η εν λόγω μεθοδολογία βοηθά τους εκπαιδευτές ενηλίκων με την περίπλοκη προσέγγιση της ανδραγωγίας, η οποία βασίζεται:
- Στο αυξανόμενο κίνητρο των μαθητών να μαθαίνουν.
- Στην αύξηση της εμπιστοσύνης των μαθητών.
- Στη διασφάλιση της καινοτόμου συμμετοχικής προσέγγισης με την εφαρμογή της μάθησης ανοιχτών ψηφιακών μαθημάτων.
- Στην παροχή ενός εργαλείου αξιολόγησης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων.
- Στην ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τη δυνατότητα επικύρωσης των αποκτημένων ικανοτήτων.

Είναι σημαντικό να εξοπλιστούν οι εκπαιδευτές ενηλίκων με αυτό το καινοτόμο μονοπάτι μάθησης που παρέχει στους εκπαιδευόμενους την ευελιξία να μαθαίνουν μέσω σύντομων βίντεο. Αυτή η καινοτόμος μεθοδολογία έχει θετικό αντίκτυπο στη συμμετοχική προσέγγιση, αυξάνοντας τη συμμετοχή του μαθητή σε μη τυπική μάθηση.

Επίσης, αυτό το παιδαγωγικό μοντέλο εξοπλίζει τους εκπαιδευτές ενηλίκων με μια υποστηρικτική μεθοδολογία, καθορίζοντας το περιεχόμενο και τη δομή των εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τη διάρκειά τους και τον τύπο τους (διαδικτυακά, μέσα σε αίθουσα - τάξη) και εισάγει την αντίστροφη εκπαιδευτική / αναστροφική μέθοδο μάθησης βασισμένη σε NOOCs (μικρά ανοικτά ψηφιακά διαθέσιμα μαθήματα), τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους εκπαιδευτές κατά την διάρκεια των προγραμμάτων κατάρτισης.
Παιδαγωγικό Μοντέλο για το Πρόγραμμα κατάρτισης ADU-NOOC
Ο βασικός στόχος του Παιδαγωγικού Μοντέλου είναι η ανάπτυξη της ικανότητας των εκπαιδευτών ενηλίκων να αξιολογούν τις δεξιότητες και τις ικανότητες των ενηλίκων μαθητών. Η μέθοδος αξιολόγησης με βάση τις κλειστές ερωτήσεις, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για κάθε δεξιότητα και με σκοπό την μέτρηση της άμεσης επίδρασης του προγράμματος κατάρτισης «ADU-NOOC» σε ενήλικες χαμηλής ειδίκευσης, παρουσιάζεται επίσης στο παρόν Παιδαγωγικό Μοντέλο.

Το παιδαγωγικό μοντέλο χρησιμοποιείται ως «οδηγός», ο οποίος σχεδιάστηκε σε ψηφιακή μορφή και αποθηκεύτηκε στο εικονικό περιβάλλον ως ανοικτός ψηφιακός πόρος, με δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα που εργάζεται με ενήλικες.  

3.        Θεωρητικό υπόβαθρο για το σχεδιασμό και την παράδοση ανοικτών ψηφιακών μαθημάτων

Τα τελευταία χρόνια, η διαδικτυακή εκπαίδευση έχει εξαπλωθεί και χρησιμοποιείται περισσότερο από ποτέ για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μερικά μοναδικά χαρακτηριστικά που προσφέρει, όπως η ανοικτή – δωρεάν διάθεσή της και η μαζικότητα. Ανοικτά διαθέσιμα ψηφιακά μαθήματα (NOOC):

- βασίζονται στις αρχές της ενεργού μάθησης:
* Τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι ακριβή με τα πρότυπα που αξιολογούνται από τους μαθητές και την εμπειρία του εκπαιδευτικού.
* Οι αλλαγές στις μεθόδους εκπαίδευσης είναι πλέον αναμενόμενες.
* Ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η αξιολόγηση της μάθησης βασίζονται σε δεδομένα που παρέχονται από τους σπουδαστές, τους εκπαιδευτικούς και το σύστημα.
PrevNext