Book Creator

Žiga Špaget gre v širni svet

by Oš Cerkno

Cover

Loading...
ŽIGA ŠPAGET GRE V ŠIRNI SVET
Loading...
Loading...
Projekt Menjava generacij; junij 2014
Nestrpno že čakamo na poletje in počitnice, a ga kar noče biti. Še bolj nestrpno pa Metuljčki in Ribice čakajo, da se nam septembra pridružijo v šolskih klopeh, devetošolci pa se veselijo novih izkušenj na poti k samostojnosti. 
 
V sredo, 4. 6., so se devetošolcem v učilnici za slovenščino, zdaj že tradicionalno, pridružili bodoči prvošolčki. Druženje prihajajoče in odhajajoče generacije popestrimo z različnimi dejavnostmi, ki se navezujejo na branje knjig in bralno značko. Tudi letos so mnogi vrtovčkarji pridobili bralno priznanje in zaupali so nam, kaj vse so brali, kdo jim bere, zakaj radi zahajajo v knjižnico in kaj jim je v naši Bevkovi knjižnici še všeč … najbolj pogumni pa so nam deklamirali pesmice. Nekateri že znajo brati in pisati in to so tudi dokazali. 
 
V nadaljevanju smo si zastavili vprašanje, kako berejo knjige slepi otroci. Potipali smo knjigi »Zakaj« in »Žiga špaget gre v širni svet«, ki sta zapisani v brajici, na tablo pa smo v brajici zapisali besedo SLON. Sledilo je vprašanje, kako pa otroci, ki ne slišijo, govorijo. Nekateri so že vedeli, da si pomagajo z rokami. 
Skupaj smo se v znakovnem jeziku naučili poimenovati naslednje živali: labod, muha, metulj, pikapolonica, želva, muca, zajček, žirafa, slon, kuža, sova, veverica, konj, krava, zajec in še druge. Spraševali smo se, le kako bi poimenovali paličnjake, ki smo jih pogumno prijeli v roke. Žan Rupnik pa se nam je v znakovnem jeziku predstavil kot učenec devetega razreda, ki prihaja z Bukovega. Uroš, Žan in Kristjan so nato doživeto odigrali pravljico »Žiga špaget gre v širni svet« pisateljice Aksinje Kermauner, kaj ne, ko pa se tudi sami odpravljajo v širni svet.
 
Druženje smo zaključili v šolski jedilnici, kjer so devetošolci vrtovčkarjem pomagali izdelati »slončke lončke« za lepe pisane svinčnike.
 
Več o našem druženju naj povedo fotografije.
 
Darila za male junake, svinčniki in kazalke, ki nam jih je podarila Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, porisali pa so jih devetošolci.
Mentorica projekta Menjava generacij
Mojca Lipužič Moravec
Najbolj pogumni deklamirali pred tablo. V pričakovanju, kaj se bo zgodilo. Brajica. Miže smo tipali izbočene pikice. Znakovni jezik - eleganten labod. Uloviti želimo metuljčke.
Žan se predstavi.
Le kaj se skriva v terariju? Le kako bi to žival pokazali v znakovnem jeziku?
PrevNext