Book Creator

Ден на народните будители

by Tania Ilieva

Pages 2 and 3 of 29

Първи ноември - ден на народните будители
By Author Name
Comic Panel 1
Loading...
Будителите – вчера, днес и утре
 
Да поговорим за събуждането на националния дух и деня, в който отдаваме почит към паметта на хора, допринесли за будността в обществото.
Първи ноември не е просто празник, а ден, в който споменаваме имената на будителите – тези в миналото, в настоящето, и възниква въпросът:
‚,Кои са будителите на бъдещето? “
Колко от нас наследниците на Паисий са запознати с „Рибния буквар“ или „История Славянобългарска‘‘ и колко от нас осъзнават, че това богатство е оставило дълбока следа в българската култура и памет.
Comic Panel 1
Loading...
Колко от нас наследниците на Паисий са запознати с „Рибния буквар“ или „История Славянобългарска‘‘ и колко от нас осъзнават, че това богатство е оставило дълбока следа в българската култура и памет.
Във времето на електронните книги колко от нас си задават въпроса: „Защо забравихме удоволствието от хартиените книги и защо толкова лесно то бе изместено от таблета? “. Дали д-р Петър Берон би допуснал, че от „ Рибния буквар “ би могло да се стигне до съвременно „събуждане“ чрез електронни източници на информация? Аз живея в електронно време, в което книгата е заменена с таблет.
Comic Panel 1
Като един бъдещ будител мога да кажа: „Благодаря!“ на миналото, поставило основите на настоящето – нашите учители, които продължават делото.
А на бъдещето ще кажа: „Помнете!“.
Паметта съхранява, тя добавя вечност на едно дело, тя създава „продължение“.
А продължението сме ние!
Каква отговорност само, нали?!
 Честит празник, будители - минали, настоящи и бъдещи!
Александра Иванова - 6.в клас
Comic Panel 1
IMAGE CAPTION Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Будители има, ще ги има и утре!
Comic Panel 1
Учениците в ОУ „Валери Петров” изучават чужди езици от ранна възраст, подготвят се за отговорната задача да бъдат граждани на света. Но може ли човек без корен да посее зрънца другаде? Невъзможно е и шестокласниците доказаха, че за да си модерен съсвременен човек, трябва първо да си горд с произхода си, да познаваш предците си, чак след това можеш смело да впериш взор в новото и непознатото.
Седмицата, предшестваща 1 ноември – Ден на народните будители, беше посветена на светлия нашенски празник. Всеки един от шестите класове определи свой будител-патрон на класа, за който учениците подготвиха табла и мултимедийни презентации. Творците пък разсъждаваха на тема: ”Будителите вчера, днес и утре”.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
Макар и запленени от дигиталния свят, шестокласниците усетиха със сърцата си романтичното време на Българското възраждане. Време, в което борбата е била не просто за физическо оцеляване, а за утвърждаване на българщината, борба за достъп до светско образование и създаване на родна култура. Епохата провокира въпроси, чиито отговори децата намериха в дискусия, след която осъзнаха мащабността на епохата, родила будителите наши – тези, заради които ни има. Лесно е, когато разполагаш със свобода и възможности, да си полезен на хората. Трудно е, когато единствената светлина в мрака на незнанието и зависимостта е пламъкът на родолюбивото сърце, будителската любов. В това се крие мощта на българите, дали ни просвещение, подарили ни свобода.
Comic Panel 1
Comic Panel 1
„Будител” е родна думичка красива, а този духовен празник отбелязваме само ние, българите. Затова будители още има, ще ги има и утре!
Да се знае, да се помни,
че България е жива!


На будителите скромни
българинът китка свива.
Честит празник!
Comic Panel 1
Будителите – вчера, днес и утре

Всяка година на 1 ноември честваме Деня на народните будители. Кого можем да наречем „будител“? Това са хората, които са помогнали на народа ни да се събуди от мрака и незнанието. Благодарение на тях българският народ се е съхранил и до днес. В годините на чуждо присъствие именно будителите са давали сили на народа и са му показвали, че знанието и книгите са пътят, който трябва да следват.
Миналото ни е дарило будители - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски, Христо Ботев, Петър Берон, Иван Вазов, Захари Стоянов, Георги Раковски, Васил Априлов, Петко Славейков и много други, които винаги ще бъдат помнени и ще останат в историята на България.
PrevNext