Book Creator

Skraldeøen

by Sara Petrat-Melin, Karsten Juncher, Klaus Thestrup og Ole Caprani

Cover

Loading...
Livet under skraldeøen
Loading...
Loading...
Loading...
En praksisfortælling fra 3. klasse Mårslet Skole
Loading...
© Sara Petrat-Melin, Karsten Juncher, Klaus Thestrup og Ole Caprani 2021
FORORD
På Mårslet Skole har der været planlagt forløb for alle indskolingens klasser fra 1. til 3. klasse i den nye teknologiforståelses faglighed i natur- og teknologifaget.

Forløbene for de fire 3. klasser blev gennemført i efteråret 2019 fra uge 33 til uge 44. Hver klasse havde et forløb over tre onsdage fra 8-11.

Alle 3. klasser har gennemførte forløb under overskriften "Livet under skraldeøen". Forløbene er planlagt ud fra et storyline inspirerede undervisningsdesign, som er beskrevet i specialet:
Ideen i undervisningsdesignet er, at en fortælling skal danne rammen om den måde eleverne skal arbejde med teknologi. I alle fire forløb blev LEGO WeDo 2.0 benyttet som digital teknologisk platform til at bygge og programmere LEGO modeller.
Ideen i undervisningsdesignet er endvidere, at de måder eleverne skal arbejde med teknologien, er beskrevet som så åbne, at elevernes tilgang til processen bliver legende, undersøgende og eksperimenterende. Det fremgår forhåbentlig af de billeder/videoer, som vi har valgt at vise fra elevernes arbejdsprocesser.
Sara Petrat-Melin:
Leg og historiefortælling med LEGO WeDo - 
Et undervisningsdesign der kan danne grobund for børns problemløsende og skabende kompetencer. 
Speciale, IT-didaktisk design, Aarhus Universitet, 2019. 
Endelig vil et sådant undervisningsdesign måske bevirke, at det er meningsfuldt for eleverne at arbejde med teknologi, når teknologien indgår i en rammefortælling som f.eks. "Livet under skraldeøen".
I alle fire forløb blev rammefortællingen etableret ved et oplæg om dyrelivet i en plastiksuppen i Stillehavet. Derefter forestillede eleverne sig dyrelivet ved at tegne dyr i plastiksuppen og ved at skabe plastikvæsner og opbygge en skraldeø af elevernes medbragte plastik affald.
Efter introduktionen af rammefortællingen er der en væsentlig forskel imellem de to første og de to sidste forløb. Forskellen er den måde teknologiplatformen WeDo 2.0 er integreret i rammefortællingen.

I de to første forløb blev WeDo 2.0 primært brugt til at skabe bevægelige LEGO væsner til at være på øen eller køre under øen.
I de to sidste forløb blev teknologiplatformen WeDo 2.0 integreret i rammefortællingen ud fra en mere detaljeret fortælling:
LEGO WeDo 2.0 blev i denne rammefortælling benyttet til at bygge og programmere LEGO modeller til at løse de problemer P. Frost stiller eleverne i de sendte beskeder.

Rækkefølgen af problemerne i beskederne fra P. Frost er valgt, så eleverne gennem en programmeringsprogression introduceres til programmering af fysiske LEGO modeller. Herigennem får eleverne mulighed for "selvstændigt at skabe nye digitale artifakter" f.eks. advarselsvimpler og køretøjer til brug på øen, (Tilføjelse til læseplan i natur/teknologi, side 4).
Et forskningshold ledet af professor P. Frost befinder sig på en skraldeø i Stillehavet. De udforsker dyrelivet på og under skraldet. Forløbet starter med, at eleverne modtager en besked fra P. Frost med en beskrivelse af situationen for dyrene omgivet af skrald. P. Frost opfordrer eleverne til at forestille sig dyrelivet i plastik-suppen - nu og om 1000 år. Derefter modtager eleverne en række beskeder fra P. Frost med beskrivelser af problemer på skraldeøen. Elverne opfordres til at løse problemerne under anvendelse af digital teknologi.
Formålet med hæftet er

↳ at vise hvordan rammefortællingen etableres i begge typer forløb
↳ at beskrive omgivelser og materialer brugt i begge typer forløb

↳ at beskrive den konkrete rammefortælling om professor P. Frost
↳ at vise teknologiske problemstillinger formuleret som del af en fortælling
↳ at beskrive nedslag i elevernes problemløsningen
↳ at vise en konkret teknologisk platform anvendt problemløsende i en fortælling

↳ at beskrive elevernes arbejde med at skabe bevægelige LEGO væsner
↳ at vise elevernes leg med LEGO væsner på eller under øen

↳ at beskrive forskellen imellem de to typer forløb
Hæftes første del er struktureret omkring den række af problemer P. Frost stiller eleverne i de to sidste forløb og billeder/videoer af elevernes forsøg på at løse problemerne.

Hæftets anden del beskriver processerne omkring skabelse af LEGO væsner i de to første forløb.

Hæftets sidste del er for de læsere, som ikke kender LEGO WeDo 2.0. Det er forhåbentlig nok baggrundsviden til at kunne forstå de modeller, som eleverne har bygget og programmeret.
LIVET UNDER SKRALDEØEN - ET OPLÆG
Besked fra professor P. Frost til 3.c.
PrevNext