Book Creator

Adatrablók(Hackers) 1995

by Benedek Koncsik

Pages 2 and 3 of 38

Loading...
Bevezetés
Loading...
A Hackers egy 1995 -ös amerikai krimi , amelyet Iain Softley rendezettés Jonny Lee Miller , Angelina Jolie , Jesse Bradford , Matthew Lillard , Laurence Mason , Renoly Santiago , Lorraine Bracco és Fisher Stevens főszereplésével . A film a középiskolás hackerek egy csoportjátés egy vállalati zsarolási összeesküvésben való részvételétköveti nyomon.
Loading...
Loading...
A kilencvenes évek közepén készült, amikor az internet ismeretlen volt a nagyközönség számára, és tükrözi a Hacker-kiáltványban lefektetett eszményeket.filmben idézve: "Ez a mi világunk most ... az elektron és a kapcsoló világa [...] Bőrszín, nemzetiség, vallási elfogultság nélkül létezünk ... és bűnözőknek nevezel minket. Igen, bűnöző vagyok. Az én bűnöm a kíváncsiság. " A film vegyes kritikákat kapott a kritikusoktól, és a megjelenéskor alul teljesített a kasszánál, de folytatta a kultikus klasszikus státusz elérését .
Loading...
Előkészületek
Loading...
A szereplők három hetet töltöttek azzal, hogy megismerjék egymást, és megtanuljanak gépelni és görkorcsolyázni. Számítógépeket tanultak, és találkoztak valódi számítógépes hackerekkel, köztük Tristan Louis -val , Kevin Mitnickkel és Nicholas Jareckivel. Jarecki technikai tanácsadóként szolgált, és a hackerekről szerzett tapasztalatait inspirálja későbbi forgatókönyvírói és rendezői pályafutása során. Jonny Lee Miller színész még egy hacker gyűlésen is részt vett.
Loading...
Loading...
Történet
1988. augusztus 10-én a 11 éves Dade "Zero Cool" Murphyt és családját 45 ezer dollárra bírságolják, amiért 1507 számítógépes rendszer összeomlasztotta, ami 7 pontos csökkenést okozott a New York-i tőzsdén . 18 éves koráig eltiltják a számítógépektől és az érintőhangú telefonoktól. Tizennyolcadik születésnapján feltör egy helyi televíziós állomást, és az adást A külső határok egyik epizódjára változtatja . Egy másik hacker ( fogantyú "Acid Burn") ellensúlyozza Dade támadását. Dade "Crash Override" -ként azonosítja magát.
Az iskolában Dade egy hackerek csoportjába tartozik: Ramon "The Phantom Phreak" Sanchez, Emmanuel Goldstein "Cereal Killer", Paul Cook "Lord Nikon" ( fényképészeti memóriájából nevezték el ), Joey Pardella (kezdő hacker, alias nélkül) és a legfiatalabb tag) és Kate Libby "Acid Burn" - a hacker, aki korábban kirúgta a tévéhálózatból.
Joey, hogy bizonyítsa képességeit, betör a "The Gibson" -ba, egy Ellingson Mineral Company szuperszámítógépbe . Miközben egy szemétfájlt tölt le a bravúrjának bizonyítékaként, édesanyja lekapcsolja a számítógépet, és egy töredezett fájlt kap . A behatolását azonban észrevették, és Eugene Belford "The Plague" számítógép -biztonsági tiszt, egy korábbi hacker figyelmébe ajánlotta. Plague rájön, hogy a letöltött szemétfájl egy féreg, amelyet ő maga szúrt be Ellingson becsapására. A fájl állítása a "Da Vinci" számítógépes vírus kódja , amely felborítja a vállalat olajszállító tartályhajó -flottáját, és úgy tesz, mintha a hackerek lennének a hibásak, felveti az amerikai titkosszolgálatot a fájl helyreállításához. Valójában a The Plague beillesztette a "Da Vinci" vírust, hogy eltakarja a férget.
Joey -t letartóztatják, és számítógépét átkutatják, de elrejtette a fájlt tartalmazó lemezt. 
Dade és Kate fogadást kötnek, Dade randit választ Kate –el, ha nyer, és Kate ha ő győz Dade elvégzi a számítástechnikai feladatokat, amik a helyzet megoldásához kellenek. A hacker párbaj alatt, Richard Gill titkosszolgálati ügynököt, aki részt vett Joey letartóztatásában, különböző hacker prankekkel, mint Gill hitelkártyáinak törlésével, személyes hirdetés létrehozásával a nevében, bűnügyi nyilvántartás előállítása és a bérszámfejtés "elhunyt" állapotra való módosítása után is döntetlen a párharc.
Joey feltételes szabadlábra helyezése után feltárja a lemezt Phreaknek, akit másnap letartóztatnak, és tájékoztatja Kate -t, hogy a lemez az iskola fürdőszobájában van elrejtve. Kate és Cereal Killer Dade segítségét kérik, amit ő megtagad, mivel bűnügyi háttere van. Másolja a lemezt, hogy hamisítatlan bizonyítékaik legyenek. Miután megállapította, hogy Dade nem tört be Ellingsonba, Plague egy erős laptopot küld neki, és kéri, hogy csatlakozzon hozzá. Később azzal fenyegetőzik, hogy Dade anyját börtönbe zárják, és előállított büntetett előéletű. Ekkor Dade beleegyezik, hogy Kate lemezmásolatát leszállítja.
Kate, Lord Nikon, Cereal Killer, és Dade megtanulják, hogy a kódban egy féreg van. Dade bevallja, hogy Plague -nek adta a lemezt, és feltárja hackelési előzményeit "Zero Cool" néven.
Dade és Kate megkeresi Razorot és Blade-t, a "Hack the Planet", egy hacker témájú tévéműsor producereit. Lord Nikon és Cereal Killer megtudja, hogy a letartóztatási parancsokat másnap reggel 9 órakor kell végrehajtani, a titkosszolgálat lehallgatásával.
Másnap reggel a Nikon és a Cereal hengeres pengéje a Washington Square Parkból találkozik Dade-del és Kate-tel, miközben kijáratják a titkosszolgálatot a jelzőlámpák feltörésével. Találkoznak Joey -val a Grand Central Terminalban, és telefonhívásokat és akusztikus csatolókat használnak a Gibson feltörésére. Eleinte próbálkozásaikat könnyen visszautasítja Plague, és felhívja Dade -t, hogy gúnyolja, miközben Razor és Blade felvették a kapcsolatot a hackerekkel szerte a világon, akik támogatást nyújtanak, és eléggé elvonják a Plague figyelmét ahhoz, hogy Joey letölthesse a fájlt.
A Gibson lezuhanása után Dade -t és a társaságot letartóztatják. Dade titokban közli Cereal Killert, hogy a lemezt a kukába dobta. Ahogy Dade -t és Kate -t kihallgatják, Razor és Blade televíziós jeleket ad, és Cereal Killerről élő videót közvetít a cselekményről és a pestis bűnrészességéről. A pestist letartóztatják, miközben Japánba menekül. A nevük kitisztult, Dade és Kate is összejönnek.
Vizuális effektek a filmben
Meglepő módon a filmben nem CGI-t alkalmaztak hanem Motion control-t, animáciot, modelleket és rotoszkópot használtak.
A filmen dolgozó vizuális effektekért felelős emberek mai napig jelen vannak a filmiparban.
A csapat egy része a film készülte után alapított egy saját céget a DNEG-t, ami 98-as alapítása után rengeteg neves filmen dolgozott és számos díjat nyertek. Kis érdekesség, hogy a vizuális effektekért felelős személy A föld után című filmben is segédkezett, mint vizuális effektekért felelős személy.(Craig Barron)
A film vizuális világa mai napig hatással van egyes alkotókra például Christopher Nolan-re.
PrevNext