Book Creator

Elemente de interculturalitate

by Anamaria Săndulescu

Cover

Loading...
Elemente de interculturalitate
Loading...
vRomânia
-România este o țară din sud-estul Europei cunoscută pentru regiunea împădurită a Transilvaniei.
    - Drapelul României este un tricolor albastru, galben, roşu, având culorile dispuse în benzi verticale, de dimensiuni egale.
    - Limba oficială este limba română,provenită din limba latină .
    - Printre cele mai frumoase tradiții românești sunt:
Sărbătorile de iarnă-când se ţin obiceiuri şi datini populare, care provin din trecut, dar care se urmează cu sfinţenie chiar şi în ziua de azi. La sate, în Ajunul Crăciunului, cete de copii se strâng pentru a-i colinda pe săteni.Se împodobește bradul ,aceasta fiind o tradiție românească încă din era creștină și este cel mai important arbore din obiceiurile româneşti.Se colindă,se merge cu plugușorul si cu steaua etc.
Mărțișorul-este un simbol străvechi,care marchează venirea primăverii,timpului călduros pe meleagurile românești.Bărbaţii oferă mărţişoare femeilor, iar acestea le poartă în piept sau la mână, pe tot parcursul lunii martie.
     -Flautul și naiul sunt două dintre instrumentele specific românești.
     -Mâncare românească Ostropel de pui cu mamăligă
   - „Deșteaptă-te, române!” este imnul național al României. Acesta este un cântec foarte drag românilor datorită mesajului de patriotism și de libertate pe care îl poartă în el.
     -Mihai Eminescu este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români,fiind cunoscut și prin intermediul poeziei sale,„Luceafărul”.
- România se învecinează cu Ucraina în nord.
    - Steagul Ucrainei este un design simplu compus din două benzi egale de albastru(în partea de sus) și galben(în partea de jos).
   - Limba oficială este limba ucraineană.
   - Tradițiile sunt puternic influențate de creștinism.Tradiția vopsirii ouălor de Paști, prin desenarea cu ceară a formelor, cunoscute sub numele de pîsankî, datează de mult timp. O altă tradiție este Paska,care spre deosebire de pasca românească nu este preparată cu brânză dulce. Paska este un soi de cozonac sub formă cilindrică, cu simboluri realizate din aluat pe margini sau în partea de sus. Săptămâna după Paște este, de asemenea, un mometnt important când familiile aduc coșuri de produse și mici cadouri la cimitire pentru strămoșii lor.
    - Cobza și bandura sunt instrumente muzicale ucrainene cu coarde și sunt folosite de cântăreții populari.
   - Taras Șevcenko, pictor și poet ucrainean, este reprezentativ pentru cultura ucraineană.

   - Chicken Kiev este farfuria care a adus faima Ucrainei. Combinația simplă de file de pui proaspăt cu o bucată de unt este considerată a fi destul de rafinată în întreaga lume. 
- România se învecinează în est cu Republica Moldova.
  - Limba oficială este limba română, iar în scrierea ei se folosește alfabetul latin.
   - Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale, albastru, galben și roșu. Acesta seamănă cu steagul României, dar diferă prin nuanța albastrului, prin proporția dintre lățime și înălțime și prin prezența stemei Republicii Moldova pe culoarea galben.
   - Două dintre obiceiurile semnificative sunt colindatul și practicile asociate zilei de 1 martie și purtării mărțișorului. O expresie a creativității moldovenește este tehnica de realizare a covoarelor tradiționale, numite scoarțe.
- Instrumente populare utilizate în folclorul țării sunt cobza, fluierul și toba .
  - Reprezentanți ai culturii moldovenești sunt scriitorii Grigore Vieru și Ion Druță și compozitorul Eugen Doga.
   - Mămăliga, sarmalele, zeama de pui cu tăieței de casă și plăcintele sunt mâncăruri tradiţionale din Republica Moldova. Alături de ele stă și ,,Cușma lui Guguță“, un tort din clătite umplute cu vișine.
Republica Moldova
Thought Bubble
PrevNext