Book Creator

Βαδίζοντας προς την Ανάσταση

by toni kom

Pages 4 and 5 of 60

Βαδίζοντας προς την Ανάσταση
Ένα οδοιπορικό από την Καθαρά Δευτέρα ως το Πάσχα
επιμέλεια: toni kom
Βαδίζοντας προς την Ανάσταση
Rounded Rectangle
Ένα οδοιπορικό από την Καθαρά Δευτέρα ως την Ανάσταση του Κυρίου μας...
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή
Από πολύ νωρίς η Εκκλησία καθιέρωσε μία περίοδο προετοιμασίας των Χριστιανών, προκειμένου να γιορτάσουν επάξια τα Πάθη και την Ανάσταση του Χριστού. 
Η προετοιμασία αυτή διαρκεί έξι εβδομάδες, δηλαδή περίπου σαράντα ημέρες.
Ακολουθεί η Μεγάλη Εβδομάδα και τελειώνει όλη αυτή η περίοδος το βράδυ την Κυριακή του Πάσχα, με την Ανάσταση του Χριστού.
Σ' όλη αυτή την περίοδο, στους ναούς ψάλλονται ύμνοι από ένα ιδιαίτερο λειτουργικό βιβλίο, το Τριώδιο. Περιέχει κατανυκτικούς ύμνους, με κυρίαρχο θέμα τη μετάνοια κι έτσι βοηθά και η υμνολογία μας στην προετοιμασία για το Πάσχα. Οφείλει το όνομά του στους κανόνες του, οι περισσότεροι απ' τους οποίους έχουν μόνο τρεις ωδές.
Στο διάστημα αυτό οι πιστοί καλούνται να μετανιώσουν για τα λάθη τους, αλλά και να συγχωρήσουν τους άλλους. 
3
Loading...
Παλιά δεν υπήρχαν ημερολόγια για να μετρούν τις μέρες που έκαναν νηστεία, έτσι έφτιαχναν την κυρά-Σαρακοστή, συνήθως από χαρτόνι.
Loading...
Loading...
Παρίστανε μια γυναίκα χωρίς στόμα (λόγο νηστείας), με σταυρωμένα χέρια (από τις πολλές προσευχές) και με 7 πόδια (όσες και οι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα). 
Loading...
Κάθε Σάββατο της αφαιρούσαν ένα πόδι. 
Loading...
Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο πόδι.
Loading...
4
Loading...
Καθαρά Δευτέρα
Loading...
Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. 
Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. 
Loading...
Loading...
Loading...
Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες.
Loading...
5
Ποιον χαρταετό
πετά ο Βασίλης;
6
Ένα sway με πολλά παιχνίδια διαδραστικά, έναν πειρατή, έναν κρυμμένο θησαυρό που περιμένει να τον βρεις, τραγούδια, ζωγραφιές και κατασκευές που θα σε ξετρελάνουν! Α, για να μην το ξεχάσω... Έχει και πολύ χορό!!!
Πάτησε πάνω στην εικόνα
Οι Χαιρετισμοί της Παναγίας
και ο Ακάθιστος Ύμνος
Κάθε Παρασκευή, την περίοδο αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στην Εκκλησία μας ψάλλεται η Ιερή Ακολουθία των «Χαιρετισμών της Παναγίας», ή αλλιώς του «Ακαθίστου Ύμνου». 
Το 626μ.Χ. η Κωνσταντινούπολη -και ενώ ο αυτοκράτορας Ηράκλειος με το στρατό απουσίαζε σε εκστρατεία κατά των Περσών- πολιορκήθηκε από στόλο και στρατό 100.000 περίπου Περσών και Αβάρων. 
Οι πολιορκητές απέκλεισαν από ξηρά και θάλασσα την ανυπεράσπιστη πόλη. 
Παρόλα αυτά ο πιστός λαός δεν πτοήθηκε.
Η πίστη στην «Υπέρμαχο Στρατηγό», την Παναγία, συγκέντρωσε όλους τους πιστούς στους ναούς. 
Όσο περισσότερο τους πίεζε ο εχθρός, τόσο περισσότερο προσεύχονταν. Και το θαύμα έγινε! Η Παναγία απάντησε! 
7
Μια ξαφνική κι αναπάντεχη τρικυμία διέλυσε τα πλοία του εχθρού.
Η Κωνσταντινούπολη είχε σωθεί! 
Ήταν 8 Αυγούστου του 626 μ.Χ. και η Πόλη, «λυτρωθείσα των δεινών» ως ευχαριστία έψαλλε όλη τη νύχτα στον ναό της Παναγίας των Βλαχερνών μπροστά στην εικόνα της Παναγίας, που σώζεται έως σήμερα, τον Ύμνο προς την Παναγία. 

«Ακάθιστος Ύμνος» λέγεται, γιατί τον έψαλλαν όρθιοι όλη τη νύχτα, και «Χαιρετισμοί» από τα υπέροχα «Χαίρε», που πολλές φορές απευθύνουμε στην Παναγία. 

Ο Ακάθιστος Ύμνος δεν είναι μόνο ένας θαυμάσιος ύμνος δοξολογίας προς την Παναγία μας, αλλά και μια θερμή προσευχή με την οποία ζητάμε να μας δώσει δύναμη και να μας προστατεύσει από κάθε κακό.
8
Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια αναγράφω σοι η Πόλις σου Θεοτόκε
Άλλ' ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον, ίνα κράζω σοι Χαίρε νύμφη ανύμφευτε.
Για σένα την υπέρμαχη Στρατηγώ, επειδή λυτρώθηκα απ’ τα δυσάρεστα γεγονότα, ευχαριστήρια τραγούδια συνθέτω εγώ η Πόλη σου η Κωνσταντινούπολη, Θεοτόκε και νικητήριους ύμνους.
Αλλά συ που έχεις ακαταμάχητη δύναμη από κάθε κίνδυνο ελευθέρωσέ με για να φωνάζω τιμητικά σε σένα «Χαίρε νύμφη ανύμφευτε».
Rounded Rectangle
Κι εδώ ένα σταυρόλεξο..
9
PrevNext