Book Creator

Νέοι, Μόδα & Πρότυπα

by Natassa Ioannidou

Pages 2 and 3 of 25

Νέοι, Μόδα & Πρότυπα
Το "είναι" & το "φαίνεσθαι"
Άρθρο των μαθητών της Α΄ Λυκείου
Κολέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ
Loading...
Loading...
Loading...
Παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη της κοινωνίας, ο καθένας θα παρατηρούσε τις αλλαγές στην ενδυμασία, γεγονός που υποδηλώνει την εξέλιξη των τάσεων της μόδας σε κάθε εποχή. Σαφώς, οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές συνθήκες κάθε χώρας διαμορφώνουν τον τρόπο αμφίεσης των ατόμων, έμμεσα ή άμεσα. Έτσι, στην εποχή μας, μπορούμε να παρατηρήσουμε σε προοδευτικές και ελεύθερες κοινωνίες, ανθρώπους απελευθερωμένους, που ντύνονται βάσει των δικών τους επιθυμιών και πεποιθήσεων, αναδεικνύοντας τον τρόπο σκέψης και τα πιστεύω τους. Αντιθέτως, σε συντηρητικές κοινωνίες, βλέπουμε τους πολίτες ντυμένους, σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά και παραδοσιακά μοντέλα, που ενδεχομένως «κρύβουν» ανασφάλεια και καταπίεση. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε πως όντως ο τρόπος με τον οποίο ζει κάποιος επηρεάζει φανερά τις ενδυματολογικές επιλογές του. 
Από πολύ παλιά, η διαμόρφωση της ατομικής ταυτότητας παρέπεμπε στην έννοια της ταξικής διάρθρωσης και αναγόταν σε πολιτικό επίπεδο. Θα ήταν σημαντικό, βέβαια, να γίνει αναφορά στη σχέση μεταξύ της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και της δύναμης της διαφήμισης στον χώρο της μόδας. Σε βαθύτερο επίπεδο, η ιστορία της ενδυμασίας, σε συνδυασμό με τη γυναικεία χειραφέτηση, μας έχουν αφήσει ένα πλούσιο υλικό για μελέτη. 
Η γυναίκα βρισκόταν πάντοτε στο περιθώριο και στερούνταν τα πολιτικά της δικαιώματα. Με το πέρασμα των χρόνων, αναπαράχθηκαν διάφορες απόψεις που υποβάθμιζαν τον ρόλο της στην κοινωνία. Πέρα από την κοινωνική της προέλευση, θεωρούνταν ότι έπρεπε να είναι καθωσπρέπει, σεμνή και συνεσταλμένη. Αυτό είχε αντίκτυπο και στην ενδυμασία της, που έπρεπε να μην είναι αποκαλυπτική. Με τη γυναικεία επανάσταση της Δύσης, οι στερεοτυπικές αυτές αντιλήψεις ελαχιστοποιήθηκαν και η επιλογή του ρουχισμού ήταν πλέον καθαρά προσωπική. Στη συνέχεια, με την παγκοσμιοποίηση και την κυριαρχία των ΜΜΕ, επικράτησε τυποποίηση, υπό την έννοια ότι υπήρχε έλλειψη πρωτοτυπίας και η γυναικεία εμφάνιση στις εκάστοτε παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες στοχεύει στην επίδειξη. Αντίθετα, σε υποανάπτυκτες χώρες και ανδροκρατούμενες κοινωνίες του σήμερα, και όπου υπάρχει η επιβολή ενός αυστηρού θρησκευτικού καθεστώτος (π.χ. Ισλάμ), η γυναίκα δεν συμβαδίζει με τις δυτικές τάσεις και δεν έχει ελευθερία στις επιλογές της.

Οι έννοιες, λοιπόν, «είναι» και «φαίνεσθαι» στη μόδα, πέρα από το επικοινωνιακό πλαίσιο, βασίζονται και σε βαθύτερο περιβάλλον, που αφορά τον ίδιο τον άνθρωπο και το πώς λειτουργεί σε μία κοινωνία. Το «φαίνεσθαι», αυτό που δείχνουμε, τελικά στηρίζεται μάλλον περισσότερο στην επιλογή του ρουχισμού με βάση αυτό που επιβάλλει η κοινωνία, ενώ το «είναι» αντιπροσωπεύει το μεγαλείο του αυτεξούσιου και της καινοτομίας.
Μόδα
PrevNext